Γιώργος Λαμπράκης: Οι καταγγελίες και οι έριδες πνίγουν το Ορφανοτροφείο του Βόλου

γιώργος-λαμπράκης-οι-καταγγελίες-και-177313

Σε έναν αδιαπέραστο κλοιό προβλημάτων παραμένει εγκλωβισμένο το Ορφανοτροφείο του Βόλου. Ενα από τα τελευταία ιδρύματα του είδους του πανελλαδικά, όπου βρίσκουν καταφύγιο παιδιά τα οποία έχει ξεχάσει η κοινωνία, δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι από τα οικονομικά προβλήματα και τις εσωτερικές του πληγές. Από τη μια η άγρια φορολόγηση που επιβάλλουν στα κοινωφελή ιδρύματα διαχρονικά οι ανάλγητες κυβερνήσεις, από την άλλη οι προσωπικές έριδες και οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα πρόσωπα που διοικούν το ίδρυμα, έχουν δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση. Αν δεν προκύψουν και μάλιστα άμεσα κάποιες πρωτοβουλίες προκειμένου να ανακουφιστεί το ορφανοτροφείο από τα δυσβάστακτα βάρη που κουβαλά τότε το ετοιμόρροπο οικοδόμημα θα γκρεμιστεί και το κοινωνικό έργο που παρέχει θα μετατραπεί σε εφιάλτη για τα 22 παιδιά τα οποία φιλοξενούνται σήμερα στο ορφανοτροφείο.

Η τρύπα στην οροφή της παλιάς πτέρυγας που υφίσταται εδώ και τρεις μήνες αποτελεί μνημείο αδιαφορίας για την τοπική κοινωνία και τους ισχυρούς εκπροσώπους της. Οι οικονομικές τρύπες που ανοίγουν συνεχώς στα σωθικά του ιδρύματος αποτελούν χαρακτηριστικό σύμπτωμα της νοσηρής κατάστασης που κληρονόμησε η νέα διοίκηση. Η ελπίδα των διοικούντων να υπάρξει ενδιαφέρον ώστε να επισκευαστούν τα τεχνικά προβλήματα από τη θεομηνία του περασμένου Σεπτεμβρίου, είναι περίπου τόσο μάταιη όσο και η προσδοκία τους ότι θα παρέμβει επιτέλους ο εισαγγελέας και θα διερευνήσει το περιεχόμενο των τριών ογκωδέστατων φακέλων που έχουν τεθεί υπόψη της δικαιοσύνης από τη νυν διοίκηση του ιδρύματος. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στο Ορφανοτροφείο είναι το νέο πρόβλημα με εργαζόμενη που έκανε επίσχεση εργασίας και έστειλε μάλιστα και διαταγή πληρωμής των δεδουλευμένων της (ύψους άνω των 9.000 ευρώ), με αποτέλεσμα το εναπομείναν προσωπικό να περνά τα χειρότερα Χριστούγεννα της ιστορίας του. Οι αιχμές της προέδρου για τα πραγματικά κίνητρα της επίσχεσης εργασίας από μια εργαζόμενη με 12ετή θητεία στο ίδρυμα, είναι κάτι παραπάνω από αιχμηρές και οι υπόνοιες που αφήνει για το χρονικό διάστημα που επελέγη ώστε να εκδηλωθεί η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, τη στιγμή που το σύνολο της οφειλής αφορά στα πεπραγμένα της προηγούμενης διοίκησης όπου μάλιστα μετείχε και ο σύζυγος της εργαζόμενης, δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών για το τί πράγματι εκτιμούν στη νυν διοίκηση για τους προκάτοχους τους.

Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που το Ορφανοτροφείο απασχολεί την τοπική κοινή γνώμη με τα εσωτερικά του προβλήματα. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τις σκιές που απλώθηκαν πάνω από το ίδρυμα πριν από μερικά χρόνια μετά από αιχμές και υπόνοιες για παρενόχληση παιδιών από μέλος προηγούμενης διοίκησης, ενώ η διαφανής διαχείριση των οικονομικών του παραμένει ζητούμενο, διαχρονικά. Αν εξέλειπαν αυτού του είδους τα προβλήματα, οι διοικούντες θα μπορούσαν να αφιερώσουν το χρόνο και τις προσπάθειές τους στην άμβλυνση στρεβλώσεων που σχετίζονται με την εξοντωτική φορολόγηση κοινωφελών ιδρυμάτων όπως το ορφανοτροφείο του Βόλου, μέσω του ΕΝΦΙΑ. Θα μπορούσαν να επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ιδρύματος και στην απρόσκοπτη είσπραξη των ενοικίων έτσι ώστε να καλυφθούν οι τεράστιες οικονομικές ανάγκες. Με τα σημερινά δεδομένα πιο πιθανό είναι να επιδείξει ενδιαφέρον η τοπική κοινωνία και να αποτρέψει την κατάρρευση της οροφής στην παλιά πτέρυγα, παρά να ξεμπλέξει το κουβάρι των αντιπαραθέσεων μεταξύ πρώην και νυν διοικούντων, αναφορικά σε ζητήματα που πληγώνουν την ιστορία του Ορφανοτροφείου Βόλου και σκιάζουν το θεάρεστο έργο το οποίο προσφέρεται.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου