Γιώργος Λαμπράκης: Εύλογες ανησυχίες

γιώργος-λαμπράκης-εύλογες-ανησυχίες-295783

Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς περνά πλέον το μπαλάκι της ευθύνης για την αδειοδότηση της μονάδας καύσης βιοντίζελ, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στην Α’ Βιομηχανική Περιοχή Βόλου. Τόσο το δημοτικό συμβούλιο, όσο και το περιφερειακό γνωμοδότησαν υπέρ της σχετικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, παρά τις ισχυρές ενστάσεις της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Βόλου καθώς και του ΤΕΕ Μαγνησίας. Τόσο η μειοψηφία όσο και το τοπικό παράρτημα του ΤΕΕ έχουν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για μια σειρά περιβαλλοντικών ζητημάτων, όπως η διαχείριση των υγρών αποβλήτων της μονάδας, η προέλευση της πρώτης ύλης, δηλαδή του τηγανέλαιου που θα καίει το εργοστάσιο (προβλέπεται από τη ΜΠΕ η καύση 120 τόνων πρώτης ύλης ανά 16ωρο λειτουργίας της μονάδας), καθώς και η λήψη μέτρων προστασίας για το απευκταίο ενδεχόμενο της πρόκλησης κάποιου ατυχήματος και της εκδήλωσης φωτιάς.

Για όλα αυτά το περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας προχθές και το δημοτικό συμβούλιο Βόλου πριν από λίγες εβδομάδες, έκριναν ότι τα όσα περιλαμβάνονται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας καλύπτουν πλήρως τις υποχρεώσεις της για την προστασία του περιβάλλοντος και για την αποφυγή επιπρόσθετων δυσάρεστων καταστάσεων στην επιβαρυμένη ατμόσφαιρα του πολεοδομικού συγκροτήματος. Και οι μεν και οι δε ξεκαθαρίζουν πάντως πως ο ρόλος τους είναι γνωμοδοτικός και πως η τελική απόφαση για την αδειόδοτηση της μονάδας ανήκει στην αποκεντρωμένη διοίκηση. Από τη στιγμή πάντως που τα κορυφαία θεσμικά όργανα της περιοχής γνωμοδότησαν υπέρ της επένδυσης θεωρούμε ότι η θετική απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Εφόσον λοιπόν είναι ζήτημα χρόνου να λειτουργήσει το νέο εργοστάσιο, στο οποίο προβλέπεται να απασχοληθούν 14 άτομα πρέπει να δούμε πώς διασφαλίζεται στην πράξη η προστασία του περιβάλλοντος, από τη στιγμή που η εταιρεία λαμβάνει μεν κάποιες δεσμεύσεις, αλλά οι τοπικές υπηρεσίες που έχουν την ευθύνη για τον έλεγχο του τρόπου εφαρμογής τους δεν έχουν δείξει ενθαρρυντικά δείγματα γραφής. Το επισημαίνουμε αυτό με αφορμή τα αναρίθμητα περιστατικά ρύπανσης της ατμόσφαιρας και όχι μόνο, από τη λειτουργία μεγάλων και μικρότερων βιομηχανικών μονάδων γύρω από το Βόλο. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι υπηρεσίες τρέχουν μετά τα περιστατικά ρύπανσης και όχι προτού συμβούν, μήπως και εντοπίσουν τον ρυπαντή και του επιβάλουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα. Μερικές φορές μάλιστα και ειδικά σε περιπτώσεις ρύπανσης με υγρά απόβλητα, το ισχύον θεσμικό πλαίσιο είναι τόσο περίπλοκο και τα αντανακλαστικά των υπηρεσιών τόσο αδρανοποιημένα ώστε τις περισσότερες φορές ο ένοχος καθίσταται αδύνατο να εντοπιστεί και να τιμωρηθεί. Ποιος διαβεβαιώνει κατά συνέπεια τους Βολιώτες ότι στην προκειμένη περίπτωση και εφόσον προκύψει κάποιο περιστατικό ρύπανσης, ότι θα λειτουργήσει το σύστημα ελέγχου όπως πρέπει και το πιο σημαντικό, ότι η ζημιά θα περιοριστεί και θα αντιμετωπιστεί τάχιστα;

Η μεγάλη ανησυχία όσων έχουν εκφράσει αντιρρήσεις για τη λειτουργία της μονάδας καύσης βιοντίζελ είναι η διαχείριση των υγρών της αποβλήτων καθώς οι διαφωνούντες αμφισβητούν τις εγγυήσεις που παρέχει η σχετική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ότι δηλαδή δεν θα διοχετευθούν επικίνδυνα απόβλητα στο δίκτυο της ΔΕΥΑΜΒ και κατά συνέπεια δεν θα καταλήξουν στον Παγασητικό. Το βάρος της ευθύνης που ανέλαβαν όσοι υπερψήφισαν την επίμαχη μελέτη είναι μεγάλο. Ακόμη πιο μεγάλο είναι όμως το βάρος της ευθύνης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που καλείται να αποδείξει ότι δεν υφίσταται για να δυσκολεύει τη ζωή μας αλλά για να δίνει λύσεις σε ουσιαστικά προβλήματα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου