Γιώργος Λαμπράκης: Κέρδισαν το πρώτο δύσκολο στοίχημα

γιώργος-λαμπράκης-κέρδισαν-το-πρώτο-δ-235369

Το μήνυμα που έστειλαν οι χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι με τη συμμετοχή τους στην πρόσφατη γενική απεργία ήταν κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο. Οσοι δεν το έλαβαν ή το παρερμήνευαν εκλαμβάνοντάς το σαν μήνυμα στήριξης της κυβέρνησης στη διαπραγματευτική της προσπάθεια με τους δανειστές κακό του κεφαλιού τους. Οι χιλιάδες διαδηλωτές που μετείχαν στη μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση στο Βόλο τα τελευταία τέσσερα χρόνια είπαν ξεκάθαρα ότι δεν αντέχουν αλλά μέτρα που υποβαθμίζουν την ήδη εφιαλτική καθημερινότητά τους. Είπαν «φτάνει πια» στη φοροεπιδρομή και την καταλήστευση των μισθών και των συντάξεών τους. Είπαν «αρκετά» με τις συνέχεις παρεμβάσεις στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με σκοπό να μετατραπούν σε λίγα χρόνια οι συντάξεις σε προνοιακά βοηθήματα. Είπαν επίσης «όχι άλλα ψέματα και υποσχέσεις για καλύτερες μέρες» από τους εκπροσώπους του πολιτικού συστήματος το οποίο υπόσχεται τον ουρανό με τα άστρα τις παραμονές των βουλευτικών εκλογών και στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ή στην πρώτη πίεση των δανειστών της χώρας ξεχνά τα πάντα και ακολουθεί πολιτικές που γονατίζουν το λαό. Το ανθρώπινο ποτάμι που κατέκλυσε προχθές Πέμπτη τους κεντρικούς δρόμους του Βόλου δεν ήταν μόνο αγανακτισμένο και απογοητευμένο από τη ζοφερή πραγματικότητα που προδιαγράφεται για τη μεγάλη πλειοψηφία των κοινωνικών στρωμάτων, παρά την αλλαγή κυβέρνησης. Ηταν πάνω από όλα ενωμένο και αποφασισμένο για νέες ακόμη πιο δυναμικές κινητοποιήσεις, αν ψηφιστούν τελικά μέτρα και αποφάσεις με οδυνηρές συνέπειες για τους Ελληνες.

Η προσπάθεια να καπηλευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ την επιτυχία της πρόσφατης γενικής απεργίας έπεσε στο κενό. Από τη μια η απουσία των Βουλευτών του από την κεντρική συγκέντρωση και πορεία από την άλλη οι οξύτατες αντιδράσεις των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών οργανώσεων που διοργάνωσαν την προχθεσινή μεγαλειώδη κινητοποίηση δεν αφήνουν περιθώρια για λανθασμένες εκτιμήσεις. Το τμήμα εργατικής πολιτικής του κυβερνώντος κόμματος επιχείρησε να εκμεταλλευτεί πολιτικά την πρώτη γενική απεργία πού έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση. Οσοι ερμηνεύουν διαφορετικά αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα είτε προσπαθούν να κοροϊδέψουν την κοινωνία, είτε τον ίδιο τους τον εαυτό. Σε κάθε περίπτωση η εντυπωσιακή συμμετοχή του κόσμου στις κινητοποιήσεις που πλημύρισαν το κέντρο του Βόλου αλλά και των υπολοίπων ελληνικών πόλεων δημιουργεί αισιοδοξία πως ο κόσμος παρά την προσπάθεια αδρανοποίησης του παραμένει στις επάλξεις, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μια μοναδική παρακαταθήκη για την οργάνωση του λαϊκού κινήματος ενόψει των ακόμη πιο δύσκολων ημερών οι οποίες βρίσκονται μπροστά μας. Οι διοργανωτές της πρόσφατης απεργίας που παραμέρισαν τις όποιες διαφορές ανάμεσα στους κλάδους, οι οποίοι αποτέλεσαν τον κορμό της προχθεσινής μεγαλειώδους πορείας, πρέπει τώρα να μελετήσουν προσεκτικά τα επόμενα βήματα τους και να οργανώσουν τον αγώνα τους πάνω σε ακόμη πιο στέρεες βάσεις.

Η επιτυχία της πρώτης γενικής απεργίας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδυναμώνει μόνο το συνδικαλιστικό κίνημα που καλείται να συνεχίσει την προσπάθεια για οριστική έξοδο από την απαξίωση, αλλά αποτελεί το σημαντικότερο μέτρο πίεσης από μια κοινωνία που δεν έχει άλλες αντοχές σε μια κυβέρνηση που δείχνει να αντιλαμβάνεται τα γεγονότα με το δικό της τρόπο. Μόνο που αυτός ο τρόπος εκφράζει πλέον αποκλειστικά και μόνο τα κυβερνητικά στελέχη και όσους έχουν αρχίσει να καλοπερνάνε εκμεταλλευόμενοι ένα σύστημα εξουσίας, το οποίο μπορεί να παρουσιάζεται σαν ανατρεπτικό αλλά η δομή και η διάθρωση του παραπέμπουν στο δοκιμασμένο και αποτυχημένο μοντέλο που βούλιαξε τη χώρα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου