Γιώργος Λαμπράκης: Αθώοι μέχρι να έρθουν τα χειρότερα

γιώργος-λαμπράκης-αθώοι-μέχρι-να-έρθο-203387

Μπορεί το δικαστήριο όπου παραπέμφθηκαν χθες τα μέλη της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου να τους απάλλαξε από την κατηγορία της διατάραξης λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας, ωστόσο τα οικονομικά προβλήματα που τους ανάγκασαν το 2012 να πραγματοποιήσουν συμβολική κατάληψη της ΔΟΥ Βόλου όχι μόνο εξακολουθούν και υφίστανται αλλά έχουν διογκωθεί μετά από τα δύο μνημόνια τα οποία επακολούθησαν. Από τη μια λοιπόν οι εκπρόσωποι των εμπόρων άκουγαν χθες το πρωί στο Πρωτοδικείο την πρόεδρο να τους κηρύσσει αθώους και από την άλλη σκέφτονταν πώς θα ανταπεξέλθουν οι ίδιοι και οι συνάδελφοί τους στις υποχρεώσεις τους υπό το βάρος των καταστροφικών, για τη πραγματική οικονομία, φορολογικών μέτρων. Πριν από τρία χρόνια όταν και κινητοποιήθηκαν, παραδίδοντας συμβολικά στο διευθυντή της εφορίας τα κλειδιά εμπορικών επιχειρήσεων, ήθελαν να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα αγανάκτησης για τις δραματικές αλλαγές που επέφερε στην καθημερινότητά τους το πρώτο μνημόνιο και η φοροεπιδρομή του οικονομικού επιτελείου της τότε κυβέρνησης. Φόροι, χαράτσια τραπεζικές υποχρεώσεις και ανεξόφλητες ασφαλιστικές εισφορές απειλούσαν και πριν από τρία χρόνια τη βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων. Αρκετές από αυτές δεν άντεξαν και έβαλαν λουκέτο στέλνοντας τους ιδιοκτήτες τους στα κοινωνικά ιατρεία και τα συσσίτια της εκκλησίας και τους εργαζόμενους που απασχολούσαν στα γκισέ του ΟΑΕΔ. Σήμερα και ενώ έχουν περάσει δύο μνημόνια, ενώ έχει αρχίσει η εφαρμογή του τρίτου και πλέον οδυνηρού για την κοινωνία, μνημονίου, οι παραπάνω αιτίες οικονομικού στραγγαλισμού της πραγματικής οικονομίας όχι μόνο υφίστανται, αλλά έχουν γίνει ακόμη πιο ασφυκτικές, ενώ η συνεχιζόμενη καθίζηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος κάνει ακόμη πιο εφιαλτική την πραγματικότητα των άλλοτε στυλοβατών της ελληνικής οικονομίας.

Η μεγάλη αγωνία των εμπόρων που αθωώθηκαν χθες από το δικαστήριο (αλίμονο αν ήταν καταδικαστική η απόφαση για μια συμβολική κινητοποίηση που δεν επηρέασε ούτε κατ’ ελάχιστον την ομαλή λειτουργία της εφορίας), είναι πώς θα κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους ανοικτές υπό τις επικρατούσες οικονομικές συνθήκες. Με το κράτος να επιβάλει συνεχώς φόρους που είναι αδύνατον να καταβληθούν, τους καταναλωτές να αδυνατούν να βγουν στην αγορά για ψώνια που δεν σχετίζονται με τα απολύτως απαραίτητα και τη ρευστότητα από πλευράς τραπεζικού συστήματος να παραπέμπεται στο απώτερο μέλλον, οι προοπτικές είναι εξαιρετικά αρνητικές και οι προβλέψεις αρκετών μελών του εμπορικού συλλόγου για Αρμαγεδδώνα λουκέτων στην αγορά μετά τις γιορτές είναι πολύ πιθανόν να επιβεβαιωθούν. Κατά συνέπεια, το ενδεχόμενο να διαβούν και πάλι το κατώφλι του δικαστικού μεγάρου όσοι έμποροι δεν καταφέρουν να ανταποκριθούν στις δυσβάσταχτες υποχρεώσεις τους είναι εξαιρετικά πιθανό, από τη στιγμή μάλιστα που έχουν αρθεί οι περιορισμοί εφαρμογής αναγκαστικών μέτρων, οι οποίοι είχαν επιβληθεί το καλοκαίρι λόγω των capital controls. Πλέον οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί έχουν αρχίσει να αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας και την επόμενη εβδομάδα οι πρώτες υποθέσεις θα απασχολήσουν τη δικαιοσύνη, στο τοπικό δικαστικό μέγαρο. Τα περιθώρια αισιοδοξίας είναι ιδιαίτερα περιορισμένα, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην πιο χαρούμενη και αισιόδοξη περίοδο του χρόνου.

Οι συνθήκες στην οικονομία και την κοινωνία δεν επιτρέπουν στην αγορά να χαμογελάσει, όσες αθωωτικές αποφάσεις και αν ληφθούν από τα αρμόδια δικαστικά όργανα. Αργά ή γρήγορα οι ίδιοι δικαστές θα κληθούν να εφαρμόσουν τη νομοθεσία που βάσει του επερχόμενου κώδικα πολιτικής δικονο

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου