Γιώργος Λαμπράκης: Ποιοί αμφισβητούν τη νομιμότητα;

γιώργος-λαμπράκης-ποιοί-αμφισβητούν-336330

Σε δυσάρεστες δικαστικές περιπέτειες οι οποίες μπορεί να θέσουν υπό αμφισβήτηση μια σειρά σημαντικών αποφάσεων για θέματα μείζονος σημασίας, κινδυνεύει να εμπλακεί η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης και Αποχέτευσης Βόλου με αφορμή την υπόθεση της αποπομπής του τοπικού παραρτήματος του Τεχνικού Επιμελητηρίου από το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης. Η σκληρή κόντρα που αναζωπυρώνεται ανάμεσα στις δύο πλευρές με αφορμή την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με την οποία κρίνεται άκυρη η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου να αποπεμφθεί από το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ η πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος του ΤΕΕ θα έχει σίγουρα δυσάρεστες συνέπειες για την επιχείρηση. Από τη στιγμή που η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας έχει αποφασίσει να κυνηγήσει την υπόθεση, ασκώντας κάθε ένδικο μέσο τόσο κατά της διοίκησης της επιχείρησης ύδρευσης, όσο και κατά αποφάσεων του διοικητικού της συμβουλίου, θεωρείται κάτι παραπάνω από πιθανό ότι θα προκύψουν αρνητικές εξελίξεις οι οποίες θα πάνε πίσω το έργο που πρέπει να υλοποιηθεί σε μια σειρά από σημαντικούς τομείς. Αυτή την περίοδο η ΔΕΥΑΜΒ προσπαθεί να επανεκκινήσει μια σειρά από έργα τα οποία σταμάτησαν μέσα στο καλοκαίρι, είτε λόγω της απόλυτης αδράνειας με το ΕΣΠΑ, είτε λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων στις τραπεζικές συναλλαγές. Πρόκειται για εργολαβίες μείζονος σημασίας για την επέκταση του δικτύου αποχέτευσης και κατά συνέπεια για την προστασία του περιβάλλοντος. Αν οι αποφάσεις που θα ληφθούν λίαν συντόμως για την επανεκκίνηση των συγκεκριμένων εργολαβιών ακυρωθούν λόγω τυπικών προβλημάτων στη σύνθεση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ τότε ποιος θα αναλάβει την ευθύνη και το πιο σημαντικό, ποιος θα χρεωθεί το κόστος για την τοπική κοινωνία από μια πιθανή δικαστική εμπλοκή; Επίσης, αυτό το διάστημα η ΔΕΥΑΜΒ πρέπει να αποφασίσει για το θέμα της άρδευσης που εκκρεμεί μετά τις γνωστές αντιδράσεις καθώς και για το ζήτημα της λειψυδρίας που ταλαιπώρησε το Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου και αυτό το καλοκαίρι, παρά τις έντονες βροχοπτώσεις και τις χιονοπτώσεις του περασμένου χειμώνα.

Αντιλαμβάνεστε ότι τόσο σημαντικές αποφάσεις δεν είναι δυνατόν να αμφισβητηθούν και στο τέλος να ακυρωθούν επειδή δεν εφαρμόστηκε η απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης να επιστρέψει στη διοίκηση της επιχείρησης ύδρευσης η εκπρόσωπος του ΤΕΕ. Η ίδια φέρεται αποφασισμένη να κυνηγήσει την υπόθεση καταθέτοντας ενστάσεις για τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο εξής, ενώ έχει προαναγγείλει ότι θα στραφεί νομικά και κατά του αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΜΒ ο οποίος ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.

Στο δήμο Βόλου πάντως δεν δείχνουν να ανησυχούν για την μη υλοποίηση της επίμαχης απόφασης της αποκεντρωμένης διοίκησης και υποστηρίζουν ότι δεν τους δεσμεύει καθώς ελήφθη και τους κοινοποιήθηκε εκπρόθεσμα. Προφανώς η νομική υπηρεσία του δήμου γνωρίζει καλύτερα πώς να χειριστεί την υπόθεση και πώς να διασφαλίσει τα συμφέροντα του δήμου. Σε κάθε περίπτωση αυτό που έχει σημασία είναι η τήρηση της νομιμότητας και η διασφάλιση της απρόσκοπτης υλοποίησης των αποφάσεων το κορυφαίου οργάνου μιας τόσο σημαντικής υπηρεσίας για την πόλη και τους κατοίκους της. Αυτή την κρίσιμη περίοδο δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για πείσματα, ούτε για νομικίστικα τερτίπια, ούτε για αυθαίρετες ερμηνείες της ισχύουσας νομοθεσίας. Συνεργασία, δουλειά και παραγωγή ουσιαστικού έργου έχει ανάγκη ο Βόλος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου