Γιώργος Λαμπράκης: Κλείνουν τα αυτιά στις φωνές της λογικής

γιώργος-λαμπράκης-κλείνουν-τα-αυτιά-σ-281985

Με τα σημερινά δεδομένα, αναμένεται να καταλήξουν στον κάλαθο των αχρήστων οι προτάσεις των εκπροσώπων των πρατηριούχων και των ενώσεων καταναλωτών για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, έτσι ώστε όλες οι οικογένειες το φετινό χειμώνα να μπορέσουν να το προμηθευτούν. Δύο μόλις ημέρες πριν τον προσδιορισμό της τιμής πώλησής του, λίγο προτού δηλαδή ξεκινήσει η διάθεση του από τα πρατήρια υγρών καυσίμων, το υπουργείο Οικονομικών κρατά κλειστά τα χαρτιά του.

Αυτό δεν αποτελεί σίγουρα θετικό σημάδι καθώς η συγκεκριμένη, ιδίως, κυβέρνηση που δίνει ιδιαίτερο βάρος στον επικοινωνιακό τομέα θα είχε φροντίσει να προβάλει το θέμα, αν η απόφαση υπέρ της επιστροφής του φόρου κατανάλωσης στα επίπεδα προ του 2011 είχε ληφθεί. Παρά τις δεσμεύσεις στη Βουλή τον περασμένο Μάιο από τον τότε αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό, ότι τον φετινό χειμώνα θα μειωθεί η τιμή πώλησης του πετρελαίου στα 60 με 65 λεπτά το λίτρο, όσο δηλαδή πωλούταν και το χειμώνα του 2011, όλες οι ενδείξεις συντείνουν στο ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να ισχύσει και κατά συνέπεια ο φετινός χειμώνας θα είναι εφιαλτικός τόσο για τις τσέπες των ελληνικών νοικοκυριών, όσο και για το περιβάλλον.

Ολα δείχνουν ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται φέτος γύρω στα 85 λεπτά το λίτρο, δηλαδή 850 ευρώ τον τόνο, ποσό απαγορευτικό για τη συντριπτική πλειοψηφία των οικογενειών. Από τη στιγμή μάλιστα που έχουν αποφασίσει την περικοπή κατά το ήμισυ του επιδόματος θέρμανσης, έτσι ώστε να γίνει περαιτέρω περιστολή κρατικών δαπανών, τότε δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες για τις πραγματικές προθέσεις του οικονομικού επιτελείου.

Με μια ακατανόητη εμμονή έχουν αποφασίσει να εφαρμόσουν για τέταρτο συνεχή χειμώνα ένα μέτρο το οποίο εξοντώνει οικονομικά τους καταναλωτές, επιβαρύνει σε τεράστιο βαθμό το περιβάλλον και κατ’ επέκταση τη δημοσία υγεία, ενώ παράλληλα στερεί από τα κρατικά ταμεία πολύτιμα έσοδα. Πραγματική τρελά δηλαδή! Εδώ και εβδομάδες η ομοσπονδία και οι κατά τόπους ενώσεις των βενζινοπωλών έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να κάνει πράξη τη δέσμευση δικού της στελέχους πριν από λίγους μήνες στην ολομέλεια της Βουλής. Ετσι θα αυξηθεί κατακόρυφα η ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον τζίρο των πρατηριούχων καθώς βέβαια και για την απόδοση εσόδων στο δημόσιο. Πριν από λίγες ημέρες κατατέθηκε η πρόταση της Ενωσης Καταναλωτών Βόλου που δεν θα μπορούσε να είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Η επιχειρηματολογία της είναι τεκμηριωμένη και η υιοθέτησή της από την κεντρική διοίκηση για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης στα 6 λεπτά το λίτρο, έτσι ώστε να μειωθεί η τελική τιμή πώλησης του στα 60 με 65 λεπτά το λίτρο, μοιάζει μονόδρομος. Οι διαπιστώσεις της ένωσης για τις αρνητικές συνέπειες από την υψηλή τιμή πώλησης του πετρελαίου τόσο στις τσέπες των καταναλωτών, όσο και στο περιβάλλον δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Παρ’ όλα αυτά εμμένουν στο υπουργείο Οικονομικών σε μια συνταγή που όχι μόνο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα έσοδα, αλλά επιβάρυνε σημαντικά τον αέρα που αναπνέουμε. Εστω και την ύστατη ώρα έχουν την ευκαιρία να αποφασίσουν με γνώμονα τη λογική και το δημόσιο συμφέρον. Οσο ασφυκτικές και αν είναι οι δεσμεύσεις τους απέναντι στους τροϊκανούς, όσο και αν τους έχει αποκόψει η εξουσία από την πραγματικότητα πάντα υπάρχουν περιθώρια για να κάνουν το σωστό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου