Γιώργος Λαμπράκης: Μονόδρομος η εισαγγελική παρέμβαση

γιώργος-λαμπράκης-μονόδρομος-η-εισαγ-184276

Η απόφαση που έλαβε η διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, να προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά του διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας για το θέμα των ιατρικών αποβλήτων στο πίσω μέρος του πρώην ΙΚΑ Βόλου, αποτελεί κατά πως φαίνεται την μοναδική επιλογή ώστε να επιλυθεί ένα πρόβλημα που υφίσταται εδώ και ένα χρόνο, απειλώντας τη δημόσια υγεία. Η προθεσμία που έχει ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ προκειμένου να απομακρυνθούν από το πάρκινγκ του ΠΕΔΥ τα μολυσματικά απόβλητα και να καταστραφούν σε κλίβανο, όπως ορίζει η κειμένη νομοθεσία, εκπνέει την ερχόμενη Δευτέρα. Αν στο μεσοδιάστημα δεν ενεργοποιηθεί η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία και δεν απομακρυνθεί το «βουνό» των πλαστικών σάκων με τα απόβλητα από διάφορες ιατρικές μικροεπεμβάσεις, τότε ο φάκελος της υπόθεσης θα καταλήξει στη δικαιοσύνη και στη συνέχεια ο αρμόδιος εισαγγελικός λειτουργός θα κληθεί να ασκήσει ποινικές διώξεις κατά παντός υπευθύνου.

Στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα το θέμα, με τη γραφειοκρατία και την ανεπάρκεια των διοικούντων την 5η ΥΠΕ να προκαλούν το κοινό αίσθημα και τη δημόσια υγεία να απειλείται από τους σωρούς των αποβλήτων (που από το Δεκέμβριο του 2014 συνεχώς μεγαλώνουν), δεν υπάρχει άλλη επιλογή πέραν της προσφυγής στη δικαιοσύνη. Ισως έτσι ταρακουνηθούν στην Υγειονομική Περιφέρεια και αποφασίσουν επιτέλους να ενεργοποιήσουν ένα σύστημα το οποίο μοιάζει σήμερα να βρίσκεται σε λήθαργο. Δεν είναι μόνο τα ιατρικά απόβλητα από το πρώην ΙΚΑ του Βόλου που στοιβάζονται σε κοινή θέα εδώ και 12 ολόκληρους μήνες. Δεν υπάρχει τομέας στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας του νομού, ο οποίος ανήκει στην αρμοδιότητα της ΥΠΕ και να μην υπάρχουν προβλήματα, διαμαρτυρίες και καταγγελίες.

Στα Κέντρα Υγείας του νομού η κατάσταση είναι δραματική με τους εναπομείναντες γιατρούς και νοσηλευτές να ξεπερνούν καθημερινά τον εαυτό τους ώστε να μην καταρρεύσει το σύστημα και τους οικείους δήμους να φροντίζουν με τα πενιχρά οικονομικά τους, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες συντήρησης των ασθενοφόρων, ο καθαρισμός των κτιρίων ακόμη και η προμήθεια των αναλώσιμων υλικών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Κέντρου Υγείας Αργαλαστής όπου παραγγέλθηκε πετρέλαιο, εφόσον φτάσαμε μια εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα, ωστόσο όταν διαπιστώθηκε ότι δεν λειτουργεί ο καυστήρας κλήθηκε τεχνικός από το δήμο Νοτίου Πηλίου, ώστε να ελέγξει το πρόβλημα και όχι τεχνικός της Υγειονομικής Περιφέρειας. Στον Αλμυρό ο δήμος καλύπτει τα έξοδα καθαριότητας του κέντρου υγείας της περιοχής καθώς και τη συντήρηση των ασθενοφόρων. Ανάλογα προβλήματα, μικρότερα ή μεγαλύτερα, υπάρχουν σε όλα τα κέντρα υγείας της Μαγνησίας, ενώ σε ό,τι αφορά στο ΠΕΔΥ η κατάσταση είναι δραματική με τους εργαστηριακούς και τους συμβασιούχους γιατρούς να παραμένουν απλήρωτοι για μήνες.

Τον περσινό χειμώνα πάγωσαν δίχως θέρμανση οι γιατροί, οι νοσηλευτές οι διοικητικοί υπάλληλοι και οι ασθενείς που χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα και διαπίστωσαν ότι το κτίριο είχε μετατραπεί σε ψυγείο, επειδή δεν μπορούσαν να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα με τον προμηθευτή πετρελαίου. Ο εισαγγελέας που ετοιμάζεται να παρέμβει για το θέμα των αποβλήτων έπρεπε να έχει παρέμβει εδώ και καιρό. Τα προβλήματα που προκύπτουν καθημερινά στην εύρυθμη λειτουργία ενός εξαιρετικά ευαίσθητου συστήματος αντί να αντιμετωπίζονται, σωρεύονται και πολλαπλασιάζονται πάντα εις βάρος των πολιτών και των λειτουργών στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Κατά συνέπεια η εισαγγελική παρέμβαση κρίνεται επιβεβλημένη μήπως και αντιληφθούν στην ΥΠΕ ότι πληρώνονται κάθε μήνα για να λύνουν προβλήματα και όχι για να προσθέτουν και άλλα στην έτσι και αλλιώς εφιαλτική μας πραγματικότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου