Γιώργος Λαμπράκης: Αγορές με εθνική συνείδησηΤο ΠΕΔΥ που έγινε «αποπαίδι»

γιώργος-λαμπράκης-αγορές-με-εθνική-συ-266766

Ο πρώην υπουργός Υγείας και νυν υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδης επιβάλλεται να εντάξει στο πρόγραμμα των περιοδειών του ανά την Ελλάδα, στο πλαίσιο του προεκλογικού αγώνα που διεξάγει για το χρίσμα του αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το ΠΕΔΥ του Βόλου. Ο πρωτεργάτης του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτυού Υγείας πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτεί το υποκατάστημα ενός φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας, καθώς ο ίδιος συνέβαλε τα μέγιστα στην υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδιασμού. Μόνο που δεν θα πρέπει να έχει κάποιο οδοντιατρικό πρόβλημα γιατί αυτή την περίοδο το ΠΕΔΥ του Βόλου δεν διαθέτει ούτε καν ενέσεις αναισθησίας για την εξαγωγή δοντιού ή για οποιαδήποτε άλλη ανάγκη των ασθενών.

Ο κ. Γεωργιάδης δεν πρέπει επίσης να επισκεφτεί το οδοντιατρείο του ΠΕΔΥ Βόλου αν χρειάζεται να κάνει λεύκανση στα δόντια του καθώς έχει χαλάσει ο συγκεκριμένος εξοπλισμός, ενώ αν χρειαστεί κάποιο σφράγισμα λυπούμαστε αλλά ούτε αυτό είναι εφικτό καθώς έχουν τελειώσει τα σχετικά αναλώσιμα!. Αν τώρα δεν θέλει να επισκεφτεί τα ιατρεία του ΠΕΔΥ αλλά επιθυμεί να ενημερωθεί τηλεφωνικώς για την κατάσταση στο παράρτημα του Βόλου, οι προσπάθειές του θα πέσουν στο κενό καθώς δεν λειτουργούν ούτε τα τηλέφωνα!

Επειδή είμαστε σίγουροι ότι ο πρώην υπουργός δεν έχει την παραμικρή διάθεση να ασχοληθεί με το ΠΕΔΥ του Βόλου και να διαπιστώσει πως εξελίσσεται η λειτουργία του δικού του πολιτικού σχεδιασμού, απευθυνόμαστε στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια, όπου ανήκει πλέον το σύνολο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μήπως και δοθούν λύσεις στα σημερινά αδιέξοδα ενός συστήματος το οποίο υποτίθεται πως σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε προκειμένου να προσφέρει ουσιαστικές ιατρικές υπηρεσίες στους ασφαλισμένους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να απευθυνθούν σε κάποιον ιδιώτη γιατρό.

Οπως το νεαρό ζευγάρι με τα δύο μικρά παιδιά όπου συναντήσαμε χθες το πρωί στο οδοντιατρείο του ΠΕΔΥ Βόλου και γίναμε μάρτυρες του «μαρτυρίου» του για ένα απλό σφράγισμα δοντιού. Η αρμόδια οδοντίατρος σήκωσε τα χέρια ψηλά καθώς χωρίς τα κατάλληλα αναλώσιμα υλικά πώς είναι δυνατόν να γίνει το σφράγισμα στο δόντι του ενός από τα δύο παιδιά της οικογένειας; Στη δικαιολογημένη απορία του αγανακτισμένου πατέρα γιατί δεν κλείνει το ΠΕΔΥ από τη στιγμή που αδυνατεί να ανταποκριθεί ακόμη και σε στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας, απάντηση δεν υπήρξε.

Ποιός να δώσει αυτή την απάντηση; Η οδοντίατρος που εργάζεται στο πρώην ΙΚΑ και νυν ΠΕΔΥ πάνω από είκοσι χρόνια και βρίσκεται τους τελευταίους μήνες αντιμέτωπη με μια απελπιστική κατάσταση; Ο προϊστάμενός της που ηγείται μιας υπηρεσίας υπό κατάρρευση, ή δικός του προϊστάμενος στην 5η ΥΠΕ όπου η διάλυση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής λειτουργίας, συνολικά του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας;

Αν δεν μπορεί και αυτός να δώσει απαντήσεις για τη σημερινή κατάντια ενός πολυδιαφημισμένου δικτύου που υποτίθεται ότι συστάθηκε για να περιοριστούν οι δαπάνες και να βελτιωθεί το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες μέσω της αποκλειστικής απασχόλησης γιατρών, τότε ποιός μπορεί; Μήπως η σημερινή κυβέρνηση που παρέλαβε ένα σύστημα υπό διάλυση και του έδωσε τη χαριστική βολή με την ατολμία και την έλλειψη σχεδιασμού ακόμη και στα στοιχειώδη;

Οσο και αν επιμείνουμε σε αυτές τις ερωτήσεις απάντηση δεν πρόκειται να λάβουμε. Και αυτό γιατί αυτοί που έχουν την ευθύνη για τη σημερινή κατάντια υπηρεσιών όπως το ΠΕΔΥ εξακολουθούν και ανακυκλώνονται σε κυβερνητικές θέσεις όχι για να δώσουν λύσεις στα προβλήματα αλλά για να ικανοποιήσουν τη δίψα τους για εξουσία καθώς επίσης και για να βολέψουν τα δικά τους παιδιά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου