Γιώργος Λαμπράκης: Εμπαιγμός χωρίς όρια

γιώργος-λαμπράκης-εμπαιγμός-χωρίς-όρ-259402

Η περίπτωση των τρίτεκνων οικογενειών που εμπαίζονται από την πολιτεία εδώ και μήνες αναφορικά με την καταβολή των επιδομάτων τα οποία δικαιούνται, αποτελεί μια ακόμη χαρακτηριστική περίπτωση κοινωνικής ομάδας που απογοητεύτηκε από τις πολιτικές επιλογές της πρώτης αριστερής κυβέρνηση της χώρας. Μόνο που στη δική τους περίπτωση η κοροϊδία λαμβάνει ξεχωριστές διαστάσεις καθώς από τη μια μεριά οι κυβερνητικοί προκάτοχοι του ΣΥΡΙΖΑ κατάργησαν μια σειρά φορολογικών απαλλαγών για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους, ενώ οι σημερινοί κυβερνώντες τους εμπαίζουν ανερυθρίαστα σε ό,τι αφορά στην καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων τα οποία αποτελούν πολύτιμη οικονομική ανάσα για τις συγκεκριμένες οικογένειες, από τη στιγμή μάλιστα που έχασαν τις παραπάνω φοροαπαλλαγές.

Η χθεσινή τους συμβολική κινητοποίηση έξω από την περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας προφανώς και δεν είναι αρκετή για να εκφράσει το μέγεθος της αγανάκτησης που διαπνέει τους τρίτεκνους, τους ανθρώπους δηλαδή που κόντρα στην οικονομική κρίση και τη συνεχιζόμενη κατρακύλα της χώρας και της κοινωνίας επέλεξαν το δύσκολο δρόμο, αυτόν της επένδυσης στον άνθρωπο. Συμβάλλοντας σε καθοριστικό βαθμό στο οξύτατο δημογραφικό πρόβλημα επέλεξαν να δημιουργήσουν πολυμελείς οικογένειες έτσι ώστε η Ελλάδα να μην μετατραπεί σε λίγα χρόνια σε μια θλιβερή χώρα γερόντων που εκτός των άλλων δεν θα μπορούν να επιβιώσουν χωρίς τις συντάξεις τους. Για να καταβληθούν συντάξεις απαιτούνται ασφαλιστικές εισφορές. Τις ασφαλιστικές εισφορές τις πληρώνουν όσοι εργάζονται και αυτοί δεν είναι άλλοι από τις νέες γενιές του εργατικού δυναμικού που δημιουργούν οι οικογένειες των τρίτεκνων και των πολύτεκνων.

Οι χιλιάδες αυτές οικογένειες δεν γνώρισαν τα τελευταία χρόνια τίποτα άλλο από κοροϊδία, περιφρόνηση και συνεχείς περικοπές. Οπως άλλωστε και οι υπόλοιπες κατηγορίες των πολιτών μόνο που στην περίπτωση των τριτέκνων τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά καθώς καθημερινά δεν έχουν να φροντίσουν μόνο για την πληρωμή των φορών και για την επιβίωσή τους αλλά και για τη μόρφωση των παιδιών τους. Από το καλοκαίρι εισπράττουν μόνο υποσχέσεις αναφορικά με την καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων που αποτελούν τεράστια οικονομική ανάσα σε δύσκολες περιόδους όπως η τρέχουσα που οι φόροι και τα χαράτσια έχουν λάβει μορφή χιονοστιβάδας. Αν η πολιτεία ήταν συνεπής απέναντι στη συγκεκριμένη αυτονόητη υποχρέωσή της τότε οι τρίτεκνοι θα ήταν σε θέση σήμερα να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ καθώς επίσης και μια σειρά υποχρεώσεών τους προς το κράτος.

Δυστυχώς και η εξελισσόμενη διαπραγμάτευση με τους δανειστές δημιουργεί τεράστια ανησυχία για την έκβαση των γεγονότων και κατά συνέπεια για την απρόσκοπτη τακτοποίηση των υποχρεώσεων της πολιτείας προς τους δικαιούχους επιδομάτων όπως οι τρίτεκνοι. Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Ανεπαρκείς υπουργοί που έχουν λύσει το βιοποριστικό τους πρόβλημα υποτίθεται ότι διαπραγματεύονται σκληρά όλη τη μέρα με τους δανειστές και στο τέλος δεν προκύπτει το παραμικρό αποτέλεσμα. Την ίδια στιγμή ο λαός «ματώνει» και αγωνιά για το μέλλον των παιδιών του. Αλλά ποιος μπορεί να νιώσει τις αγωνίες του; Ο υπουργός με τις προκλητικές τραπεζικές καταθέσεις. Ο συνάδελφός του με το ξεχασμένο εκατομμύριο ή ο άλλος που ενώ στέλνει τα παιδιά του σε ιδιωτικό σχολείο, την ίδια στιγμή προφασίζεται τον ανατρεπτικό και τάσσεται υπέρ της ψήφισης νόμων οι οποίοι οδηγούν σε αδιέξοδο την ιδιωτική εκπαίδευση και μαζί με αυτή και τις οικογένειες που στερούνται ακόμη και τα στοιχειώδη για να εξασφαλίσουν στο παιδί τους το καλύτερο. Πολλές από αυτές τις οικογένειες είναι τρίτεκνες και πολύτεκνες!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου