Γιώργος Λαμπράκης: Στενεύουν τα περιθώρια για το αεροδρόμιο

γιώργος-λαμπράκης-στενεύουν-τα-περιθ-171940

Οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας μετά από μια μακρά περίοδο κατήφειας και αρνητισμού χαμογέλασαν πλατιά το εορταστικό τριήμερο των Χριστουγέννων, καθώς οι τουριστικές μονάδες του Πηλίου κατακλείστηκαν από επισκέπτες. Το ίδιο αναμένεται να επαναληφθεί και το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς όπου αναμένονται υψηλά ποσοστά στις πληρότητες των ξενοδοχείων, αν και οι εκτιμήσεις των εκπροσώπων του κλάδου είναι πιο συγκρατημένες. Πάντως μετά την ολοκλήρωση και του εορταστικού τριημέρου της Πρωτοχρονιάς οι ξενοδόχοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα χαμόγελα των εορτών θα δώσουν ξανά τη θέση τους στον προβληματισμό για το μέλλον της κορυφαίας αναπτυξιακής επιλογής της Μαγνησίας. Οι προοπτικές για τον τουρισμό παραμένουν δυσοίωνες από τη στιγμή που το σημαντικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα, το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου, βρίσκεται σε καθοδική πορεία και προς το παρόν δεν φαίνεται στο βάθος του ορίζοντα η παραμικρή πρωτοβουλία για την αντιστροφή της σημερινής εικόνας. Οι ίδιοι οι ξενοδόχοι έχουν προβλέψει ότι αν μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι δεν αναληφθούν δράσεις για την αποτροπή της οριστικής και αμετάκλητης απαξίωσης του πλέον σύγχρονου περιφερειακού αεροδρομίου της επικράτειας, τότε η επερχόμενη τουριστική περίοδος ίσως και να είναι η τελευταία για τις πανάκριβες υποδομές του αερολιμένα της Νέας Αγχιάλου.

Το προηγούμενο διάστημα υπήρξε κινητικότητα σε ό,τι αφορά στην ενεργοποίηση των τοπικών εκπροσώπων φορέων προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός φορέα λειτουργίας του αεροδρομίου, ωστόσο το οικονομικό κομμάτι αυτού του σχεδιασμού λειτούργησε αποτρεπτικά για την υλοποίησή του. Από τη στιγμή που απαιτείται τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ευρώ για να αρχίσει να λειτουργεί ο φορέας, που με τη σειρά του θα αναλάβει το δύσκολο έργο της προσέλκυσης μεγάλων αεροπορικών εταιρειών και εφόσον αυτά τα χρήματα δεν τα διαθέτουν φορείς όπως οι δήμοι και τα επιμελητήρια (όπως γίνεται σε άλλες τουριστικές περιοχές της χώρας όπου τα κατά τόπους πολιτικά αεροδρόμια λειτουργούν σαν μοχλοί ανάπτυξης των τοπικών οικονομιών), τότε το μόνο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι ένα θαύμα. Η περιφέρεια Θεσσαλίας έχει δηλώσει ότι μπορεί να στηρίξει αυτή την προσπάθεια συνεισφέροντας το μισό χρηματικό ποσό που απαιτείται, δηλαδή 500.000 ευρώ. Κατά συνέπεια οι υπόλοιποι τοπικοί φορείς πρέπει να εξασφαλίσουν τα υπόλοιπα χρήματα. Στην τοπική Ενωση Ξενοδόχων, όπου γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα το διαγραφόμενο αδιέξοδο και τις συνέπειές του για την περιοχή, ετοιμάζονται να καταθέσουν μια ρεαλιστική πρόταση η οποία θα βγάλει από το σημερινό αδιέξοδο το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου. Αυτή η πρωτοβουλία θα παρουσιαστεί μετά τις γιορτές και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα αποτελεί ένα άμεσα εφαρμόσιμο σχέδιο καθώς το μόνο που δεν διαθέτει η περιοχή είναι επάρκεια χρόνου.

Από τα αντανακλαστικά και τη διάθεση προσφοράς των υπόλοιπων τοπικών φορέων θα εξαρτηθεί κατά πόσο αυτός ο σχεδιασμός θα περπατήσει. Αυτή ίσως να είναι η ύστατη ευκαιρία της περιοχής ώστε να αναστηθεί μια τουριστική υποδομή, η οποία υπό διαφορετικές οικονομικές συνθήκες και πολιτικές επιλογές θα μπορούσε να αλλάξει εντελώς τη φυσιογνωμία ολόκληρου του νομού. Ας μην ξεχνάμε ότι πλέον στο μόνο το οποίο μπορούμε να ελπίζουμε είναι ο τουρισμός και τα οφέλη του για την τοπική οικονομία. Αν χαθεί αυτό το κορυφαίο συγκριτικό πλεονέκτημα τότε στη χερσαία Μαγνησία θα περιμένουμε τα εορταστικά τριήμερα του χειμώνα και ένα 15ήμερο τον Αύγουστο προκειμένου να εισρεύσουν στην τοπική οικονομία κάποια ελάχιστα έσοδα, με τα οποία θα ανακυκλώνεται μόνο η μιζέρια μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου