Γιώργος Λαμπράκης: Μια απεργία με πολλαπλά μηνύματα

γιώργος-λαμπράκης-μια-απεργία-με-πολλ-237099

Η σημερινή γενική απεργία δεν πρέπει να αποτελέσει μια απλή έκφραση αγανάκτησης για τα μέτρα του τρίτου μνημονίου, ούτε πρέπει να λειτουργήσει σαν μια ακόμη βαλβίδα εκτόνωσης της οργής του κόσμου για την εξαπάτηση που υπέστη από άλλη μια κυβέρνηση. Η πρώτη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση στη χώρα μας μέσα στο 2015 πρέπει να αξιοποιηθεί από τις συνδικαλιστικές ενώσεις, τους παραγωγικούς και οικονομικούς φορείς του τόπου και τους απλούς εργαζόμενους σαν μια ευκαιρία για τη συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου ενάντια στα χειροτέρα που βρίσκονται προ των πυλών. Οι αντιλαϊκές πολιτικές των μνημονίων δεν έχουν τέλος ούτε ημερομηνία λήξης, σε αντίθεση με τις αντοχές των πολιτών που πέντε ολόκληρα χρόνια μετά την έναρξη υλοποίησης των μνημονιακών μέτρων βλέπουν το μαρτύριό τους να συνεχίζεται και να διευρύνεται. Ο χρόνος που χάθηκε από το λαϊκό κίνημα, εν αναμονή της εξέλιξης των διαπραγματεύσεων της πρώτης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύτιμος για τα αντανακλαστικά της κοινωνίας. Από τον περασμένο Γενάρη παρακολουθούσε με απάθεια και ψευδαισθήσεις να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια της ένα παιχνίδι δήθεν σκληρών διαπραγματεύσεων που οδήγησε στον εφιάλτη του καλοκαιρού με τις κλειστές τράπεζες και το δημοψήφισμα υπέρ του ΟΧΙ που σε μια εβδομάδα έγινε ΝΑΙ.

Δεν υπάρχει λόγος τώρα να χαθεί και άλλος χρόνος προκειμένου να αναλυθούν τα αίτια αυτής της κοινωνικής ολιγωρίας καθώς τα δεδομένα της τρέχουσας περιόδου είναι ξεκάθαρα και εξαιρετικά δυσοίωνα για το σύνολο σχεδόν των πολιτών. Για αυτό και πρέπει η σημερινή απεργία να στείλει εκτός από το αυτονόητο μήνυμα της αντίστασης σε καταστροφικά μέτρα όπως η διάλυση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, η άγρια φορολόγηση και το επερχόμενο κύμα πλειστηριασμών και εξώσεων και το μήνυμα ότι ο λαός δεν είναι διατεθειμένος να δεχτεί άλλη κοροϊδία από τον οποιονδήποτε. Είτε αυτός δηλώνει κεντρώος, είτε δεξιός, είτε αριστερός. Από τη στιγμή που υπηρετούν την ίδια πολιτική και εκφράζουν δυνάμεις και συμφέροντα ενάντια στα συμφέροντα του ελληνικού λαού, όλοι τους είναι απέναντι στο ανθρώπινο ποτάμι των απεργών.

Προσοχή όμως! Κανένας δεν πρέπει να παρασυρθεί από ανακοινώσεις σαν αυτή της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της απεργίας και της μαζικής συμμετοχής των πολιτών, ενάντια σε μέτρα τα οποία εφαρμόζει το κυβερνητικό σχήμα στο οποίο ανήκουν όσοι εξέδωσαν αυτή την αντιφατική ανακοίνωση. Μπορεί ο απώτερος σκοπός τους να μην ήταν να μπερδέψουν τους πολίτες για τα κίνητρά τους, αλλά στόχευαν να αποτελέσει η σημερινή απεργία ένα άτυπο διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια του Μαξίμου. Ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να βρεθούν στο ίδιο μετερίζι όσοι αγωνίζονται για το δίκιο τους και όσοι εκφράζουν πολιτικά όσους εφαρμόζουν μέτρα με τα οποία νομοθετείται η αδικία και θεσμοθετείται ο μνημονιακός παραλογισμός. Από την άλλη, οι διοργανωτές των σημερινών κινητοποιήσεων οφείλουν να διαφυλάξουν σαν κόρη οφθαλμού τις συγκεντρώσεις και τις πορείες που θα ακολουθήσουν καθώς οι γνωστοί – άγνωστοι μπαχαλάκηδες καραδοκούν και έκαναν γνωστές τις προθέσεις τους μόλις προχθές. Κινητοποιήσεις ανάλογου βεληνεκούς γίνονται για να αντιδράσει η κοινωνία σε πολιτικές που την οδηγούν σε αδιέξοδα και όχι για να εκτονωθούν τα άγρια ένστικτα όσων έχουν σκοπό να μετατρέψουν σε πεδία μάχης τις ήδη τσακισμένες, από τα μνημόνια, πόλεις της χώρας μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου