Γιώργος Λαμπράκης: Τα νιάτα και η εξουσία

γιώργος-λαμπράκης-τα-νιάτα-και-η-εξουσ-265472

Νέος, ωραίος, πολιτικά άφθαρτος, με τη νέα γενιά στο πλευρό του και με φρέσκιες ιδέες που θα μπορούσαν να ανανεώσουν την κεντροδεξιά παράταξη, χαρίζοντας στον ίδιο την πρωθυπουργία και στη χώρα μια καινούργια προοπτική σε μια εξαιρετικά σκοτεινή χρονική συγκυρία. Αυτός με λίγα λόγια είναι ο νεότερος σε ηλικία υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ., ο Απόστολος Τζιτζικώστας, που πραγματοποίησε χθες το μεσημέρι μια πραγματικά αρχηγική εμφάνιση στο Βόλο.

Φροντίζοντας να αναδείξει τον ισχυρό συμβολισμό της ενεργούς συμμετοχής της νεολαίας στην προσπάθειά του και αποφεύγοντας προσεκτικά κάθε αναφορά στο δυσάρεστο εσωκομματικό σκηνικό, αυτό το διάστημα, έστειλε ένα μήνυμα ανανέωσης και αισιοδοξίας. Ποντάροντας στο νεαρό της ηλικίας, στη μη εξάρτησή του (φαινομενικά τουλάχιστον), από τζάκια, οικογένειες και βαρονίες και στο άφθαρτο που του εξασφαλίζει η μη ενασχόλησή του με την κεντρική πολιτική σκηνή, ο Μακεδόνας υποψήφιος πλασάρεται ως η ιδανική λύση για ένα κόμμα που έχασε μέσα σε μια δεκαετία τα 2/3 των ψηφοφόρων του και σπαράσσεται, μετά και την εκλογική πανωλεθρία του περασμένου Σεπτέμβρη, από εσωκομματικές έριδες.

Τα στοιχεία που συνθέτουν τη υποψηφιότητα Τζιτζικώστα δεν αμφισβητούνται, ωστόσο αρκούν για να διασφαλίσουν ότι σε περίπτωση νίκης του θα καταφέρει να επιστρέψουν στο κόμμα οι απογοητευμένοι, οι δυσαρεστούμενοι και οι εξοργισμένοι ψηφοφόροι της Ν.Δ. που απομακρύνθηκαν τα τελευταία χρόνια;

Με άλλα λόγια αρκεί σε έναν υποψήφιο πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εν δυνάμει πρωθυπουργό, να έχει φρέσκες ιδέες και να μην εξαρτάται από το λεγόμενο πολιτικό κατεστημένο ώστε να ορθοποδήσει το κόμμα του και πολύ περισσότερο η χώρα; Ας μην ξεχνάμε την οδυνηρή περίπτωση του Γιώργου Παπανδρέου που εμφανίστηκε σαν πολίτικος μεσσίας σε ένα κόμμα τραυματισμένο από τα σκάνδαλα και την καθεστωτική αντίληψη, η οποία καλλιεργείται όταν ένας κομματικός φορέας παραμένει στο τιμόνι της εξουσίας για ολόκληρες δεκαετίες. Και ο ΓΑΠ, φρέσκιες ιδέες και ανανέωση «πουλούσε» εκείνη την περίοδο.

Εξελέγη πανηγυρικά πρόεδρος το ΠΑΣΟΚ, στη συνέχεια πρωθυπουργός και μετά έφυγε νύχτα από την εξουσία. Επίσης εδώ και δέκα μήνες στο τιμόνι της χώρας βρίσκεται ένας νέος άνθρωπος που ωστόσο εφαρμόζει την πιο σκληρή και αντιλαϊκή πολιτική στη ιστορία του τόπου. Ολα αυτά προφανώς τα γνωρίζει ο κ. Τζιτζικώστας, ωστόσο λειτουργεί σαν ουρανοκατέβατος σε μια χώρα όπου το πολιτικό κατεστημένο δεν αλλάζει νοοτροπία ο κόσμος να χαλάσει, ενώ οι ψηφοφόροι διαθέτουν μνήμη χρυσόψαρου!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου