Γιώργος Λαμπράκης: Παρέμβαση χωρίς αντίκρισμα

γιώργος-λαμπράκης-παρέμβαση-χωρίς-αν-272997

Η παρέμβαση του ΤΕΕ Μαγνησίας, του Ιατρικού Συλλόγου του Δικηγορικού Συλλόγου και της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας για το θέμα της προστασίας του αέρα που αναπνέουμε από την ανεξέλεγκτη καύση επικίνδυνων υλικών κατά τη διάρκεια του χειμώνα, έρχεται στην κατάλληλη συγκυρία. Λίγο προτού εισέλθουμε στη χειμερινή περίοδο, από πλευράς θερμοκρασιών και πριν πάρουν μπροστά οι καυστήρες και τα τζάκια, οι παραπάνω φορείς παρεμβαίνουν τόσο προς της πολιτεία, όσο και προς όλους εμάς μήπως και αποφύγουμε τις τραγικές περιβαλλοντικές συνθήκες των προηγούμενων τριών χρόνων, όταν η πόλη μετατρεπόταν τα βράδια σε θάλαμο αερίων.

Οι συνέπειες αυτής της ατμοσφαιρικής επιβάρυνσης ελπίζουμε να μην φανούν ποτέ. Τα μικρά παιδιά, οι υπερήλικες και οι συνάνθρωποι μας με καρδιακές και αναπνευστικές παθήσεις εκτέθηκαν στο γκρίζο σύννεφο της αιθαλομίχλης που κάλυπτε το πολεοδομικό συγκρότημα μόλις σουρούπωνε και φούντωναν τα τζάκια και οι ξυλόσομπες. Καμιά από τις εκκλήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών δεν ελήφθη υπόψη από τους πολίτες που στην προσπάθειά τους ένα ζεσταθούν με λίγα χρήματα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, δεν είχαν κανένα απολύτως πρόβλημα να κάψουν τα πάντα.

Κάθε βράδυ οι σταθμοί μέτρησης της αέριας ρύπανσης που έχει εγκαταστήσει το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, κατέγραφαν απίστευτες υπερβάσεις στις τιμές των αερίων ρύπων. Η μυρωδιά του καμένου ήταν κάτι παραπάνω από ανυπόφορη, ενώ η αίσθηση στη μύτη και το λαιμό δεν άφηνε αμφιβολίες για το βαθμό επιβάρυνσης της ατμοσφαίρας. Φέτος που οι φόβοι για επανάληψη αυτού του θλιβερού φαινομένου αρχίζουν και ενισχύονται, τρεις βασικοί φορείς της πόλης μαζί με την πλέον δραστήρια περιβαλλοντική οργάνωση, αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία να ενημερώσουν τόσο τους πολίτες όσο και την επίσημη πολιτεία για τις υποχρεώσεις σε ό,τι αφορά στην προστασία του αέρα που αναπνέουμε.

Ευτυχώς ή δυστυχώς αυτή η ευθύνη είναι συλλογική και περιλαμβάνει εκτός από τις αυτονόητες υποχρεώσεις του κράτους και των πολιτών, τη λήψη μέτρων που θα διασφαλίσουν πρωτίστως τη δημοσία υγεία και δευτερεύοντος την τσέπη μας ή τα κρατικά ταμεία. Από τη μια η επιλογή μεγάλου αριθμού πολιτών να καινέ οτιδήποτε άχρηστο και επικίνδυνο κυκλοφορεί μόνο και μόνο για να κάνουν οικονομία ή επειδή δεν αντέχει η τσέπη τους να αγοράσουν τα κατάλληλα υλικά καύσης για τα τζάκια και τις σόμπες τους, από την άλλη η εγκληματικά ανεύθυνη στάση της πολιτείας που ανέβασε στα ύψη τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης προκειμένου να μαζέψει έσοδα, οδήγησαν σε απερίγραπτες καταστάσεις.

Το περιβάλλον επιβαρύνθηκε σε τεράστιο βαθμό, ενώ τα κρατικά ταμεία παρέμειναν άδεια καθώς η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ήταν απαγορευτική για τη μεγάλη πλειοψηφία των νοικοκυριών. Φέτος που καταβάλλονται προσπάθειες να αποφευχθεί το δραματικό περιβαλλοντικό σκηνικό των προηγούμενων τριών χειμώνων και ενώ τα ξύλα είναι πιο ακριβά από το πετρέλαιο, η πολιτεία αντί να διευρύνει τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, συρρικνώνει τον αριθμό των δικαιούχων και στρέφει ξανά τους πολίτες στην καύση ακαταλλήλων και επικινδύνων υλικών.

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε το εξαιρετικά περιορισμένο περιβαλλοντικό αισθητήριο των πολιτών και τη δεδομένη οικονομική αδυναμία του κόσμου να επιλέξει πιο φιλικές προς το περιβάλλον μορφές θέρμανσης τότε μάλλον θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα απαισιόδοξοι για την κατάσταση στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου το φετινό χειμώνα, όπου σημειωτέον θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν οι σταθμοί μέτρησης της αέριας ρύπανσης που έχει εγκαταστήσει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου