Γιώργος Λαμπράκης: Αλληλέγγυοι στο δράμα των προσφύγων

γιώργος-λαμπράκης-αλληλέγγυοι-στο-δρ-230585

Μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που αν δεν υπήρχε το ακούραστο κίνημα των εθελοντών θα είχε γίνει δραματική και ίσως ανεξέλεγκτη, καλείται να αντιμετωπίσει τα τελευταία 24ωρα η περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας, η οποία δίχως τις απαραίτητες υποδομές και την κατάλληλη οργάνωση και προετοιμασία προσπαθεί να φιλοξενήσει υπό ανθρώπινες συνθήκες τους 181 πρόσφυγες από τη Συρία, τους οποίους εγκατέλειψαν Ρώσοι διακινητές σε ξερονήσι των Βορείων Σποράδων τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου. Για πρώτη φορά μέσα στο 2015 η περιοχή υποδέχεται τόσο μεγάλο αριθμό προσφύγων που προσπαθούν να γλιτώσουν από τη φρίκη των Τζιχαντιστών. Οι υφιστάμενες υποδομές επαρκούν για τη φιλοξενία 50 το πολύ 60 ατόμων. Ωστόσο τα μεσάνυκτα της Κυριακής βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις του κέντρου υποδοχής μεταναστών περισσότερα από 180 άτομα, μεταξύ τους 80 παιδιά και επτά εγκυμονούσες.

Αν δεν υπήρχαν οι 10άδες εθελοντές που έτρεξαν από την πρώτη στιγμή για να καλύψουν άμεσες και βασικές ανάγκες των ταλαιπωρημένων προσφύγων, η κατάσταση θα ήταν απελπιστική.

Μέλη οργανωμένων εθελοντικών ομάδων αλλά και απλοί Βολιώτες κινητοποιήθηκαν αστραπιαία μόλις ενημερώθηκαν για τη νέα καραβιά προσφύγων και φρόντισαν από το υστέρημα τους να αγοράσουν ειδή πρώτης ανάγκης όπως προϊόντα ατομικής υγιεινής, ρούχα και τρόφιμα για τους δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας. Χωρίς τη δική τους συμβολή τα πράγματα χθες το πρωί στο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών θα ήταν πολύ δύσκολα και η αντίστοιχη κινητοποίηση της περιφερειακής ενότητας Μαγνησίας, του στρατού και της Μητρόπολης Δημητριάδος δεν θα ήταν αρκετή ώστε να ανταπεξέλθει ο τοπικός μηχανισμός σε αύτη την έκτακτη κατάσταση. Οι υπάρχουσες υποδομές του κέντρου είναι παλιές και κακοσυντηρημένες. Το πιο σημαντικό είναι πως δεν επαρκούν για τη φιλοξενία μεγάλου αριθμού προσφύγων όπως αυτός που πρόεκυψε τα ξημερώματα του Σαββάτου

Από εδώ και στο έξης η περιοχή θα πρέπει να προετοιμαστεί για ανάλογες δύσκολες καταστάσεις καθώς όσο παρατείνεται το αδιέξοδο του εμφυλίου στη Συρία, τόσο θα αυξάνονται οι καραβιές των προσφύγων οι οποίοι θα περνούν στη χώρα μας από τα παράλια της Τουρκίας και κατ’ επέκταση θα φτάνουν και στη νησιωτική Μαγνησία. Η έκκληση των υπευθύνων της τοπικής περιφερειακή ενότητας για έμπρακτη ενίσχυση της περιοχής, σε ό,τι αφορά στις υποδομές υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών από την Αφρική και την Ασία πρέπει να εισακουστεί άμεσα από το αρμόδιο υπουργείο. Προς το παρόν η κατάσταση ελέγχεται χάρις στα αντανακλαστικά των εθελοντών και την οργάνωση των τοπικών φορέων, οι οποίοι πάντα σε ανάλογες δύσκολες συγκυρίες ενώνονται και συνεργάζονται αρμονικά. Ωστόσο, τί θα συμβεί αν μεταξύ των προσφύγων υπάρχουν άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας ή ακόμη και τραυματισμένοι, από τις κακουχίες της πολυήμερης Οδύσσειάς τους να φτάσουν από τον τόπο τους στη χώρα μας; Με την ελπίδα η δύσκολη κατάσταση που καλείται να διαχειριστεί η περιοχή μας αυτά τα 24ωρα να ευαισθητοποιήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες της κεντρικής εξουσίας, κρατάμε τη συγκινητική ανταπόκριση των απλών Βολιωτών στο δράμα των προσφύγων. Χωρίς να υπολογίσουν τα προσωπικά και οικογενειακά οικονομικά προβλήματα κατάφεραν από το υστέρημα τους να εξασφαλίσουν είδη πρώτης ανάγκης για τους συνανθρώπους τους, ενώ έκλεισαν τα αυτιά τους στις σειρήνες της ξενοφοβίας που απλώνονται απειλητικά πλέον πάνω από ολόκληρη την Ευρώπη μετά και το λουτρό αίματος που προκάλεσαν οι δολοφόνοι του Ισλαμικού Κράτους στην «πρωτεύουσα του φωτός».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου