Γιώργος Λαμπράκης: Οικολογικό έγκλημα

γιώργος-λαμπράκης-οικολογικό-έγκλημ-285415

Διαστάσεις πραγματικής μάστιγας έχει λάβει το τελευταίο διάστημα στην περιοχή του Αλμυρού, το φαινόμενο της λαθροϋλοτομίας που απειλεί να αφανίσει ολόκληρες δασικές εκτάσεις στα ορεινά του δήμου. Οι καταγγελίες και οι εικόνες που δημοσιοποιούνται από τα σημεία δράσης των παρανόμων σοκάρουν, ωστόσο μεγαλύτερο σοκ προκαλεί η αδράνεια των θεσμοθετημένων οργάνων της πολιτείας να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο. Αν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί άμεσα με τη λήψη δραστικών μέτρων και την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων, τότε σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχουν δάση στα ορεινά του Αλμυρού. Καθημερινά, όπως καταγγέλλεται, αποψιλώνονται τεράστιες εκτάσεις με δέντρα όπως δρυς που μοσχοπούλιουνται στη συνέχεια στην τοπική κοινωνία και κανένας δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για τη συντελούμενη οικολογική καταστροφή. Το τραγικό της υπόθεσης είναι πως οι δράστες είναι γνωστοί με ονόματα και διευθύνσεις, ωστόσο η δασική υπηρεσία αδυνατεί να αντιμετωπίσει το φαινόμενο.

Εδώ και τρία ολόκληρα χρόνια η δράση των λαθροϋλοτόμων εξελίσσεται ανεμπόδιστα, με τον τοπικό δήμο να καταγγέλλει το δασαρχείο για αδράνεια και το δασαρχείο να επιστρέφει με τη σειρά του το μπαλάκι των ευθυνών στο δήμο, κατηγορώντας τον ότι καθυστερεί να συντάξει την απαιτούμενη διαχειριστική μελέτη για την αξιοποίηση των δημοτικών δασών, έτσι ώστε να αποθαρρυνθούν οι παρανομούντες. Οι τελευταίοι όχι μόνο δεν πτοούνται από τις κατασχέσεις και τα πρόστιμα που επιβάλλονται κατά καιρούς, αλλά οργανώνονται ώστε να παρακολουθούν τις κινήσεις των δασοφυλακών που εφορμούν κατά τη διάρκεια της νύχτας στα γύρω δάση. Ακόμη και ασυρμάτους έχουν στην κατοχή τους οι παράνομοι υλοτόμοι, ώστε να ειδοποιούν ο ένας, τον άλλο για τις κινήσεις του δασαρχείου.

Και όταν διαπιστώνεται ότι δεν μπορούν να γλιτώσουν από τον έλεγχο και τα πρόστιμα, καταφεύγουν στις απειλές τόσο για πρόκληση υλικών ζημιών στα ιδιωτικά αυτοκίνητα των δασοφυλάκων, όσο και για τη σωματική τους ακεραιότητα! Καθαρές πρακτικές της μαφίας δηλαδή που δεν διστάζει να απειλήσει τις αρχές, έτσι ώστε να αφεθεί ελεύθερη να συνεχίσει την παράνομη δραστηριότητά της. Οι γνωρίζοντες στην πόλη του Αλμυρού, όπου πωλούνται τα προϊόντα της παράνομης υλοτομίας, κάνουν ξεκάθαρα λόγο για ένα οργανωμένο κύκλωμα το οποίο λυμαίνεται τα δάση της περιοχής, εκμεταλλευόμενο τη δεδομένη αδυναμία των αρχών να το περιορίσουν και τη γενικότερη αδιαφορία των ντόπιων να καταγγείλουν τη δράση των λαθροϋλοτόμων.

Ο δήμαρχος Αλμυρού είναι εξοργισμένος από τη στάση του δασαρχείου, που όπως υποστηρίζει αδιαφορεί για τη σύλληψη και την παραδειγματική τιμωρία των παρανομούντων. Ο ίδιος έχει αποφασίσει να προσφύγει στον εισαγγελέα θεωρώντας πως μόνον αυτός μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Στο μεταξύ, τα δάση στον Αλμυρό θα συνεχίσουν να αποψιλώνονται με ανεξέλεγκτους ρυθμούς, ενώ η γενικότερη οικονομική δυσπραγία που έχει στρέψει πολλούς σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης, θα συνεχίσει να τροδοφοτεί τη δράση των λαθροϋλοτόμων.

Το φαινόμενο προφανώς και δεν περιορίζεται στην περιοχή του Αλμυρού. Είναι κοινό μυστικό ότι σε ολόκληρο το Πήλιο, όπου τουλάχιστον υπάρχουν ακόμη πλούσιες δασικές εκτάσεις, η παράνομη υλοτομία κάνει θραύση, τα τελευταία ιδίως χρόνια. Η υποστελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών σε συνδυασμό με την εγκληματική νοοτροπία αρκετών πολιτών που είτε λαμβάνουν μέρος ενεργά σε ανάλογες παράνομες δραστηριότητες, είτε τις ενισχύουν με έμμεσο τρόπο συντελούν στη διόγκωση του φαινομένου. Εστω και τώρα πάντως δεν είναι αργά για την ανάληψη δυναμικών πρωτοβουλιών. Οσοι δεν έχουν τη διάθεση και τις ικανότητες να παρέμβουν, ας κάνουν στην άκρη προκειμένου να αναλάβουν ενεργό ρόλο, όσοι έχουν αποφασίσει να πατάξουν το φαινόμενο μια και καλή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου