Γιώργος Λαμπράκης: Ξεκάθαρη λαϊκή εντολή

γιώργος-λαμπράκης-ξεκάθαρη-λαϊκή-εντ-314046

Τελικά ο ελληνικός λαός έμαθε στα μνημόνια, του αρέσουν και στις προχθεσινές εκλογές αποφάσισε ότι προτιμά να τα εφαρμόζουν αριστερές κυβερνήσεις. Η ξεκάθαρη εντολή που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνει περιθώρια ούτε για παρερμηνείες, ούτε για αμφισβήτηση της βούλησης των πολιτών, όσων τουλάχιστον προσήλθαν στις κάλπες. Το προχθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα ήταν μια ξεκάθαρη επιλογή των ψηφοφόρων. Η δεύτερη κατά σειρά επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν το αποτέλεσμα της ψήφου διαμαρτυρίας, αντίδρασης ή απόγνωσης των πολιτών. Οι ψηφοφόροι έκαναν την Κυριακή μια συνειδητή επιλογή στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα και στον ίδιο προσωπικά, διαψεύδοντας για άλλη μια φορά τις εταιρείες δημοσκοπήσεων που όλο το προηγούμενο διάστημα παρουσίαζαν σαν ντέρμπι για γερά νεύρα μια εκλογική αναμέτρηση που έχασε το ενδιαφέρον της μόλις μια ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης! Οι δημοσκόποι πρέπει να αναθεωρήσουν άμεσα την τακτική τους έτσι ώστε να διαφυλάξουν αφενός την όποια αξιοπιστία τους έχει απομείνει και αφετέρου να συμβάλουν από τη δική τους σκοπιά στην αποτύπωση της πραγματικής εικόνας του εκλογικού σώματος, σε ανάλογες κρίσιμες πολιτικές περιόδους. Αυτό όμως είναι ένα ζήτημα που δεν αφορά την κοινωνία. Η επιλογή που έκανε το βράδυ της Κυριακής στέλνει πολλαπλά μηνύματα σε κόμματα και υποψηφίους και ξεκαθαρίζει ένα ασαφές και δυσδιάκριτο πολιτικό σκηνικό. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε σε αυτές τις εκλογές και κέρδισε την πολιτική του επιβίωση. Το ρίσκο που ανέλαβε λίγο μετά τον Δεκαπενταύγουστο, να οδηγήσει δηλαδή τη χώρα σε εκλογές επτά μόλις μήνες μετά τη θριαμβευτική επικράτηση του κόμματός του, ήταν μεγάλο. Ωστόσο όχι μόνο το κέρδισε αλλά κατάφερε να απαλλαγεί τόσο εσωκομματικά, όσο και κοινοβουλευτικά από τις ενοχλητικές αντιμνημονιακές φωνές. Το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη όχι μόνο δεν κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει το βροντερό «ΟΧΙ» το δημοψηφίσματος, αλλά αποτέλεσε την αρνητική έκπληξη των προχθεσινών εκλογών μένοντας καθαρά εκτός κοινοβουλίου.

Η Ν.Δ. παρά το εντυπωσιακό ντεμαράζ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη δεν έπεισε τελικά για τις θέσεις της, ενώ έως ένα μεγάλο βαθμό πλήρωσε το τίμημα της στάσης της στη Βουλή ψηφίζοντας το τρίτο μνημόνιο. Μπορεί εσωκομματικά να θέλησαν να στείλουν το μήνυμα της υπεύθυνης δύναμης αλλά ο λαός, (επαναλαμβάνουμε όσοι προσήλθαν στις κάλπες), εκτίμησε ότι από τη στιγμή που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέτυχε στην εφαρμογή των δύο πρώτων μνημονίων δεν υπάρχει λόγος να του δοθεί η ευκαιρία ώστε να εφαρμόσει και το τρίτο.

Η παταγώδης αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει έστω και μια από τη σωρεία των δεσμεύσεων που ανέλαβε τον περασμένο Γενάρη όχι μόνο δεν επηρέασε το εκλογικό σώμα, αλλά φαίνεται πως οδήγησε τους ψηφοφόρους στο να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία σε ένα νέο και άφθαρτο πολιτικό πρόσωπο. Γιατί και ο προχθεσινός θρίαμβος του ΣΥΡΙΖΑ είναι άλλη μια ξεκάθαρη προσωπική νίκη του Αλέξη Τσίπρα. Το βάρος της ευθύνης που έχει τώρα στους ώμους του είναι διπλάσιο καθώς έλαβε μια ακόμη ισχυρή λαϊκή εντολή. ενώ έχει μπροστά του ένα δεδομένο οικονομικό πρόγραμμα για να εφαρμόσει. Αυτή τη φορά δεν υπάρχει η παραμικρή πίστωση χρόνου είτε για διαπραγματεύσεις, είτε για δημιουργική ασάφεια. Οι πολίτες του είπαν «κυβέρνησε τη χώρα και υποκατέστησε την πολιτική ηρεμία και την οικονομική κανονικότατα». Αυτό σημαίνει δουλειά, λύσεις στα προβλήματα και πάνω από όλα αποφυγή πάσει θυσία, άλλης μιας ενδεχόμενης πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης, στην εξαιρετικά πιθανή εκδοχή της εμφάνισης νέων πολιτικών αδιεξόδων για την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου