Γιώργος Λαμπράκης: Εντιμος συμβιβασμός με οδυνηρά αποτελέσματα

γιώργος-λαμπράκης-εντιμος-συμβιβασμ-228450

Οσο προχωρά η διαπραγμάτευση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών κι όσο σφίγγουν τα χρονικά περιθώρια αναφορικά με την εκταμίευση των δόσεων, τόσο αναδεικνύονται οι ασθενικές αντιστάσεις της δικής μας πλευράς έναντι των ασφυκτικών πιέσεων, των εκβιαστικών διλημμάτων και των παραλόγων απαιτήσεων των θεσμών. Η περίπτωση των «κόκκινων» δανείων και των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας (όπου από το 80% των δανειοληπτών που προβλεπόταν να προστατευθούν βάσει των δηλώσεων κυβερνητικών αξιωματούχων όταν ξεκινούσε η σχετική διαπραγμάτευση, φτάσαμε στο 25% όσων γλιτώνουν τελικά τις περιπέτειες με τις τράπεζες), αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα υπαναχώρησης της ελληνικής πλευράς έναντι του κουαρτέτου των θεσμών και παράλληλα καταρρίπτει το μύθο της δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης και των ανυποχώρητων θέσεων της χώρας μας έναντι των δανειστών. Αυτό εξάλλου ήταν ένα από τα βασικά επιχειρήματα της νυν συγκυβέρνησης και πρώην αντιπολίτευσης, όταν κατακεραύνωνε στη Βουλή τους επικεφαλής των προηγούμενων συγκυβερνήσεων κατηγορώντας τους ότι ξεπουλάνε τη χώρα κομμάτι – κομμάτι, αποδεχόμενες το σύνολο των αιτημάτων και αποφάσεων των δανειστών.

Η συμφωνία για τα «κόκκινα» δάνεια και τους πλειστηριασμούς αποτελεί κατά την κυβέρνηση έναν ακόμη έντιμο συμβιβασμό ανάμεσα στη ελληνική πλευρά που βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και στην πλευρά των εταίρων που μας έδωσαν μια ύστατη ευκαιρία προτού πετάξουν τη χώρα έξω από την ευρωζώνη. Οταν μιλάμε για συμβιβασμό ανάμεσα σε δυο διαπραγματευόμενες πλευρές εννοούμε ότι αμφότεροι οι εκπρόσωποί τους έχουν υποχωρήσει από τις αρχικές τους θέσεις έτσι ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη συμφωνία. Στην προκειμένη περίπτωση οι δανειστές από την αρχή επέμεναν στην προστασία του 25% περίπου των δανειοληπτών και στο τέλος αυτό το ποσοστό συμφωνήθηκε. Το υπόλοιπο 35% προστατεύεται υπό αυστηρές προϋποθέσεις και αδιευκρίνιστα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια, πάντα υπό την αίρεση των τραπεζικών ιδρυμάτων, ενώ ένα 40% των δανειοληπτών που αδυνατεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις του προς τις τράπεζες παραμένει εντελώς εκτεθειμένο. Δεν είναι δυνατόν το σύνολο αυτής της κατηγορίας δανειοληπτών να θεωρείται πως μπορεί να πληρώσει τα δάνειά του και ότι δεν το κάνει εκμεταλλευόμενο το γενικότερο κλίμα αδυναμίας πληρωμών στη χώρα μας; Κατά συνέπεια για ποιον έντιμο συμβιβασμό μιλάμε όταν ένα μεγάλο κομμάτι πολιτών με «κόκκινα» δάνεια παραμένει απελπιστικά μετέωρο και απόλυτα εκτεθειμένο στις ορέξεις των τραπεζών;

Από την άλλη μεριά οι συνεχείς διαρροές στον Τύπο πληροφοριών για εφόδους δικαστικών επιμελητών στα σπίτια των δανειοληπτών και για μαζικό διορισμό ειρηνοδικών στα δικαστήρια, όπου από τη νέα χρονιά θα εκτυλιχθούν απερίγραπτες καταστάσεις, επιτείνουν την αγωνία ενός μεγάλου αριθμού πολιτών. Με τα σημερινά δεδομένα μόνο όσοι έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας μπορούν να αισθάνονται ήσυχοι, από τη στιγμή που δεν γίνεται συζήτηση για τροποποίηση των ορών του επίμαχου νόμου. Όλοι οι υπόλοιποι θα συνεχίσουν να ζουν με τη αγωνία των πλειστηριασμών εφόσον δεν ανήκουν στην κατηγορία των δανειοληπτών με ιδιαίτερα χαμηλά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ οι κατά τόπους ενώσεις καταναλωτών που όλο αυτό το διάστημα έχουν προσφέρει υπηρεσίες μείζονος σημασίας θα πρέπει να τεθούν σε κατάσταση «κόκκινου» συναγερμού. Την ίδια στιγμή κάποια κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν να πείσουν την κοινή γνώμη για το αποτέλεσμα της διαπραγματευτικής προσπάθειας των αρμοδίων υπουργών, κάνοντας το άσπρο, μαύρο και το μπλε, κόκκινο, όπως το χρώμα δεκάδων χιλιάδων δανείων στην Ελλάδα του τρίτου μνημονίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου