Γιώργος Λαμπράκης: Ο γόρδιος δεσμός της δημόσιας διοίκησης

γιώργος-λαμπράκης-ο-γόρδιος-δεσμός-τη-276134

Οι χθεσινές παραινέσεις του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού προς το σύνολο των παραγόντων που εμπλέκονται στη διαδικασία των δημόσιων έργων, να ανταποκριθούν στο ρόλο τους και να τρέξουν τις απαιτούμενες διαδικασίες για την απεμπλοκή παρεμβάσεων με ώριμες μελέτες και έτοιμη χρηματοδότηση, αντανακλούν την αγωνία της περιφέρειας για την εξέλιξη μιας σειράς έργων που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα συμβάλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη της περιοχής. Η Ενωση Περιφερειών Ελλάδος έκανε το καθήκον της και κατάφερε μετά την παρέμβασή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να απελευθερωθεί χρηματοδότηση ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ, μέχρι τις αρχές του 2016, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην αγορά και να πάψουν να υπάρχουν τα σημερινά τεράστια εμπόδια στην πληρωμή των εργολάβων. Αυτά τα εμπόδια έχουν οδηγήσει στη διακοπή δεκάδων έργων και την προσωρινή διάλυση των εργοταξίων, με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός θέσεων εργασίας να έχει χαθεί.

Αυτή ειδικά την περίοδο που οι συνέπειες των τραπεζικών περιορισμών έχουν αρχίσει και γίνονται ορατές σε ιδιαίτερα έντονο βαθμό, σε ό,τι αφορά στην περαιτέρω διόγκωση των ποσοστών της ανεργίας, η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης μπορεί να γίνει πράξη μόνο μέσω των δημοσιών έργων. Η μια πλευρά, δηλαδή η Ενωση Περιφερειών, έκανε το καθήκον της και μάλιστα με το παραπάνω, παρεμβαίνοντας στην ευρωπαϊκή επιτροπή και επιτυγχάνοντας να έρθουν άμεσα στη χώρα μας 800 εκατομμύρια ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ. Από αυτά τα χρήματα η περιφέρεια Θεσσαλίας προσδοκά να εξασφαλίσει σχεδόν 100 εκατομμύρια ευρώ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την επανεκκίνηση μιας σειράς έργων μείζονος σημασίας για την ανάπτυξη και τις υποδομές της περιοχής.

Για να μην πάει όπως χαμένη αυτή η προσπάθεια απαιτείται και η άλλη πλευρά να κάνει σωστά τη δουλειά της. Οταν πρόκειται όμως για το δαιδαλώδες σύστημα της δημόσιας διοίκησης, όπου οι γραφειοκράτες με την εγκληματική νοοτροπία κάνουν κουμάντο στα υπουργεία και τους δημόσιους οργανισμούς τότε εύλογα προκύπτουν σοβαρές ανησυχίες για την υλοποίηση του σχεδιασμού των περιφερειών. Οταν ο τάδε ή ο δείνα αργόμισθος διευθυντής του αρμόδιου υπουργείου αδιαφορεί για την ταχεία διεκπεραίωση μιας διαδικασίας, που είναι βασική του υποχρέωση και για την οποία λαμβάνει διόλου ευκαταφρόνητες αμοιβές, τότε θα πρέπει να θεωρείται καταδικασμένη σε αποτυχία οποιαδήποτε προσπάθεια για την τόνωση της απασχόλησης και την ανάπτυξη.

Οταν για παράδειγμα, υπάρχουν εξασφαλισμένες πιστώσεις για μια σειρά κατασκευαστικών παρεμβάσεων στα νοσοκομεία, όπως η περίπτωση του νοσοκομείου Βόλου και δεν είναι δυνατή η απρόσκοπτη εξέλιξη των απαιτούμενων διαδικασιών επειδή οι διοικήσεις τους αδυνατούν να βάλουν την υπογραφή τους για καθαρά γραφειοκρατικούς λόγους, τότε αντιλαμβάνεστε πόσο δύσκολο είναι να βγει η χώρα μας από το τέλμα της οικονομικής ύφεσης.

Οσο το δημόσιο θα εξακολουθεί να λειτουργεί με τους δικούς του απελπιστικά αργούς ρυθμούς και με τη δική του αναχρονιστική φιλοσοφία, υπό τις ευλογίες του εκάστοτε κυβερνητικού σχήματος, τόσο τα αδιέξοδα της κοινωνίας θα διευρύνονται. Στο μεταξύ οι χαμένες ευκαιρίες θα πολλαπλασιάζονται και κάποια στιγμή οι ευρωπαίοι που μας χρηματοδοτούν για να βελτιώνουμε τις υποδομές μας και να δημιουργούμε θέσεις εργασίας, θα πάψουν να ασχολούνται με μια χώρα όπου κάνει κουμάντο ένα γραφειοκρατικό σύστημα που υφίσταται για να δημιουργεί και όχι για να επιλύει προβλήματα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου