Γιώργος Λαμπράκης: Στο σκοτάδι για το πλαστικό χρήμα

γιώργος-λαμπράκης-στο-σκοτάδι-για-το-π-164205

Στο υπουργείο Οικονομικών πρέπει να φροντίσουν τάχιστα να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τη χρήση πλαστικού χρήματος για το «κτίσιμο» του αφορολογήτου, τη νέα χρονιά. Οι μέχρι στιγμής δηλώσεις, πληροφορίες και διαρροές από κυβερνητικά και μη χείλη κάθε άλλο παρά έχουν συμβάλει στο να σχηματίσουν οι φορολογούμενοι μια ξεκάθαρη άποψη για τις σαρωτικές αλλαγές που έρχονται. Η υποχρεωτική χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών για το «κτίσιμο» του αφορολογήτου των 2.100 ευρώ, που έχει ανακοινωθεί ότι θα ισχύσει από το 2016, μέσω δηλώσεων του ίδιου του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού θα αποτελέσει μια εντυπωσιακή αλλαγή στον τρόπο που κάνουν τις συναλλαγές τους οι Ελληνες εδώ και δεκαετίες. Παρά τους περιορισμούς στις τραπεζικές συναλλαγές και την επιβολή με βίαιο τρόπο από το περασμένο καλοκαίρι, της ανάγκης χρήσης πιστωτικών καρτών, ένα μεγάλο κομμάτι των φορολογουμένων εξακολουθεί και αγνοεί βασικά πράγματα αναφορικά με τον τρόπο χρήσης του πλαστικού χρήματος. Για παράδειγμα, πολλοί καταναλωτές δεν ξέρουν πως μπορούν να κάνουν τα καθημερινά τους ψώνια στο σούπερ μάρκετ ή στα καταστήματα της γειτονιάς τους με τη χρήση χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας.

Βάσει των σχεδίων του υπουργείου Οικονομικών η χρήση του πλαστικού χρήματος καθίσταται πλέον υποχρεωτική για το περίφημο αφορολόγητο όριο. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις και απαραίτητες διευκρινιστικές εγκύκλιοι για τις λεπτομέρειες εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου. Οπως επίσης δεν υπάρχει καμία απολύτως πρωτοβουλία για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τις σαρωτικές αλλαγές που σχεδιάζονται στον τρόπο των καθημερινών μας συναλλαγών και αγορών. Οσο μπερδεμένοι και ανήσυχοι είναι οι φορολογούμενοι, άλλο τόσο είναι και οι φοροτεχνικοί οι οποίοι βλέπουν τις μέρες να περνούν και το υπουργείο Οικονομικών να μην προχωρά σε επίσημες ανακοινώσεις για τις τελικές του αποφάσεις. Για παράδειγμα θα ισχύσει η αρχική δήλωση του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού, ότι δηλαδή θα απαλλάσσονται από τον υποχρέωση χρήσης πλαστικού χρήματος οι πολίτες άνω των 75 ετών και αυτοί που ζουν σε χωριά της ελληνικής περιφέρειας. Και αν ναι σε ποιες περιοχές και υπό ποιες προϋποθέσεις θα ισχύσουν οι εξαιρέσεις; Ενα άλλο ερώτημα που καίει τους φοροτεχνικούς είναι τι μέλλει γενέσθαι με τις συναλλαγές μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, εφόσον οι φορολογούμενοι συμπληρώσουν το όριο για το «κτίσιμο» του αφορολογήτου. Δηλαδή από τη στιγμή που δεν θα έχουν την υποχρέωση να συναλλάσσονται με πλαστικό χρήμα, πώς θα κάνουν τις υπόλοιπες συναλλαγές του και ποιος θα είναι ο αντίκτυπος στο φαινόμενο της φοροδιαφυγής. Επίσης οι καταστηματάρχες που δεν έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν τα ειδικά τερματικά μηχανήματα για τις πιστωτικές κάρτες, λόγω Τειρεσία ή άλλων εκκρεμοτήτων με τις τράπεζες, θα μείνουν εκτός της συγκεκριμένης διαδικασίας; Αυτή τη στιγμή στην εμπορική αγορά του Βόλου για παράδειγμα, το 60% των καταστημάτων δεν μπορεί, στην ουσία, να εγκαταστήσει τις ειδικές συσκευές και αναμένει κάποιες απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις έτσι ώστε να μην αποκλειστεί από το νέο οικονομικό περιβάλλον το οποίο διαμορφώνεται.

Ολα αυτά είναι ερωτήματα και εκκρεμότητες που παραμένουν δίχως απάντηση και διευκρινήσεις, ενώ έχει μπει ο νέος χρόνος και υποτίθεται ότι έπρεπε ήδη να έχουμε ξεκινήσει τις συναλλαγές μας με πλαστικό χρήμα. Θα μπορέσουν άραγε στο υπουργείο Οικονομικών να ξεκαθαρίσουν το τοπίο σύντομα ή θα καταλήξουμε σε τραγελαφικές καταστάσεις, όπως αυτή με το επίδομα θέρμανσης που κάποιοι θα πάρουν την τελευταία δόση του μέσα στο κατακαλόκαιρο;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου