Γιώργος Λαμπράκης: Πρακτικές κόζα νόστρα

γιώργος-λαμπράκης-πρακτικές-κόζα-νόσ-279245

Η εγκατάσταση ηλεκτρονικών μέσων παρακολούθησης στα αντλιοστάσια και τις δεξαμενές νερού της ΔΕΥΑΜΒ στην περιοχή της Πορταριάς, ίσως να αποτελεί πλέον τη μοναδική επιλογή για τη διοίκηση της επιχείρησης ύδρευσης απέναντι στον άτυπο ανταρτοπόλεμο για τα νερά του Πηλίου. Η κατάσταση αρχίζει και ξεφεύγει πέρα από κάθε έλεγχο μετά και το πρόσφατο περιστατικό, όπου εκτός των γνωστών δολιοφθορών στα συστήματα χλωρίωσης του πόσιμου νερού, οι δράστες που είναι και ανορθόγραφοι, άφησαν ένα απειλητικό σημείωμα για τους υπαλλήλους της ΔΕΥΜΑΒ, οι οποίοι έχουν επιφορτιστεί με τον έλεγχο των χλωριωτών στα αντλιοστάσια της περιοχής.

Το πρωτοφανές περιστατικό με το απειλητικό σημείωμα, που ήδη καταγγέλθηκε στις αρμόδιες αρχές, καταδεικνύει ότι η ένταση κλιμακώνεται και αυτοί που έχουν αποφασίσει να συγκρουστούν με τη ΔΕΥΑΜΒ η οποία υποχρεούται να χλωριώνει το νερό, δεν πρόκειται να καταθέσουν τα όπλα. Το αντίθετο μάλιστα. Το ανορθόγραφο σημείωμά τους κατά δύο συγκεκριμένων υπαλλήλων της επιχείρησης ύδρευσης, με ξεκάθαρες απειλές κατά της σωματικής τους ακεραιότητας, θυμίζει πρακτικές μαφίας, ή παράνομων κυκλωμάτων που καταφεύγουν στην τρομοκράτηση των θυμάτων τους ώστε να πετύχουν τους στόχους τους.

Αυτές τις καταστάσεις τις ζει ο δήμος Βόλου για πρώτη φορά στην ιστορία του. Οι οξύτατες αντιδράσεις στη μέθοδο της χλωρίωσης, που αρχικά εκφράστηκαν με δυναμικές παρεμβάσεις των διαφωνούντων σε συνεδριάσεις δημοτικών συλλογικών οργάνων, έδωσαν σύντομα τη θέση τους στη μέθοδο των δολιοφθορών όπου μια φορά τουλάχιστον κάθε μήνα οι χλωριωτές στα αντλιοστάσια της ΔΕΥΑΜΒ, στην περιοχή της Πορταριάς, καταστρέφονται.

Η επιχείρηση προχωρά στην αντικατάστασή τους καταβάλλοντας κάθε φορά ποσά που φτάνουν ή μπορεί και να ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ. Αυτές είναι δαπάνες που επιβαρύνουν όχι μόνο τους καταναλωτές, οι οποίοι αντιδρούν στη μέθοδο της χλωρίωσης αλλά και τους υπόλοιπους που ζουν στο πολεοδομικό συγκρότημα και έχουν συνηθίσει στην υποβαθμισμένη ποιότητα του νερού. Οσοι είναι συνδεδεμένοι με το δίκτυο πληρώνουν μέσω των λογαριασμών τους, όχι μόνο για την κατανάλωση του νερού και τη χρήση του αποχετευτικού δικτύου, αλλά επιβαρύνονται και με το κόστος των πρακτικών ανταρτοπόλεμου στο Πήλιο.

Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Από τη στιγμή που οι αντιδρώντες κλιμακώνουν τον αγώνα τους, χρησιμοποιώντας απαράδεκτες μεθόδους, η διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ πρέπει να πάρει τα μέτρα της προστατεύοντας αφενός τη δημοσία υγεία και αφετέρου το δημόσιο συμφέρον. Διαφορετικά ας εντάξει στο τιμολόγιά της και την επιπλέον δαπάνη για την αποκατάσταση των δολιοφθορών στις εγκαταστάσεις χλωρίωσης.

Μπορεί βέβαια να κάνει κάτι πιο απλό, που θα αποφέρει άμεσα αποτελέσματα και ταυτόχρονα θα διασφαλίσει την επίτευξη των παραπάνω στόχων. Ενα κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης των εγκαταστάσεών της με την τοποθέτηση σχετικών πινακίδων στα σημεία όπου δρουν και κινούνται οι δολιοφθορείς, θα λειτουργούσε αποτρεπτικά και ταυτόχρονα θα προστάτευε το ταμείο της ΔΕΥΑΜΒ από το σχεδόν μόνιμο έξοδο της αποκατάστασης των ζημιών στα συστήματα χλωρίωσης.

Επιπρόσθετα θα ήταν μια καλή ευκαιρία να δουν οι υπεύθυνοι της επιχείρησης (ώστε να ενημερώσουν στη συνέχεια σχετικά τις αρμόδιες αρχές), τα πρόσωπα των άτυπων ανταρτών, οι οποίοι όχι μόνο αδιαφορούν για τη νομιμότητα, αλλά μετέρχονται πρακτικών που παραπέμπουν σε μεθόδους της κόζα νόστρα! Επιτέλους, ας αντιληφθούν ότι η χλωρίωση του νερού επιβάλλεται από τη νομοθεσία, από τη στιγμή που υπάρχει πρόβλημα μικροβιακού φορτίου. Και κάτι ακόμα. Οι Βολιώτες καταναλωτές πληρώνουν ήδη αρκετά μέσω των λογαριασμών τους. Δεν αντέχουν να πληρώνουν και τα σπασμένα ενός αδιεξόδου ανταρτοπόλεμου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου