Γιώργος Λαμπράκης: Θεσμικός περίγελος

γιώργος-λαμπράκης-θεσμικός-περίγελο-246623

Τον περίγελο του διαδικτύου και των αθηναϊκών ηλεκτρονικών και όχι μόνο μέσων ενημέρωσης αποτελεί ξανά από χθες το δημοτικό συμβούλιο Βόλου, όπου εκτυλιχτήκαν «ιστορικές» στιγμές. Από τούτη εδώ τη στήλη είχαμε προβλέψει εδώ και ένα χρόνο ότι η εξέλιξη των πραγμάτων μετά τις ακραίες συμπεριφορές, τα φραστικά επεισόδια, τις προκλήσεις και την πρωτοφανή ένταση στις περισσότερες εκ των συνεδριάσεων θα ήταν ακριβώς αυτή. Οτι δηλαδή κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι θα έφταναν στο σημείο να πιαστούν στα χέρια και να μετατρέψουν σε παλαίστρα το κορυφαίο θεσμικό όργανο της πόλης. Στο θλιβερό πάνθεον των τραγελαφικών γεγονότων με τους φαντάρους, τα πεπόνια, τις μακαρονάδες και τις ακραίες λεκτικές συγκρούσεις στα όρια του προπηλακισμού, ήρθε να προστεθεί μια πραγματική συμπλοκή μεταξύ δύο αιρετών (ενός εμπειρότατου κι ενός νεόκοπου), που ουδείς μπορούσε να φανταστεί ότι θα έφταναν σε αυτό το σημείο. Να ανταλλάξουν αρχικά βαρείς χαρακτηρισμούς και στη συνέχεια να πιαστούν στα χέρια, μπροστά στα έκπληττα μάτια των συνάδελφων τους.

Το δημοτικό συμβούλιο του Βόλου μετά και το προχθεσινό οδυνηρό συμβάν κατέβηκε ακόμη περισσότερα σκαλιά στην κλίμακα της αξιοπιστίας και τους κύρους που πρέπει να διέπουν ένα αντίστοιχο όργανο. Κατά την άποψή μας πέρασε τη λεπτή πλην όμως απολύτως ευδιάκριτη γραμμή που διαχωρίζει το επίπεδο ανάμεσα στα θεσμικά συλλογικά όργανα, τα οποία λειτουργούν με απολυτό σεβασμό στο ρόλο τους και την ψήφο των πολιτών, με τα αντίστοιχα όργανα που τροφοδοτούν διαρκώς την κοινή γνώμη με σκηνές απείρου κάλλους, κατάλληλες μόνο για νούμερα επιθεωρήσεων και vairal βιντεάκια στο διαδίκτυο. Η πόλη όμως έχει εκρηκτικές ανάγκες και πιεστικά προβλήματα που απαιτούν ρεαλιστικές και άμεσες λύσεις. Οι όποιες πολιτικές ή ακόμη και προσωπικές διαφορές που έχουν μεταξύ τους τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου δεν ενδιαφέρουν τον απλό πολίτη. Οταν βλέπει στην τηλεόραση τους εκπροσώπους του να έρχονται στα χέρια, αρχικά εκπλήσσεται, μετά γελά (περισσότερο για να μην κλάψει και όχι επειδή διασκεδάζει) και στη συνέχεα διαπιστώνει απογοητευμένος ότι μάταια περιμένει από τους αιρετούς εκπροσώπους του να ανταποκριθούν στο ρόλο για τον οποίο εξελέγησαν.

Πολλοί χαρακτηρίζουν το επίμαχο συμβάν μεμονωμένο και ατυχές. Αυτό μας έλλειπε! Σε κάθε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου να πλακώνονται στο ξύλο τα μέλη του και να μετατρέπεται η ιστορική αίθουσα σε αρένα! Το προεδρείο οφείλει να λάβει δραστικά μέτρα για να μην επαναληφθούν ανάλογες συμπεριφορές. Διότι εφόσον έγινε η αρχή ποιος μας διαβεβαιώνει ότι δεν θα μιμηθούν και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι τους κ.κ. Νάνο και Γρηγορίου. Η πόλη έχει δεχτεί τους τελευταίους μήνες πολλαπλά και επαναλαμβανόμενα χτυπήματα. Κάθε νέο επεισόδιο, ακόμη και φραστικό που κινείται εκτός των ορίων της δεοντολογίας, η οποία πρέπει να διέπει τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης, αποτελεί επιπλέον μαχαιριά στην εικόνα της ίδιας της πόλης. Τη στιγμή που ο Βόλος μαστίζεται από τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα δεν είναι δυνατόν αυτοί που εξελέγησαν για να τον υπηρετούν να λειτουργούν σαν μονομάχοι σε ρωμαϊκή αρένα. Οι πρωταγωνιστές του επεισοδίου που έχασαν τον έλεγχο και παρεκτράπηκαν δεν αρκεί να ζητήσουν συγγνώμη από το σώμα ώστε να διαγράφει από τη μνήμη των συναδέλφων τους το απίστευτο συμβάν. Οφείλουν με τη στάση τους και την κριτική τους στα επόμενα συμβούλια να αποδείξουν εμπράκτως ότι όντως μετάνιωσαν για το πρόσφατο διολίσθημα και πως καλώς τους εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους οι δημότες της ταλαίπωρης πόλης μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου