Γιώργος Λαμπράκης: Οι πρώτες αισιόδοξες ενδείξεις

γιώργος-λαμπράκης-οι-πρώτες-αισιόδοξ-223903

Η χθεσινή ημερίδα που διοργάνωσε στο Βελεστίνο ο φορέας διαχείρισης της Κάρλας μπορεί να μην μας έκανε σοφότερους ως προς τις προοπτικές ολοκλήρωσης του έργου και την πλήρη αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, τόσο εντός της υδάτινης λεκάνης, όσο και στη γύρω περιοχή, ωστόσο εξέπεμψε κάποια πρώτα αισιόδοξα μηνύματα για την εξέλιξη της προσπάθειας να αποκτήσει ο Θεσσαλικός κάμπος ένα οικοσύστημα που αφενός θα συμβάλει στη τόνωση του υπόγειου υδροφορέα και αφετέρου θα αποτελέσει ένα ακόμη αναπτυξιακό συγκριτικό πλεονέκτημα. Ο συνεχής εμπλουτισμός του ταμιευτήρα με νερά από την περιοχή του Πηνειού εδώ και σχεδόν ένα χρόνο γλίτωσε στο παρά πέντε ένα έργο προϋπολογισμού κοντά στα 200 εκατομμύρια ευρώ από την οριστική και αμετάκλητη απαξίωση. Πριν από αυτό η κατάσταση στη λίμνη ήταν κάτι παραπάνω από απελπιστική, ενώ οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην εξέλιξη των εργολαβιών γύρω από τον ταμιευτήρα λίγο έλλειψε να δώσουν τη χαριστική βολή σε μια προσπάθεια δεκαετιών προσκειμένου να γίνει πράξη ο σχεδιασμός για το πιο σημαντικό περιβαλλοντικό έργο της γηραιάς ηπείρου.

Οι επιστήμονες ήταν και παραμένουν επιφυλακτικοί αν όχι ιδιαιτέρως ανήσυχοι σε ό,τι αφορά στην ποιότητα των νερών και την τοξικότητα της λίμνης. Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες προκάλεσαν μεγάλο θόρυβο στη τοπική κοινωνία καθώς καταδείκνυαν ότι μπορεί να μεταφερθούν στον ανθρώπινο οργανισμό επιβαρυντικά στοιχεία τα οποία υπάρχουν στο νερό, σε περίπτωση που ποτιστούν λαχανικά με αυτό το νερό και στη συνέχεια καταναλωθούν από τον άνθρωπο. Τόσο η περιφέρεια Θεσσαλίας, όσο και οι υπεύθυνοι του φορέα διαχείρισης της Κάρλας επεσήμαναν ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από τη στιγμή που το νερό της Κάρλας δεν είναι δυνατόν, στην παρούσα φάση, να χρησιμοποιηθεί ούτε για την άρδευση, ούτε πολύ περισσότερο για την ύδρευση των γύρω περιοχών και του πολεοδομικού συγκροτήματος. Επιπρόσθετα οι ειδικοί που έχουν επιφορτιστεί με την παρακολούθηση του ευαίσθητου οικοσυστήματος το οποίο βρίσκεται υπό ανάπτυξη, αναγνωρίζουν ότι σε αντίστοιχες κλειστές υδάτινες λεκάνες ο ευτροφισμός οδηγεί συνήθως σε επιστημονικά συμπεράσματα σαν αυτά των πανεπιστημιακών της Γεωπονικής Σχολής.

Αυτή τη στιγμή η ορνιθοπανίδα που αναπτύσσεται στην περιοχή γύρω και μέσα στον ταμιευτήρα της Κάρλας, αποτελεί το πλέον αισιόδοξο επιστημονικό στοιχειό, ενώ ο συνεχιζόμενος εμπλουτισμός της λίμνης με νερά από τον Πηνειό διασφαλίζει ότι δεν θα επιστρέψουμε στις τραγικές καταστάσεις του 2014 όταν το εμβαδόν της λίμνης συρρικνώθηκε δραματικά και το βάθος της περιορίστηκε σε λίγες δεκάδες εκατοστά, εξαιτίας της αδυναμίας των αρμοδίων φορέων να συντονιστούν και να αποκαταστήσουν γρήγορα τις δολιοφθορές στα αντλιοστάσια. Με τα σημερινά δεδομένα όπου από τη μία οι εργολαβίες που εκκρεμούν εξελίσσονται ομαλά παρά την αρνητική οικονομική συγκυρία, ενώ από την άλλη το ευαίσθητο οικοσύστημα της Κάρλας αναπτύσσεται με αργούς μεν αλλά σταθερούς ρυθμούς, οι προοπτικές που διαγράφονται είναι αισιόδοξες και αυτό είναι ένα στοιχείο που καταγράφεται στην τοπική ειδησεογραφία για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου