Γιώργος Λαμπράκης: Απλήρωτοι κτηνοτρόφοι, νηστικά κοπάδια

γιώργος-λαμπράκης-απλήρωτοι-κτηνοτρ-212623

Βράζουν από αγανάκτηση οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας που βλέπουν να μπαίνει ο χειμώνας και τα κοπάδια τους απειλούνται με υποσιτισμό. Στον κλάδο επικρατεί μεγάλος αναβρασμός καθώς από τη μια υπάρχει τεράστια οικονομική δυσπραγία προκειμένου να αγοραστούν ζωοτροφές και από την άλλη το κράτος καλεί τους κτηνοτρόφους να καταβάλλουν τις αυξημένες ασφαλιστικές τους εισφορές προς τον ΟΓΑ. Ο απόλυτος παραλογισμός και στο συγκεκριμένο θέμα έχει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που έχει ανεβάσει στα κάγκελα το σύνολο των παραγωγικών και οικονομικών τάξεων της χώρας. Η τακτική που ακολουθείται σε ότι αφορά στους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, που κάθε μήνα λαμβάνουν όλο και λιγότερα μέσα από μισθούς και συντάξεις, ενώ ταυτόχρονα καλούνται να ανταποκριθούν σε εξωφρενικές φορολογικές υποχρεώσεις, εφαρμόζεται και στον δοκιμαζόμενο κλάδο των κτηνοτρόφων. Από τη μια το κράτος και εν προκειμένω το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καθυστέρει να τους καταβάλλει την ενιαία ενίσχυση, που φτάνει και τα 5.000 ευρώ ανά περίπτωση και από την άλλη καλεί τους κτηνοτρόφους να πληρώσουν τον ασφαλιστικό τους φορέα που ανέβασε στα ύψη τις σχετικές εισφορές.

Την ίδια στιγμή τα κοπάδια στα ποιμνιοστάσια αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του υποσιτισμού σε μια περίοδο κατά την οποία τα ζώα γεννούν και οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές σε περίπτωση που η πολιτεία συνεχίσει να σφυρίζει αδιάφορα. Οι κτηνοτρόφοι αν δεν λάβουν άμεσα τα χρήματα που δικαιούνται δεν θα μπορούν σε λίγο καιρό να αγοράσουν ζωοτροφές, τα κοπάδια τους θα λιμοκτονήσουν με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την παράγωγη γάλακτος και τη διάθεση αμνοεριφίων. Με απλά λόγια, το φάσμα της απόλυτης καταστροφής είναι ορατό περισσότερο από κάθε άλλη φορά χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ενδείξεις ουσιαστικού ενδιαφέροντος από το αρμόδιο υπουργείο. Ο κλάδος της κτηνοτροφίας γνωρίζει πολύ καλά ότι έχει αποφασιστεί ο οριστικός αφανισμός του μέσα από πολιτικές που αρχικά απαξιώνουν την προσπάθεια των Ελλήνων κτηνοτροφών και σταδιακά τους οδηγούν σε οικονομικό στραγγαλισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε χρόνο η εγχώρια παράγωγη μειώνεται και οι εισαγωγές αυξάνονται. Οι επερχόμενες αλλαγές στην φορολογία τους εφόσον περάσουν από τη Βουλή θα δώσουν στους κτηνοτρόφους τη χαριστική βολή καθώς αυξάνουν στα ύψη τις οικονομικές τους υποχρεώσεις και καθιστούν σχεδόν αδύνατη την καταβολή των φόρων, από τη στιγμή μάλιστα που ο κλάδος μαστίζεται από τεράστια οικονομικά προβλήματα.

Αυτό που ίσως δεν έχουν εκτιμήσει σωστά στην κυβέρνηση είναι οι αντιδράσεις του κλάδου που έχει αποφασίσει να μην καταθέσει τα όπλα του αγώνα αλλά να παλέψει μέχρι τέλους για την επιβίωση του. Αυτό φάνηκε στις πρόσφατες κινητοποιήσεις στην Αθήνα όπου παρά την αστυνομική βία, τα δακρυγόνα και τα χημικά οι κτηνοτρόφοι μαζί με τους αγρότες έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Τα σχέδια για τον αφανισμό τους δεν θα περάσουν με την ευκολία που εκτιμούν ότι θα γίνει στο κυβερνητικό επιτελείο. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν είναι ούτε συνταξιούχοι που βλέπουν τις συντάξεις τους να περικόπτονται και κάθονται στα καφενεία και τους καναπέδες των σπιτιών τους, ούτε δημόσιοι υπάλληλοι που σκέφτονται αν θα απεργήσουν υπό το φόβο της απώλειας του μεροκάματου. Ο κλάδος του πρωτογενούς τομέα δεν έχει να χάσει τίποτα απολύτως αν εφαρμοστούν οι σχεδιαζόμενες μνημονιακές αποφάσεις, οπότε οι αντιδράσει του θα είναι ανάλογες της μοίρας που τον περιμένει αν κερδίσει η αντίπαλη πλευρά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου