Γιώργος Λαμπράκης: Απεργία περιορισμένων προσδοκιών

γιώργος-λαμπράκης-απεργία-περιορισμ-205855

Σε αντίθεση με τη γενική απεργία της 12ης Νοεμβρίου που παρέλυσε τη χώρα και έβγαλε στους δρόμους ένα ατέλειωτο ποτάμι διαδηλωτών ενάντια στην άγρια φορολόγηση και τη διάλυση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, στην σημερινή επίσης γενική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ενάντια στον προϋπολογισμό του 2016, δεν υπάρχουν προοπτικές και προβλέψεις για ανάλογη επιτυχία. Οπως είχε διαφανεί τις παραμονές της προηγούμενης απεργίας, ότι δηλαδή θα απέδιδε η προηγηθείσα οργανωτική προσπάθεια και θα γέμιζαν οι δρόμοι και οι πλατείες από τους διαδηλωτές, έτσι φαίνεται πως στη σημερινή κινητοποίηση η παρουσία του κόσμου θα είναι εξαιρετικά περιορισμένη, ενώ ακόμη θα χειρότερα θα είναι τα πράγματα σε ό,τι αφορά στα ποσοστά συμμετοχής στην ίδια τη γενική απεργία. Ο πιο σημαντικός παράγοντας για τη διαφαινόμενη αποτυχία της σημερινής κοινοποίησης σχετίζεται με το γεγονός ότι οι δύο απεργίες διοργανώθηκαν μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπήρξε επαρκής χρόνος για την οργάνωση της απεργίας της Πέμπτης, ενώ το πιο κρίσιμο στοιχειό είναι η απροθυμία των εργαζομένων να μετάσχουν σε μια δεύτερη διαδοχική γενική απεργία. Οι εργαζόμενοι, ιδίως στο δημόσιο, υπολογίζουν ιδιαίτερα την απώλεια του μεροκάματου κυρίως σε εποχές σαν αυτή που ζούμε, όπου οι φόροι και οι περικοπές έχουν γονατίσει όλες σχεδόν τις οικογένειες.

Σε τοπικό επίπεδο η σημερινή απεργία συμπίπτει χρονικά με τον οργασμό στο Εργατικό Κέντρο για τη εκλογική διαδικασία ανάδειξης νέας διοίκησης. Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων έχουν ρίξει μοιραία το βάρος στις ενδοπαραταξιακές ισορροπίες και τη διεκδίκηση της ψήφου των εκλεκτόρων και λιγότερο στην οργάνωση της γενική απεργίας. Κατά συνέπεια οι διοργανωτές της συγκέντρωσης στην πλατεία Ελευθερίας θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για την εικόνα που θα αντικρύσουν το πρωί της Πέμπτης. Ο τρίτος παράγοντας που προοιωνίζει αποτυχία σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή στη σημερινή γενική απεργία είναι η απουσία των ελεύθερων επαγγελματιών και των εμπόρων από τη συγκεκριμένη κινητοποίηση. Σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις των εκπροσώπων τους τις παραμονές της απεργίας της 12ης Νοεμβρίου για τη δημιουργία ενός αρραγούς μετώπου αντιμετώπισης της επερχομένης φοροκαταιγίδας και της διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης, τόσο η τοπική ομοσπονδία επαγγελματοβιοτεχνών, όσο και ο εμπορικός σύλλογος Βόλου απέχουν από τη νέα απεργία της ΓΣΣΕ και της ΑΔΕΔΥ ενάντια στον προϋπολογισμό του 2016.

Παρά το γεγονός ότι αυτός ο προϋπολογισμός προβλέπει για το σύνολο των κοινωνικών και παραγωγικών τάξεων της χώρας νέες περικοπές, φοροεπιδρομή και συνέχεια της άγριας λιτότητας, οι εκπρόσωποι των ελεύθερων επαγγελματιών έκριναν ότι δεν υπάρχει λόγος συμμετοχής τους. Μάλιστα την ίδια ημέρα έχει προγραμματιστεί στην Αθήνα ευρωπαϊκή συνάντηση εκπροσώπων ομοσπονδιών ελεύθερων επαγγελματιών προκειμένου να εξεταστούν τρόποι κοινής αντιμετώπισης της οικονομικής ύφεσης. Με αυτά τα δεδομένα η σημερινή απεργία μάλλον θα ξεχαστεί γρηγορότερα από ό,τι ανακοινώθηκε και (υποτίθεται ότι) προετοιμάστηκε. Μπορεί η συγκυρία να είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμη για τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους, ωστόσο η κάθε πλευρά έχει φροντίσει για τους δικούς της λόγους να τορπιλίσει μια κορυφαία διαδικασία για την έκφραση της αντίδρασης της κοινωνίας σε μέτρα που την οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό. Για άλλη μια φορά κληθήκαμε να μετρηθούμε με τις ευθύνες μας και αποδειχτήκαμε ξανά μικρότεροι των περιστάσεων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου