Γιώργος Λαμπράκης: Κάλιο αργά παρά ποτέ

γιώργος-λαμπράκης-κάλιο-αργά-παρά-ποτ-294061

Η αλλαγή πλεύσης του Επιμελητηρίου Μαγνησίας και του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου στο θέμα της λειτουργίας της αγοράς, τουλάχιστον στο κέντρο της πόλης, όχι μόνο τις επτά Κυριακές του χρόνου που προβλέπει η σχετική υπουργική απόφαση, αλλά και όσες δένουν στο λιμάνι μεγάλα κρουαζιερόπλοια, που μεταφερθούν χιλιάδες τουρίστες υψηλών εισοδημάτων, επιβεβαιώνει αφενός όσους τάσσονται εδώ και χρόνια υπέρ της συγκεκριμένης επιλογής και αφετέρου δείχνει προσαρμοστικότητα στα νέα δεδομένα και όχι πεισματική εμμονή σε μια λάθος κατεύθυνση. Το ευχάριστο είναι πως έστω και κατά πλειοψηφία συνειδητοποίησαν στον Εμπορικό Σύλλογο ότι δεν είναι δυνατόν ο κλάδος τους να αργοπεθαίνει και την ίδια στιγμή η αγορά της πόλης να παραμένει κλειστή, ενώ την επισκέπτονται 5.500 τουρίστες, οι οποίοι ξοδεύουν σε κάθε κρουαζιέρα όσα κερδίζει το χρόνο ένας καλά αμειβόμενος δημόσιος υπάλληλος στη χώρας μας. Δεν είναι δυνατόν αύριο που θα δέσουν στην πόλη τρία πολυτελή κρουαζιερόπλοια, η εμπορική αγορά στον κεντρικό ιστό να είναι κλειδαμπαρωμένη και να ανοίξει, όπως προβλέπει ο νόμος, την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, όταν οι καταστηματάρχες θα κυνηγάνε τους πελάτες με το τουφέκι.

Δυστυχώς όμως για τους εμπόρους του Βόλου που τάσσονται υπέρ της λειτουργίας της αγοράς τις Κυριακές που θα δένουν στο λιμάνι μεγάλα κρουαζιερόπλοια καθώς και για το Επιμελητήριο Μαγνησίας που στηρίζει αυτή την προοπτική, δεν εξαρτάται από τους ίδιους η λήψη της απαιτούμενης απόφασης. Πρέπει να ενεργοποιηθούν οι γραφειοκρατικές υπηρεσίες της περιφέρειας Θεσσαλίας και να εκδώσουν τη σχετική απόφαση, ενώ απαιτείται (και αυτό είναι το χειρότερο), η ψήφιση πράξης νομοθετικού περιεχομένου με κατεπείγον χαρακτήρα έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργήσει η αγορά και στο Βόλο και όχι μόνο σε μόλις τρεις πόλεις της χώρας, όπως ισχύει σήμερα.

Οι υπέρμαχοι της λειτουργίας της αγοράς τις Κυριακές ζητούν από την κυβέρνηση να επιδείξει αντανακλαστικά σαν αυτά που επιδεικνύει κάθε φορά που ψηφίζονται νύχτα από τη Βουλή οι αναρίθμητες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, καθ’ υπόδειξη των δανειστών. Ολες αυτές οι αποφάσεις που προβλέπουν τη ληστρική φορολόγηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την οικονομική εξόντωση της αποκαλουμένης ραχοκοκαλιάς της πραγματικής οικονομίας, πέρασαν με συνοπτικές διαδικασίες από την εθνική αντιπροσωπεία. Ακόμη και φέτος το καλοκαίρι, παραμονές Δεκαπενταύγουστου, ψηφίστηκε από τη Βουλή το τρίτο και πιο αιματηρό μνημόνιο. Ας επιδείξουν λοιπόν οι υπουργοί και οι Βουλευτές ανάλογα αντανακλαστικά και ας φέρουν στη Βουλή με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος το συγκεκριμένο αίτημα, που εφόσον ικανοποιηθεί μπορεί να αναζωογονήσει την τοπική αγορά.

Για να γίνει όμως αυτό απαιτείται πριν και πάνω από όλα να στηρίξουν τη διεκδίκηση του Επιμελητηρίου και του Εμπορικού Συλλόγου οι τοπικοί κυβερνητικοί Βουλευτές. Κάτι τέτοιο, όπως κατήγγειλε χθες ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, δεν έχει συμβεί καθώς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αρνούνται ακόμη και να συναντηθούν με τον φιλελεύθερο κ. Μπασδάνη. Ο ίδιος αρνείται ότι η συγκεκριμένη στάση υπαγορεύεται από πολιτικούς λόγους. Εμείς ευχόμαστε σήμερα κιόλας οι τοπικοί Βουλευτές να ζητήσουν να γίνει επιτέλους η πολυαναμενομένη συνάντηση και αν όχι αύριο, τουλάχιστον από την Κυριακή 18 Οκτωβρίου η τοπική εμπορική αγορά να μπορεί να λειτουργήσει και να αξιοποιήσει το πολύτιμο συγκριτικό πλεονέκτημα των δεκάδων αφίξεων κρουαζιερόπλοιων κάθε χρόνο, που άλλες περιοχές πασχίζουν για να αποκτήσουν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου