Γιώργος Λαμπράκης: Ενοχλητικές αλήθειες

γιώργος-λαμπράκης-ενοχλητικές-αλήθε-326098

Ο αντιπαθητικός πλην όμως ειλικρινής πρόεδρος του Eurogroup το ξεκαθάρισε και μάλιστα με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο: οι διεκδικητές της εξουσίας στην Ελλάδα να μην υπόσχονται στους ψηφοφόρους επαναδιαπραγμάτευση του τρίτου μνημονίου. Πιο απλά, ό,τι υπογράψαμε στις 12 Ιουλίου θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα, παρά τις προεκλογικές μπαρούφες των μεγάλων κομμάτων. Το μήνυμα Ντάισελμπλουμ έχει διπλό αποδέκτη. Κατ’ αρχήν τους πολιτικούς αρχηγούς που παρά το σύντομο της τρέχουσας προεκλογικής περιόδου άρχισαν να παρουσιάζουν την επώδυνη συμφωνία του καλοκαιριού σαν μια ακόμη ευκαιρία ανάπτυξης και ευημερίας της χώρας μας, υποσχόμενοι άμβλυνση των σκληρών μέτρων και εφαρμογή τους με κοινωνικά δίκαιο τρόπο. Ο δεύτερος αποδέκτης είναι οι ψηφοφόροι, όσοι τουλάχιστον δεν πήραν το μάθημά τους τα τελευταία χρόνια και συνεχίζουν να τρέφουν αυταπάτες για τις πραγματικές προθέσεις όσων τους υπόσχονται τον ουρανό με τ’ άστρα! Ο επικεφαλής της Ευρωομάδας λέει λοιπόν στους Ελληνες με κυνικό αλλά ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις προεκλογικές υποσχέσεις του εγχώριου πολιτικού προσωπικού, το οποίο απέτυχε παταγωδώς και κατ’ επανάληψη να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Κατά συνέπεια δεν πρέπει να επηρεαστούν από τη νέα προσπάθεια των κομμάτων εξουσίας να τους ξεγελάσουν, παρουσιάζοντας σαν θαυματουργό παυσίπονο που θα γιατρέψει τη χώρα μας, το τρίτο και πιο σκληρό μνημόνιο.

Στην Ευρώπη γνωρίζουν άριστα το εγχώριο πολιτικό παιχνίδι της συστηματικής εξαπάτησης και της ωραιοποίησης δυσάρεστων καταστάσεων. Ξέρουν πολύ καλά τη νοοτροπία των κομμάτων εξουσίας που όταν είναι στην αντιπολίτευση υπόσχονται τα πάντα στους πάντες και αμέσως μετά τις εκλογές, όταν προσγειώνονται στην οδυνηρή πραγματικότητα της εξουσίας, ξεχνούν με την ίδια ευκολία ακόμη και τις βασικές τους αρχές. Στην προκειμένη περίπτωση οι Ευρωπαίοι φρόντισαν να δέσουν χειροπόδαρα την όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής.

Δεν είναι μόνο οι πολίτες που αγνοούν το περιεχόμενο της νέας συμφωνίας. Ακόμη και όσοι την υπέγραψαν και στη συνέχεια την ψήφισαν στη Βουλή κάνουν πως δεν ξέρουν τι ακριβώς προβλέπει. Δεν εξηγείται αλλιώς η προσπάθεια των μεν να την παρουσιάσουν σαν ευκαιρία για έξοδο από την κρίση και των δε σαν μια συμφωνία που έχει περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης για το καλό της δοκιμαζόμενης ελληνικής κοινωνίας.

Παρά τις προσπάθειές τους να κάνουν το άσπρο, μαύρο και το απελπιστικό, ελπιδοφόρο, αμέσως μετά τις εκλογές θα φανεί η σκληρή πραγματικότητα του νέου μνημονίου. Τα ειδοποιητήρια της εφορίας θα αρχίσουν να καταφθάνουν, οι φόροι για τους οποίους δεσμεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα καταργήσει θα στραγγαλίσουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και οι δείκτες της ανεργίας από τις κλειστές τράπεζες και τις συνέπειες της δοκιμασίας του καλοκαιριού για την πραγματική οικονομία θα αρχίσουν να αυξάνονται με ανεξέλεγκτο ρυθμό. Τότε θα γίνει αντιληπτό το μέγεθος του αδιεξόδου από το τρίτο μνημόνιο. Τότε όμως θα είναι αργά για τους πολίτες αλλά και για τα κόμματα που στο μεταξύ θα έχουν εγκατασταθεί στο Μέγαρο Μαξίμου για να συγκυβερνήσουν. Οι προεκλογικές υποσχέσεις τους για επαναδιαπραγμάτευση των επαχθών όρων του τρίτου μνημονίου θα ξεχαστούν εν ριπή οφθαλμού και ο αντιπαθής κ. Ντάισελμπλουμ θα έχει επιβεβαιωθεί για άλλη μια φορά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου