Γιώργος Λαμπράκης: Οι λίστες βλάπτουν το διάλογο

γιώργος-λαμπράκης-οι-λίστες-βλάπτουν-339482

Οι έντονες διεργασίες και το διαρκές «γράψε – σβήσε» για την τελική κατάρτιση των ψηφοδελτίων των περισσοτέρων κομματικών οργανώσεων στη Μαγνησία και μάλιστα σε μια εκλογική αναμέτρηση όπου δεν υπάρχει σταυρός αλλά λίστα υποψηφίων βουλευτών, καταδεικνύουν σε πιο βαθμό τα κόμματα εξακολουθούν να αφιερώνουν πολύτιμο χρόνο σε επουσιώδεις διαδικασίες. Σε διαδικασίες που δεν αφορούν τους πολίτες και επιβεβαιώνουν όσους έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο πολιτικό κατεστημένο του τόπου. Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση οι περιπτώσεις των «φυτευτών» υποψηφίων από τα κεντρικά όργανα διοίκησης των κομμάτων πολλαπλασιάστηκαν στο τοπικό πολιτικό σκηνικό, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η λειτουργία των νομαρχιακών επιτροπών αποτελεί σε μεγάλο βαθμό διακοσμητική επιλογή και όχι ουσιαστική ανάγκη.

Αφού λοιπόν ολοκληρώθηκαν οι διεργασίες σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, αφού έγιναν οι προσθαφαιρέσεις στα ψηφοδέλτια άλλες φορές ανώδυνα και άλλες επώδυνα και αφού ξεκίνησαν να προσγειώνονται στο τοπικό πολιτικό σκηνικό αρκετοί «αλεξιπτωτιστές» των Αθηνών, οι νομαρχιακές κομματικές οργανώσεις της περιοχής καταρτίζουν πλέον το σχέδιο δράσης τους, στην τελική ευθεία της τρέχουσας προεκλογικής περιόδου. Οι υποψήφιοι έχουν στη διάθεσή τους μόλις δύο εβδομάδες προκειμένου να απαντήσουν με σαφήνεια στα εκρηκτικά ζητήματα της εκλογικής τους περιφέρειας που σε κάθε αντίστοιχη αναμέτρηση βομβαρδίζεται με συνθήματα και γενικόλογες υποσχέσεις. Αμέσως μετά τις εκλογές όλα αυτά ξεχνιούνται, η τοπική κοινωνία επιστρέφει στην οδυνηρή της πραγματικότητα, οι νεοεκλεγέντες αρχίζουν τις επερωτήσεις και τις παρεμβάσεις στην εθνική αντιπροσωπεία και πάει λέγοντας μέχρι την επόμενη πρόωρη εκλογική αναμέτρηση. Στο μεταξύ η οικονομική κατάσταση στη Μαγνησία όλο και χειροτερεύει, η αγορά αργοσβήνει και η ανεργία γιγαντώνεται, χωρίς να ακούγονται ρεαλιστικές προτάσεις και να αναλαμβάνονται ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την έξοδο της περιοχής από το σκοτεινό αδιέξοδο των μνημονίων.

Η πραγματική οικονομία που «ματώνει» καθημερινά και αγωνιά για την επόμενη μέρα, ιδίως μετά την ψήφιση του επερχόμενου φορολογικού Αρμαγεδδώνα, αναμένεται να βρεθεί ξανά στο απόσπασμα μέχρι το τέλος του χρόνου. Οι εκπρόσωποι της που επιχείρησαν χθες να ακουστούν από τους εκπροσώπους των κομμάτων κάποιες ξεκάθαρες θέσεις στο άτυπο debate της τοπικής ομοσπονδίας επαγγελματοβιοτεχνών, έμειναν με την όρεξη καθώς για άλλη μια φορά οι πολιτικές διαφορές και οι κομματικές αγκυλώσεις δεν επέτρεψαν την πραγματοποίηση του. Αλλοι ξεκάθαρα και άλλοι εμμέσως πλην σαφώς αρνήθηκαν να παραστούν λόγω της αποδοχής της σχετικής πρόσκλησης από τη Χρυσή Αυγή. Με εξαίρεση τους Ανεξάρτητους Ελληνες, όλα τα υπόλοιπα κόμματα του λεγόμενου συνταγματικού τόξου δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της ομοσπονδίας που διαπίστωσε για άλλη μια φορά πόσο μεγάλη απόσταση χωρίζει τις δικές της προτεραιότητες από τις προτεραιότητες των πολιτικών σχηματισμών. Βεβαίως για κάποιους η άρνησή τους να παραστούν στην εκδήλωση με την πρόφαση της παρουσίας της Χρυσής Αυγής ίσως να αποτέλεσε μια πρώτης τάξης ευκαιρία να αποφύγουν δύσκολες ερωτήσεις και ακόμη πιο δύσκολες δεσμεύσεις. Ωστόσο μπροστά στην απογοήτευση των διοργανωτών για τη στάση του τοπικού πολιτικού προσωπικού, ελάχιστη σημασία έχουν είτε οι προφάσεις, είτε τα πραγματικά κίνητρα όσων επέλεξαν να είναι απόντες από μια διαδικασία με ουσιαστικό περιεχόμενο και χιλιάδες ενδιαφερόμενους. Και όλα αυτά την επομένη κιόλας της κατάθεσης των ψηφοδελτίων, όπου μετέχουν πρόσωπα τα οποία αναδείχθηκαν με δημοκρατικές, υποτίθεται, διαδικασίες!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου