Γιώργος Λαμπράκης: Μάθαμε από τα περσινά λάθη;

γιώργος-λαμπράκης-μάθαμε-από-τα-περσι-170108

Εξετάσεις ετοιμότητας των υπηρεσιών του και αποτελεσματικότητας στην αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων καλείται να δώσει ο δήμος Βόλου από αύριο το βράδυ και μέχρι το Σαββατοκύριακο που προβλέπονται από τους μετεωρολόγους χιονοπτώσεις ακόμη και μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα. Για δεύτερη συνεχόμενη Πρωτοχρονιά οι Βολιώτες θα δουν από ό,τι φαίνεται «άσπρη μέρα» και η ελπίδα τους είναι να μην ταλαιπωρηθούν όσο πέρυσι, όταν η πόλη παρέλυσε από την ακραία χιονόπτωση και την έλλειψη ετοιμότητας των υπηρεσιών να αντιμετωπίσουν μια έκτακτη κατάσταση. Φέτος τα δεδομένα είναι διαφορετικά καθώς από τη μια μεριά οι μετεωρολογικές προβλέψεις δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας για το ενδεχόμενο χιονόπτωσης μέσα στον αστικό ιστό, ενώ από την άλλη οι εμπλεκόμενες δημοτικές υπηρεσίες έχοντας την περσινή εμπειρία δεν επιτρέπεται να δείξουν την ίδια αδράνεια. Κατανοούμε ότι μπορεί να αιφνιδιάστηκαν από τον όγκο του χιονιού και την ένταση των καιρικών φαινομένων που μετέτρεψαν σε Σιβηρία την πρωτεύουσα της Μαγνησίας. Αυτό όμως που δεν δικαιολογείται σε καμιά περίπτωση είναι η διακοπή κυκλοφορίας σε κεντρικούς οδικούς άξονες της πόλης, όπου τα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων διακόπηκαν και η κίνηση των αυτοκίνητων ήταν σχεδόν αδύνατη χωρίς αλυσίδες ή δίχως κίνηση και στους τέσσερις τροχούς.

Πέρυσι την Πρωτοχρονιά που έσκασε πάνω από το Βόλο μια πραγματική μετεωρολογική βόμβα προκαλώντας τεράστια προβλήματα στη λειτουργία του πολεοδομικού συγκροτήματος, παρουσιάστηκε το εξής παράδοξο: στα ορεινά όπου το ύψος του χιονιού ξεπερνούσε σε κάποια σημεία και τα έξι μέτρα, δεν διεκόπητε η κυκλοφορία των οχημάτων ούτε μια ώρα. Αντίθετα μέσα στο Βόλο όπου το χιόνι έφτασε και το μισό μέτρο, η κυκλοφορία παρέλυσε και χρειάστηκε να φτάσει μεσημέρι και να βγουν τα στρατιωτικά γκρέιντερ στο κέντρο της πόλης ώστε να καθαριστούν οι δρόμοι από το παχύ στρώμα χιονιού. Η ζημιά που έγινε στην εμπορική αγορά παραμονή πρωτοχρονιάς ήταν ανυπολόγιστη. Τα περισσότερα καταστήματα δε λειτούργησαν από τη στιγμή που οι δρόμοι ήταν αδιάβατοι και οι καταναλωτές επέλεξαν να κλειστούν στα σπίτια τους ώστε να αποφύγουν πιθανά ατυχήματα. Το πλήγμα για την τοπική οικονομία ήταν μεγάλο και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου σε συνεργασία με τους ιδιώτες, που από ό,τι μαθαίνουμε έχουν δείξει ζωηρό ενδιαφέρουν προκειμένου να συνδράμουν στην προσπάθεια αποχιονισμού της πόλης, βρίσκονται σύμφωνα με τα λεγόμενα των αρμόδιων πολιτικών προϊσταμένων σε κατάσταση απόλυτης ετοιμότητας. Οι προμήθειες αλατιού έχουν ολοκληρωθεί, το προσωπικό γνωρίζει ότι θα κληθεί να εργαστεί υπό δύσκολες συνθήκες, ενώ αν χρειαστεί θα κινητοποιηθούν και υπάλληλοι από άλλες υπηρεσίες του δήμου.

Από την πλευρά τους οι πολίτες οφείλουν με τη στάση τους να βοηθήσουν στην επίλυση προβλημάτων και όχι στη δημιουργία επιπρόσθετων. Για παράδειγμα, ο περιορισμός των μετακινήσεων, η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων, εφόσον χρειαστεί και η στάθμευση σε σημεία όπου δεν εμποδίζεται η εξυπηρέτηση πιθανών έκτακτων περιστατικών, όπως τα νοσοκομεία και οι κλινικές της πόλης, μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στη γενικότερη προσπάθεια. Με άλλα λόγια δεν αρκεί μόνο η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού αλλά η ενεργοποίηση όλων των πολιτών έτσι ώστε να περάσει χωρίς δυσάρεστα και η επερχόμενη κακοκαιρία. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των μετεωρολόγων και χιονίσει μέσα στην πόλη δεν επιτρέπονται τα λάθη και η ολιγωρία της περσινής χρονιάς. Η εικόνα που έχει δώσει τις φετινές γιορτές ο Βόλος στο πανελλήνιο δεν πρέπει να χαλάσει, επειδή οι καιρικές συνθήκες προσαρμόστηκαν επιτέλους στα δεδομένα της χειμερινής περιόδου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου