Γιώργος Λαμπράκης: Θα αντιδράσουν στην καταιγίδα των πλειστηριασμών;

γιώργος-λαμπράκης-θα-αντιδράσουν-στη-216471

Μόλις συμπληρώθηκε ένα 20ήμερο μετά την άρση της προστασίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την εκτέλεση αναγκαστικών μέτρων οι πρώτες υποθέσεις που αφορούν σε οφειλές προς το δημόσιο προσδιορίστηκαν να εκδικαστούν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Με συνοπτικές διαδικασίες το δημόσιο που όταν πρόκειται να πληρώσει τις δικές του υποχρεώσεις προς τους ιδιώτες κωλυσιεργεί σε βαθμό εξοργιστικό, εκμεταλλεύεται το γράμμα του νόμου που αφήνει τελείως ακάλυπτους όσους επαγγελματίες έχουν οφειλές και θέτει σε εφαρμογή τις προβλεπόμενες νομικές διατάξεις για πλειστηριασμούς και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να βγουν στο σφυρί όχι μόνο οι επιχειρήσεις αλλά και τα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών, ενώ τα λουκέτα και οι απολύσεις αναμένεται να λάβουν μορφή πραγματικής χιονοστιβάδας. Χωρίς να υπολογίσουν στην κυβέρνηση ότι οι περιορισμοί στις τραπεζικές συναλλαγές εξακολουθούν και υφίστανται, ενώ την ίδια στιγμή η κατάσταση στην αγορά και την πραγματική οικονομία παραμένει δραματική, αίρουν τις προστατευτικές διατάξεις για τους πλειστηριασμούς των επιχειρήσεων και αφήνουν μετεώρους χιλιάδες επαγγελματίες και ακόμη περισσότερους εργαζόμενους.

Το παρόν κυβερνητικό σχήμα έχει δείξει εδώ και καιρό τις εχθρικές του διαθέσεις απέναντι σε ό,τι δεν έχει σχέση με το δημόσιο και το κομματικό κράτος της προκλητικής σπατάλης και της αλόγιστης λειτουργίας. Ο,τι έχει σχέση με την ιδιωτική οικονομία και την ανάπτυξη της αγοράς με όρους υγιούς ανταγωνισμού, προκαλεί αλλεργία στα κυβερνητικά στελέχη. Κατά συνέπεια αδιαφορούν για ό,τι σχετίζεται με τους παράγοντες της αγοράς τους οποίους όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις αδυνατούν να ελέγξουν ώστε να διασφαλίσουν την παραμονή τους στην εξουσία. Προφανώς έχουν την εντύπωση ότι εφόσον απελευθερώθηκαν οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις στις επιχειρήσεις (όπως θα αρχίσει σύντομα να ισχύει για μεγάλη μερίδα δανειοληπτών), θα ανακάμψει η οικονομία, ενώ τα δημόσια ταμεία που μονίμως παραμένουν άδεια θα γεμίσουν υπό την απειλή των δικαστικών μέτρων. Προφανώς ζουν με την ψευδαίσθηση ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που οφείλουν στην εφορία και δεν καταβάλουν τις υποχρεώσεις τους, εκμεταλλευόμενες το γενικότερο κλίμα στάσης πληρωμών. Σαφώς και υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις συνειδητών κακοπληρωτών ωστόσο με τα σημερινά δεδομένα αυτές δεν αποτελούν παρά μια μικρή μειοψηφία. Ολοι οι υπόλοιποι επαγγελματίες δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους επειδή αδυνατούν για αντικειμενικούς λόγους. Επειδή η άγρια φορολόγηση τους έχει γονατίσει και η αδιαφορία της πολιτείας να στηρίξει το υγιές κομμάτι της οικονομίας τους έχει κάνει να έχουν χάσει κάθε ελπίδα για κάτι καλύτερο.

Οι άνθρωποι της αγοράς αγανακτούν βλέποντας τις τράπεζες να καλύπτουν συνεχώς τις απώλειές τους είτε αυτές προέρχονται από το κούρεμα των ομολόγων, είτε από τις εγκληματικές πολιτικές του περασμένου καλοκαιριού που οδήγησαν στα capital controls, μέσα από τη συνεχιζόμενη επιβάρυνση του δημόσιου χρέους με νέα δυσβάσταχτα δάνεια. Από την άλλη βρίσκονται αντιμέτωποι με εχθρικές πολιτικές αποφάσεις που τους αφήνουν απροστάτευτους απέναντι στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις. Μοναδικό τους όπλο η οργανωμένη αντίδραση απέναντι στα νέα δεδομένα που αν δεν αλλάξουν άμεσα υπέρ της χειμαζόμενης πραγματικής οικονομίας, οι πράξεις απελπισίας και απόγνωσης όπως οι αυτοκτονίες θα μετατραπούν σε καθημερινό φαινόμενο και θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε κοινωνική εξέγερση. Οι ημερομηνίες που έχουν προσδιοριστεί να εκδικαστούν οι πρώτες υποθέσεις πλειστηριασμών επιχειρήσεων στο Ειρηνοδικείο του Βόλου πρέπει να αποτελέσουν σημεία εκκίνησης δυναμικών κινητοποιήσεων ενάντια σε αποφάσεις που εξοντώνουν τις όποιες προοπτικές επανεκκίνησης της οικονομίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου