Γιώργος Λαμπράκης: Άδικη, ανάλγητη, παράλογη

γιώργος-λαμπράκης-άδικη-ανάλγητη-παρ-152766

Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, οι συνταξιούχοι και οι εκπρόσωποι των ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν ξεσηκωθεί κατά του προσχεδίου για το νέο ασφαλιστικό, συμφωνούν ότι η πρόταση Κατρούγκαλου είναι άδικη, ανάλγητη και παράλογη. Αδικη γιατί προβλέπει για τους μελλοντικούς συνταξιούχους την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών που δεν θα έχουν καμία απολύτως σχέση με τη σύνταξη που θα πάρουν, ανάλγητη γιατί μετατρέπει την κοινωνική ασφάλιση σε ένα επιπλέον μέσο φορολόγησης των ασφαλισμένων, από τη στιγμή που οι εισφορές θα προσδιορίζονται από το ετήσιο εισόδημά τους, ενώ ταυτόχρονα εξαφανίζει τον ανταποδοτικό χαρακτήρα του όλου συστήματος. Το επίμαχο προσχέδιο είναι επίσης παράλογο καθώς δεν αντιμετωπίζει τη γενεσιουργό αιτία των αγιάτρευτων παθογενειών του ασφαλιστικού συστήματος καθώς στοχεύει στη «σωτηρία» των ασφαλιστικών ταμείων μέσω της αύξησης των εισφορών και όχι της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, ενώ παράλληλα προβλέπει την περαιτέρω μείωση των επικουρικών, κατ’ αρχήν, συντάξεων και μετά το 2018 και των κύριων.

Ολα αυτά τα γνωρίζουν οι εκπρόσωποι των φορέων που βρίσκονται στα κάγκελα και έχουν ξεκινήσει μια τιτάνια προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για τον Αρμαγεδδώνα που έρχεται από την επόμενη χρονιά. Οταν δηλαδή θα τεθεί επισήμως σε ισχύ το νέο σύστημα και οι ασφαλισμένοι όλων των κλάδων θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο, καταβάλλοντας εξωφρενικές ασφαλιστικές εισφορές, για να λάβουν, όταν έρθει η ώρα της συνταξιοδότησης, πενιχρές συντάξεις. Κατ’ αρχήν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που αρχίζουν και διαμορφώνουν ένα ενιαίο μέτωπο αντίδρασης ενάντια στο επίμαχο προσχέδιο, έχουν αντιληφθεί ότι για να βγουν κάποτε στη σύνταξη θα πρέπει να εξοντωθούν οικονομικά κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου καθώς θα πρέπει να καταβάλουν έως και το 38% των ετήσιων αποδοχών τους στον ασφαλιστικό τους φορέα. Ταυτόχρονα θα πρέπει να είναι συνεπείς ως προς τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, οι οποίες αντιστοιχούν σε ένα ανάλογο περίπου ποσοστό εισφορών. Δηλαδή από τα χίλια ευρώ που θα υποτίθεται ότι θα βγάζει κάθε μήνα ένας ελεύθερος επαγγελματίας, τα 700 θα καταλήγουν σε ασφαλιστικές εισφορές και σε φόρους. Αν πιστεύουν στην κυβέρνηση ότι με το υπόλοιπο 30% μπορεί να σταθεί στα πόδια της η λεγόμενη μεσαία τάξη, ώστε να στηρίξει με τη σειρά της την πραγματική οικονομία τότε είναι είτε άσχετοι, είτε επικίνδυνοι. Για τους συνταξιούχους που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια 11 περικοπές στις συντάξεις τους, οποιαδήποτε νέα μείωση θα αποτελέσει τη χαριστική βολή για τους ίδιους και για τις οικογένειες των ανέργων που συντηρούν κάθε μήνα. Η κινητοποίηση των εκπροσώπων των συνεργαζόμενων συνταξιουχικών ενώσεων της περιοχής λαμβάνει μείζον χαρακτήρα καθώς από τη συμμετοχή των συνταξιούχων στις προγραμματιζόμενες κινητοποιήσεις θα εξαρτηθούν πολλά.

Για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που καλούνται να δουλέψουν περισσότερα χρόνια για να λάβουν συντάξεις – φιλοδωρήματα, η σύγκρουση με την κυβέρνηση αποτελεί μονόδρομο, ωστόσο τα δείγματα γραφής των εκπροσώπων τους κάθε άλλο παρά αισιοδοξία προκαλούν για την αποτελεσματικότητα των σχεδιαζόμενων αντιδράσεων. Στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου η πλειοψηφία των παρατάξεων αποφάσισε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την ημέρα που θα κατατεθεί προς συζήτηση στη Βουλή το προσχέδιο για το ασφαλιστικό. Ωστόσο η παράταξη της ΔΑΣ μειοψήφησε επιλέγοντας το δικό της πλαίσιο αγωνιστικής δράσης και κατακεραυνώνοντας τις υπόλοιπες συνδικαλιστικές παρατάξεις. Αυτή την κρίσιμη ώρα δεν υπάρχουν περιθώρια για χωριστές μορφές αντίδρασης ή ακόμη και για διάσπαση του αγώνα. Η μαζικότητα και η ενότητα πρέπει να αποτελέσουν αυτονόητες έννοιες έτσι ώστε να λάβει την πρέπουσα απάντηση το κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο άρχισε ξανά να προκαλεί τον κόσμο καλώντας σε δυναμικές αντιδράσεις κατά της δικής του πρότασης για το ασφαλιστικό!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου