Γιώργος Λαμπράκης: Απελπισμένοι, ενωμένοι, αποφασισμένοι…

γιώργος-λαμπράκης-απελπισμένοι-ενωμ-159714

Καζάνι που βράζει θυμίζει η κατάσταση στις τάξεις του αγροτικού κόσμου της Μαγνησίας. Από το Πήλιο μέχρι τις Βόρειες Σποράδες και από τον Αλμυρό μέχρι το Βελεστίνο, οι αγρότες βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα προκειμένου να αποτρέψουν τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στη φορολόγησή τους καθώς και στο μείζον θέμα της ασφάλισής τους. Ούτε οι καιρικές συνθήκες, ούτε τα αγροτοδικεία και οι δυνάμεις καταστολής του κράτους δεν είναι σε θέση να τους αποτρέψουν από το να βγουν στους δρόμους και να διεκδικήσουν το δικαίωμα στην επιβίωση. Ο φετινός αγώνας δεν έχει καμία σχέση με αντίστοιχες κινητοποιήσεις περασμένων ετών. Πλέον ο αγροτικός κόσμος δεν βγαίνει στους δρόμους για να διατηρήσει κατεκτημένα ή για να πιέσει για προνόμια. Αυτές οι εποχές πέρασαν ανεπιστρεπτί. Ο φετινός αγώνας των αγροτών έχει καθαρά χαρακτήρα επιβίωσης, ενάντια σε μέτρα και πολιτικές αποφάσεις που με τα τωρινά δεδομένα δείχνουν ειλημμένες. Το θέμα της φορολόγησης των εισοδημάτων, όπου προβλέπεται επιβάρυνση των αγροτών από το πρώτο ευρώ, όπως και το θέμα της φορολόγησης των επιδοτήσεων όπου επίσης θα υπάρχει επιβάρυνση από το πρώτο ευρώ καθώς και το ζήτημα της ασφάλισης, όπου τριπλασιάζονται οι ασφαλιστικές εισφορές, αποτελούν τα σημεία αιχμής των επερχόμενων κινητοποιήσεων.

Η πρόβα του φετινού ξεσηκωμού έγινε στα μέσα Νοεμβρίου στην Αθήνα, όπου οι αστυνομικοί επεφύλαξαν «θερμή» υποδοχή στους χιλιάδες αγρότες από ολόκληρη την Ελλάδα που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος. Το ξύλο και τα χημικά κυριάρχησαν στην ημερήσια διάταξη και οι διαδηλωτές πήραν μια γερή δάση κρατικής βίας, αυτή τη φορά από αριστερή κυβέρνηση. Αυτή και μόνο η αντίδραση της εξουσίας κατά μερίδας πολιτών που παλεύει για το δικαίωμα στην επιβίωση, λέει πάρα πολλά. Από τις επόμενες ημέρες που θα βγουν στους δρόμους τα τρακτέρ και τα αγροτικά αυτοκίνητα ο κρατικός μηχανισμός θα τεθεί ξανά σε κατάσταση συναγερμού προκειμένου να αποτραπεί το κόψιμο της χώρας στα δύο, ενώ ένας δεύτερος στόχος των σχεδιαζόμενων μέτρων είναι η αποθάρρυνση του αγροτικού κόσμου καθώς και άλλων κοινωνικών ομάδων που επίσης πλήττονται από το τρίτο μνημόνιο. Αν ποντάρουν στην κυβέρνηση στον εκφοβισμό των αγροτών, έτσι ώστε να περάσουν αδιαμαρτύρητα τα βάρβαρα μέτρα που προβλέπονται, τότε πλανώνται πλάνην οικτρά. Ο αγροτικός κόσμος όχι μόνο δεν θα φοβηθεί να βγει στους δρόμους, αλλά οι φετινές κινητοποιήσεις, εφόσον υπάρξει η ανάλογη συμμετοχή και μαζικότητα, αναμένεται να γράψουν ιστορία.

Είναι ίσως η πρώτη φορά στα χρονικά των αγροτικών κινητοποιήσεων που δεν πρόκειται να υπάρξουν «γαλάζια, πράσινα και κόκκινα» μπλόκα. Οι εκπρόσωποι των αγροτών δεν θα επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος που διέσπασαν τον αγώνα του αγροτικού κόσμου και συνέβαλλαν στην δημιουργία ξεχωριστών παρατάξεων, πάνω στις εθνικές οδούς, τη στιγμή που τα προβλήματα ήταν και παραμένουν κοινά. Συνομιλώντας με εκπροσώπους αγροτών και επικεφαλής αγροτικών συνεταιρισμών από το Πήλιο, τον Αλμυρό και το Βελεστίνο εκτός από την αποφασιστικότατα και την αγνωστική διάθεση, αυτό που αποκομίσαμε σαν γενικό συμπέρασμα είναι πως αυτή τη φορά δεν υπάρχουν κόμματα και διαφορετικές πολιτικές επιδιώξεις. Η αγανάκτηση και η οργή που πνίγουν τον αγροτικό κόσμο σύντομα θα εκφραστούν με τον πλέον δυναμικό τρόπο και θα στείλουν ένα εκκωφαντικό μήνυμα στους κυβερνώντες. Αν το λάβουν και αλλάξουν πολιτική πλεύση όσο είναι νωρίς, έχει καλώς. Διαφορετικά…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου