Γιώργος Λαμπράκης: Κίνδυνος κατάρρευσης της ανθρωπιάς μας

γιώργος-λαμπράκης-κίνδυνος-κατάρρευ-307708

Το σήμα κινδύνου που εξέπεμψε χθες η πρόεδρος του Ορφανοτροφείου Βόλου για την τραγική κατάσταση της παλιάς πτέρυγας, όπού κινδυνεύει με κατάρρευση η οροφή, πρέπει να ταρακουνήσει την τοπική κοινωνία. Η έκκληση της προέδρου δεν αφορά μόνο τους τοπικούς φορείς αλλά το σύνολο της βολιώτικης κοινωνίας που τις περισσότερες φορές κάνει πως δεν γνωρίζει για τις εκρηκτικές ανάγκες ενός εκ των πλέον ιστορικών ιδρυμάτων της χώρας. Βρισκόμαστε μόλις στις αρχές του Φθινοπώρου και οι πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν σχεδόν ανεπανόρθωτες ζημιές στην οροφή της παλιάς πτέρυγας. Το ταβάνι σε μια από τις αίθουσες έχει τρυπήσει και τα νερά που είχαν μαζευτεί τις προηγούμενες ημέρες έτρεχαν ακόμη και χθες μέσα στις αίθουσες. Με κουβάδες και σφουγγαρίστρες το προσωπικό προσπαθούσε να αντιμετωπίσει αυτή την απελπιστική κατάσταση.

Η πραγματικότητα είναι αδιαμφισβήτητη και αμείλικτη. Αν δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα άμεσα, τότε η οροφή θα πέσει στα κεφάλια των παιδιών και των ανθρώπων του ιδρύματος. Ο φετινός χειμώνας προβλέπεται δύσκολος από πλευράς καιρικών συνθηκών και η παλιά πτέρυγα του ορφανοτροφείου δεν πρόκειται να αντέξει νέα επιβάρυνση από τα νερά της βροχής. Για αυτό η διοίκηση του ιδρύματος απευθύνεται από τώρα σε όλους τους αρμόδιους φορείς και την τοπική κοινωνία συνολικά, έτσι ώστε να κινητοποιηθούν τάχιστα αυτοί που μπορούν να βοηθήσουν το ίδρυμα. Οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν ούτε πολυέξοδες είναι, ούτε περίπλοκες. Ωστόσο χρειάζεται άμεση ενεργοποίηση και σωστός συντονισμός για το σχεδιασμό και την υλοποίηση των απαιτούμενων εργασιών στην οροφή της παλιάς πτέρυγας. Εκεί υφίσταται μια απίστευτη κακοτεχνία καθώς μεταξύ των κεραμοσκεπών υπάρχει μια μικρή ταράτσα που λειτουργεί στην ουσία σαν συλλέκτης των νερών της βροχής. Δεν υπάρχει η απαραίτητη υποδομή για τη διαφυγή τους, με αποτέλεσμα όταν βρέχει να μαζεύονται μεγάλες ποσότητες νερού το οποίο στη συνέχεια περνά μέσα από την οροφή.

Οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Βόλου ή της περιφερειακής ενότητας Μαγνησίας πιστεύουμε ότι έχουν την επιστημονική και στελεχιακή επάρκεια έτσι ώστε να στείλουν στο ορφανοτροφείο ένα συνεργείο να καταγράψει το πρόβλημα και στη συνέχεια να εκπονήσει την σχετική μελέτη για την αποκατάσταση της ζημιάς. Αλλωστε ο δήμος Βόλου εκπροσωπείται στη διοίκηση του ιδρύματος από δύο δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας, οι οποίοι έχουν καλύτερη άποψη από τον καθένα για τα προβλήματα του ορφανοτροφείου. Η δική τους παρέμβαση πρέπει να είναι άμεση προς τη δημοτική αρχή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Αλλά και η περιφερειακή ενότητα, στην οποία θα απευθυνθούν επίσης οι άνθρωποι του ιδρύματος, ακόμη και αν δεν ξέρει την κρισιμότητα της κατάστασης, τώρα που δημοσιοποιήθηκε το πρόβλημα οφείλει να ενεργοποιηθεί.

Αλίμονο αν σε ένα ολόκληρο πολεοδομικό συγκρότημα όπου λειτουργεί ένα οργανωμένο υποτίθεται σύστημα διοίκησης και ένα υφίσταται ένα πλέγμα κοινωνικών υπηρεσιών δεν καταφέρουμε να βρούμε λύση σε ένα απλό πρόβλημα που όμως αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα θα προκαλέσει τεράστια ζημιά στο ορφανοτροφείο. Οι 25 παιδικές ψυχές που κάποιοι θυμούνται μόνο στις γιορτές περιμένουν από την τοπική κοινωνία να δείξει τα κατάλληλα αντανακλαστικά και να κινητοποιηθεί. Μπορεί ορισμένοι να μην θεωρούν ότι μια προσφορά προς το ορφανοτροφείο είναι σε θέση να τους εξασφαλίσει τη δημοσιότητα που επιθυμούν, ωστόσο στις καρδιές των παιδιών που φιλοξενούνται εκεί, οι άνθρωποι αυτοί θα έχουν μια ξεχωριστή θέση για πάντα. Υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση από αυτή;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου