Γιώργος Λαμπράκης: Αγώνας σε κομβικό σημείο

γιώργος-λαμπράκης-αγώνας-σε-κομβικό-σ-289336

Την απολύτως καταδικαστέα, πλην όμως αποτελεσματική σε ορισμένες περιπτώσεις, μέθοδο του εκφοβισμού μέσω ανεπίσημων διαρροών, περί ολοκληρωτικού λουκέτου, φαίνεται πως χρησιμοποιεί η διοίκηση της εταιρείας ΒΙΣ στην Α’ Βιομηχανική Περιοχή του Βόλου προκειμένου να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων, που από την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιούν κυλιόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις. Η απόφαση του ομίλου να βάλει λουκέτο στη μονάδα παραγωγής χαρτιού και να πετάξει στο δρόμο 31 εργαζόμενους, που έχουν ελάχιστες έως μηδενικές πιθανότητες να απορροφηθούν στην αγορά εργασίας, δεν πέρασε αδιαμαρτύρητα από το τοπικό σωματείο που αμέσως οργάνωσε τον αγώνα του ενάντια στην προκλητική απόφαση της εργοδοσίας. Αφού η τελευταία διαπίστωσε πως η παρελκυστική τακτική της, να παγώσουν οι απολύσεις μέχρι το τέλος του χρόνου υπό την προϋπόθεση να σταματήσουν οι απεργίες, δεν επηρέασε τους εργαζομένους, προχωρά τώρα στην εφαρμογή τακτικών εκφοβισμού των μελών του σωματείου έτσι ώστε να τους διχάσει και να πετύχει την αναστολή των κινητοποιήσεων.

Ποντάροντας στην αγωνία των υπαλλήλων της στη μονάδα χαρτοκιβωτίων, να διατηρήσουν τις πολύτιμες θέσεις εργασίας τους, η εταιρεία διοχετεύει ανεπίσημα φήμες και πληροφορίες ότι ο όμιλος σκέφτεται να βάλει λουκέτο και στη μονάδα τους, μετά τη μονάδα παραγωγής χαρτιού αν δεν σταματήσουν οι απεργίες. Δοκιμασμένη και επιτυχημένη σε αρκετές περιπτώσεις αυτή η τακτική που πρώτα ανησυχεί, μετά πανικοβάλει και στη συνέχεια διαιρεί τα μέλη των σωματείων, όπου στο τέλος το ατομικό συμφέρον υπερισχύει του συλλογικού.

Το σωματείο εργαζομένων της ΒΙΣ αν υποχωρήσει τώρα θα χάσει την πιο σημαντική μάχη της ιστορίας του. Η εταιρεία έχει αποφασίσει να βάλει λουκέτο στο εργοστάσιο παραγωγής χαρτιού επικαλούμενη αιτίες που δικαιολογούνται από την οικονομική κρίση, ενώ έχει παραδεχτεί κυνικά ότι πρώτον, είναι πιο συμφέρουσα η εισαγωγή πρώτης ύλης από την Τουρκία και δεύτερον, ότι κλείνει τη μονάδα παραγωγής χαρτιού και απολύει 31 άτομα για να διατηρηθεί εν λειτουργία η μονάδα χαρτοκιβωτίων με τις 150 περίπου θέσεις εργασίας. Απέναντι σε αυτή την κυνική παραδοχή το σωματείο αποφάσισε να κλιμακώσει τον αγώνα του, διεκδικώντας την απορρόφηση των 31 που απολύονται από τη μονάδα χαρτοκιβωτίων και όχι την πρόσληψή τους, όπως διαρρέεται, με μισθούς ανειδίκευτου εργάτη. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα είναι κομβικής σημασίας καθώς από τη στάση του σωματείου θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό το μέλλον και των δύο μονάδων. Μπορεί το μέλλον της μιας να είναι προδιαγεγραμμένο, ωστόσο ποιος τους διαβεβαιώνει ότι μετά από λίγο καιρό η διοίκηση του ομίλου δεν θα προσπαθήσει να εφαρμόσει ανάλογες αποφάσεις και στη μονάδας παραγωγής χαρτοκιβωτίων.

Αν παραδώσουν σήμερα οι εργαζόμενοι τα όπλα του αγώνα, δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το διόλου απίθανο ενδεχόμενο μιας νέας αντεργατικής επίθεσης από την εταιρεία στο άμεσο μέλλον. Οι προθέσεις του ομίλου όπως και των περισσοτέρων επιχειρηματικών ομίλων της χώρας είναι δεδομένες. Επικαλούμενοι την οικονομική κρίση δεν θα σταματήσουν την επίθεση στα ελάχιστα δικαιώματα των εργαζομένων που έχουν απομείνει. Είναι στο χέρι των σωματείων το πώς θα διαχειριστούν καταστάσεις όπως αυτές στη ΒΙΣ, όπου η εταιρεία επιδοτήθηκε κατ’ επανάληψη από το κράτος τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο δεν φρόντισε να εκσυγχρονιστεί για να αντέξει στις οδυνηρές συνέπειες της οικονομικής ύφεσης την τελευταία πενταετία. Τώρα βάζει λουκέτα και ζητά από το προσωπικό της να μην αντιδράσει, ενώ πετά στο δρόμο 31 άτομα. Αυτά δεν συμβαίνουν ούτε σε τριτοκοσμικές χώρες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου