Γιώργος Λαμπράκης: Το ασφαλιστικό διώχνει τους νέους από τον τόπο τους

γιώργος-λαμπράκης-το-ασφαλιστικό-διώ-154322

Με τους δικηγόρους του Βόλου που από σήμερα προχωρούν σε τριήμερη προειδοποιητική αποχή από τα καθήκοντά τους, άνοιξε ένας μεγάλος κύκλος οργανωμένων αντιδράσεων ενάντια στο προσχέδιο του ασφαλιστικού. Στον ίδιο δρόμο αναμένεται να κινηθούν και άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι που πλήττονται βάναυσα από τις επερχόμενες αλλαγές, ενώ και ο ιδιωτικός τομέας των εργαζομένων μπαίνει με τη σειρά του στο παιχνίδι των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, μετά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου. Ο ένας μετά τον άλλο οι επαγγελματικοί κλάδοι ξεσηκώνονται όχι γιατί έχουν τη διάθεση να συγκρουστούν με την κυβέρνηση για πολιτικούς και ιδεολογικούς λόγους, ούτε επειδή διακατέχονται από τη συντεχνιακή νοοτροπία της διατήρησης των κεκτημένων. Ο ξεσηκωμός που καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα σε όλους σχεδόν τους επαγγελματικούς κλάδους της χώρας, εδράζεται στην αγωνία για το μέλλον, κυρίως των νέων εργαζομένων που με τα σημερινά δεδομένα έχουν ελάχιστες ελπίδες συνταξιοδότησης, ενώ με την πρόταση Κατρούγκαλου αυτές οι ελπίδες μειώνονται ακόμη περισσότερο, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον στο θέμα της παροχής αξιοπρεπών συντάξεων.

Η περίπτωση των ελεύθερων επαγγελματιών που καλούνται από το 2017 να καταβάλουν έως και το 38% του ετήσιου εισοδήματός τους, προκειμένου να λάβουν ως σύνταξη, όταν και αν έρθει η ώρα της συνταξιοδότησης, ένα ποσό κάτω από το 50% των ασφαλιστικών τους εισφορών που ήδη θα έχουν πληρώσει, αποτελεί μνημείο παραλογισμού και αδικίας. Οι νέοι επιστήμονες όπως οι γιατροί, οι δικηγόροι και οι μηχανικοί που τόσο έχει ανάγκη αυτός ο τόπος ώστε να ορθοποδήσει, θα δεχτούν ένα καθοριστικό χτύπημα, εφόσον ψηφιστεί η επίμαχη πρόταση. Από τη μια θα πρέπει να καλύπτουν τις εξωφρενικές ασφαλιστικές τους εισφορές κάθε μήνα και από την άλλη να είναι συνεπείς ως προς τις επίσης εξωφρενικές φορολογικές τους υποχρεώσεις. Υπό αυτές τις συνθήκες ελάχιστοι θα αντέξουν. Οι περισσότεροι θα ακολουθήσουν τους 100άδες χιλιάδες νέους που εγκατέλειψαν την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης. Το ίδιο το κράτος που υποτίθεται ότι πασχίζει να τους κρατήσει στον τόπο τους, μήπως και δουν οι Ελληνες μια άσπρη μέρα, τους εξαναγκάζει στην ουσία να φύγουν άρον – άρον για άλλες πολιτείες, πιο φιλικές για τις νέες γενιές των επιστημόνων και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Αυτή την οδυνηρή συνέπεια των πολιτικών τους επιλογών, προφανώς δεν την έχουν αναλογιστεί στο κυβερνητικό επιτελείο. Αντίθετα εξακολουθούν και νομοθετούν εις βάρος της ίδιας τους της χώρας, αδιαφορώντας για το μέλλον της και πολύ περισσότερο για τους ανθρώπους οι οποίοι μπορούν να της δώσουν ελπιδοφόρες προοπτικές. Από τη στιγμή που οι νέοι επιστήμονες έχουν να κάνουν με ένα κράτος – φοροεισπράκτορα που δεν τους προσφέρει καμιά ουσιαστική υπηρεσία, παρά μόνο νοιάζεται για την οικονομική εξόντωση των γονιών τους και τη δική τους επαγγελματική απαξίωση, οι επιλογές τους είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Θα εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και θα εγκατασταθούν σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, όπου οι πολίτες και ιδίως οι νέοι, δεν αντιμετωπίζονται ως μηχανές είσπραξης φόρων και εισφορών, χωρίς μάλιστα ανταποδοτικό χαρακτήρα όπως συμβαίνει με τις προβλέψεις του νέου ασφαλιστικού για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Οσο εγκλωβισμένοι και αν είναι στις εμμονές τους για την εφαρμογή μιας πολιτικής χωρίς διέξοδο και προοπτικές, πρέπει έστω και την ύστατη ώρα να αντιληφθούν στο κυβερνητικό στρατόπεδο το ολέθριο σφάλμα που ετοιμάζονται να διαπράξουν με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου