Γιώργος Λαμπράκης: Ενας υπάκουος και ικανός αντικαταστάτης

γιώργος-λαμπράκης-ενας-υπάκουος-και-ι-320093

Δεν ξέρουμε αν ο δήμαρχος Βόλου κατάφερε να καθησυχάσει τους δημότες για τη λειτουργία του δήμου, σε περίπτωση που ο ίδιος τεθεί σε αργία λόγω της δικαστικής του περιπέτειας, αλλά σίγουρα έβαλε τέλος στα σενάρια, τη φημολογία και το έντονο παρασκήνιο που είχαν καλλιεργηθεί το τελευταίο διάστημα στους κόλπους της ομάδας πλειοψηφίας αναφορικά με το πρόσωπο που θα τον διαδεχτεί, εφόσον η υπόθεση των στημένων αγώνων φτάσει τελικά στις αίθουσες των δικαστηρίων. Χαμηλών τόνων, προσηλωμένος στο πρόγραμμα της δημοτικής ομάδας που κέρδισε πέρυσι τις εκλογές, χωρίς κομματικές εξαρτήσεις και αγκυλώσεις και το πιο σημαντικό απόλυτα υπάκουος στον Αχιλλέα Μπέο πρέπει να είναι ο υποψήφιος που θα καλύψει το δικό του κενό για όσο διάστημα ο δήμαρχος Βόλου θα κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά του αντικαταστάτη του, όπως τα σκιαγράφησε ο Αχιλλέας Μπέος ξεκαθαρίζοντας ότι η εκλογική νίκη το Μάιο του 2014 οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στον ίδιο. Κατά συνέπεια δεν υπάρχουν περιθώρια για κρυφές φιλοδοξίες ή για δεύτερες σκέψεις από το πρόσωπο που θα επιλεγεί τελικά να ασκήσει χρέη δημάρχου Βόλου. Η εφαρμογή του προγράμματος του συνδυασμού και η απόλυτη προσήλωση στη γραμμή Μπέου αποτελούν μονόδρομο για τον αντικαταστάτη. Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους πιθανούς αμφισβητίες του δημάρχου, αλλά και μια σαφέστατη προειδοποίηση σε όσους κάνουν όνειρα θερινής νυκτός και ετοιμάζονται να τον διαδεχτούν έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους τις δημοτικές εκλογές του 2019. Πάντως μετά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου όσοι και αν ήταν αυτοί θα πρέπει να εγκαταλείψουν άμεσα τα σχέδιά τους, αν δεν το έχουν κάνει ήδη. Σε διαφορετική περίπτωση τους περιμένει η έξοδος από την ομάδα πλειοψηφίας και αυτό δεν θα γίνει με αθόρυβο ούτε διακριτικό τρόπο.

Πάμε τώρα στο σκέλος των δημοτών που μόλις συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ανάδειξη της νέας δημοτικής αρχής μαθαίνουν ότι ο δήμαρχος της πόλης τους παραπέμπεται να δικαστεί και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος. Το πρώτιστο για τους πολίτες είναι η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του δήμου. Αυτό που τους ενδιαφέρει δεν είναι το ποιος θα αντικαταστήσει το δήμαρχο αλλά να μην τιναχτεί στον αέρα ένας θεσμός κορυφαίας σημασίας για την παροχή υπηρεσιών. Η επιλογή τους στο πρόσωπο του Αχιλλέα Μπέου στις εκλογές του Μαΐου του 2014 έγινε εν γνώσει των εκκρεμοτήτων του με τη δικαιοσύνη. Η απόφασή τους να τον στηρίξουν με την ψήφο τους και να καταδικάσουν τις υπόλοιπες αυτοδιοικητικές παρατάξεις είναι απολύτως σεβαστή, αλλά η δικαιοσύνη έχει τους δικούς της κανόνες. Με αυτό το δεδομένο η πόλη δεν πρέπει να μπει σε περιπέτειες, ιδίως σε μια περίοδο που η αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζεται από την κεντρική εξουσία με απαξίωση και αυταρχισμό. Θυμίζουμε το παράδειγμα των ταμειακών διαθεσίμων των δήμων που στην ουσία εξαναγκάστηκαν να καταθέσουν στην Τράπεζα της Ελλάδος, υπό την απειλή επιβολής ποινικών κυρώσεων σε περίπτωση άρνησης των δημάρχων.

Με αυτό το πολιτικό σύστημα θα κληθεί να συνεργαστεί για το καλό της πόλης ο αντικαταστάτης του Αχιλλέα Μπέου που μπορεί να δηλώνει αισιόδοξος για την έκβαση της δικαστικής του περιπέτειας, ωστόσο ο τελευταίος λόγος ανήκει στους δικαστές. Στο μεταξύ το πρόσωπο που θα κάθεται στην καρέκλα του και θα διοικεί το δήμο θα πρέπει εκτός από υπάκουος στον ίδιο να είναι και ικανός τόσο στη διοίκηση όσο και στη διατήρηση της συνοχής της ομάδας πλειοψηφίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου