Γιώργος Λαμπράκης: Μισογκρεμισμένο οικοδόμημα

γιώργος-λαμπράκης-μισογκρεμισμένο-ο-319153

Απανωτά χτυπήματα υποβάθμισης συνεχίζει να δέχεται το δημόσιο σύστημα υγείας που σε μια ακόμη προεκλογική περίοδο έμεινε στο περιθώριο των εξαγγελιών και των δεσμεύσεων, παρά το γεγονός ότι λειτουργεί σε οριακό σημείο. Στα κέντρα υγείας του νομού Μαγνησίας η κατάσταση είναι τραγική, ενώ οι συνεχιζόμενες περικοπές σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Οταν μάλιστα απειλούνται ανθρώπινες ζωές ή χάνουν τη μάχη με το θάνατο συνάνθρωποί μας μετά από τροχαία ατυχήματα, επειδή καθυστέρησε η μεταφορά τους από τις Σποράδες στο νοσοκομείο του Βόλου, τότε αντιλαμβάνεστε πόσο κρίσιμα είναι τα πράγματα. Το πρόσφατο περιστατικό 45χρονης από τη Σκιάθο που τραυματίστηκε στο κεφάλι μετά από τροχαίο ατύχημα και μεταφέρθηκε στο Βόλο με καθυστέρηση 10 ολόκληρων ωρών, με αποτέλεσμα η άτυχη γυναίκα να θεωρείται κλινικά νεκρή μετά από οκτώ ημέρες νοσηλείας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Αχιλλοπουλείου», μαρτυρά το βαθμό διάλυσης των υποδομών παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Ελλείψεις σε προσωπικό και παντελής απουσία υποδομών για επείγουσα αερομεταφορά ασθενών που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, συνθέτουν ένα τραγικό σκηνικό και επανέρχονται στην επικαιρότητα κάθε φορά που μια ανθρώπινη ζωή χάνεται τόσο άδοξα. Στη χερσαία Μαγνησία τα Κέντρα Υγείας είναι υπό διάλυση με τον εξοπλισμό τους είτε να μην λειτουργεί, είτε να αφαιρείται από τις εταιρείες επειδή δεν ανανεώθηκαν εγκαίρως οι σχετικές συμβάσεις από την 5η Υγειονομική Περιφέρεια. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των Κέντρων Υγείας Αργαλαστής και Βελεστίνου όπου ο ιδιώτης πήρε τον εξοπλισμό διενέργειας μικροβιολογικών εξετάσεων με αποτέλεσμα να μείνουν ακάλυπτοι οι κάτοικοι των παραπάνω περιοχών. Αλλά και στα Κέντρα Υγείας όπου δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το εξευτελιστικό επίπεδο, το προσωπικό είναι τόσο περιορισμένο ώστε δεν επαρκεί για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών. Εξάλλου οι γιατροί και το προσωπικό δεν έχουν πληρωθεί τις εφημερίες, τις αργίες και τις υπερωρίες τους, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας εδώ και εβδομάδες. Την ίδια στιγμή προκύπτει η επιστολή του διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας προς το δήμαρχο Αλμυρού που ούτε λίγο ούτε πολύ καλείται να μεριμνήσει για την κάλυψη μιας σειράς υποχρεώσεων του τοπικού Κέντρου Υγείας το οποίο υποτίθεται ότι ανήκει διοικητικά στο υπουργείο Υγείας και όχι στην τοπική αυτοδιοίκηση. Δικαίως αγανακτεί ο Δημήτρης Εσερίδης από τη στιγμή που του ζητείται στην ουσία να φροντίσει για τη συντήρηση και την αποκατάσταση μιας σειρά τεχνικών προβλημάτων στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού, όπου να σημειωθεί ο δήμος της περιοχής στέλνει καθαρίστρια, προμηθεύει με χαρτί Α4 και αλλάζει ακόμη και τα λάδια του ασθενοφόρου!

Ολα αυτά τα παραδείγματα αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου σε μια οριακή κατάσταση που επιτείνουν τα μνημόνια και οι δραματικές περικοπές στον ευαίσθητο τομέα της υγείας. Η νέα κυβέρνηση, όποια μορφή και αν έχει, θα χρειαστεί ένα μικρό θαύμα για να συμμαζέψει τα πράγματα και να αποκαταστήσει τις αυτονόητες έστω λειτουργίες ενός μηχανισμού ο οποίος έχει σχεδόν διαλυθεί. Για αυτό ίσως και κατά τη διάρκεια της σύντομης προεκλογικής περιόδου που ολοκληρώθηκε χθες δεν ακούστηκε καμία ουσιαστική δέσμευση από τα κόμματα εξουσίας για την επόμενη μέρα του δημόσιου συστήματος υγείας. Με δική τους ευθύνη το σύστημα διαλύθηκε και τώρα είναι πολύ δύσκολο να επιστρέψει στην κανονικότητα, με εξαίρεση την τακτική καταβολή των παχυλών μισθών στους ιθύνοντες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου