Γιώργος Λαμπράκης: Ο ασφυκτικός κλοιός των λουκέτων

γιώργος-λαμπράκης-ο-ασφυκτικός-κλοιό-345160

Σοκ και δέος για τους επαγγελματοβιοτέχνες της Μαγνησίας από την πρόσφατη μελέτη του ινστιτούτου μικρών επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ που προβλέπει 63.000 λουκέτα και απώλεια 138.000 θέσεων εργασίας μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Αυτές οι εφιαλτικές προβλέψεις δεν απέχουν πολύ από την οδυνηρή πραγματικότητα των τοπικών επιχειρήσεων όπου η οικονομική κατηφόρα δεν έχει σταματημό. Η οριακή κατάσταση πριν το κλείσιμο των τραπεζών επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο το τελευταίο δίμηνο όπου οι περιορισμοί στις τραπεζικές συναλλαγές έχουν οδηγήσει πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο χείλος της καταστροφής. Το χειρότερο είναι πως δεν υπάρχουν εκείνες οι προοπτικές που θα δώσουν μια μικρή έστω ανάσα αισιοδοξίας στην πολύπαθη πραγματική οικονομία. Οι πρόσφατες φορολογικές ρυθμίσεις του νέου μνημονίου, σε συνδυασμό με το παρατεταμένο κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας και την εκρηκτική κατάσταση στην κοινωνία που δεν έχει πλέον άλλες αντοχές, διαμορφώνουν ένα επικίνδυνο μείγμα απελπισίας και απόγνωσης ενώ ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι εκπρόσωποι του κλάδου προβλέπουν ότι μέχρι το τέλος του χρόνου τα λουκέτα σε τοπικό επίπεδο θα αυξηθούν πάνω από 20% αλλάζοντας δραματικά τη σημερινή εικόνα της αγοράς.

Ανάλογες μελέτες της ΓΣΕΒΕΕ κατά το πρόσφατο παρελθόν επιβεβαιώθηκαν μέχρι κεραίας. Η απώλεια επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας τα τελευταία πέντε χρόνια αποτελεί πραγματική λαίλαπα για το μοναδικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας που παρά τις εχθρικές συνθήκες από πλευράς φορολογίας και στήριξης των επενδύσεων, εξακολουθεί να στέκεται στα πόδια του και να συμβάλει από τη δική του σκοπιά στην προσπάθεια αποκατάστασης του κλίματος κανονικότητας στην αγορά. Αυτή η προσπάθεια αρχίζει πλέον και θεωρείται άνευ αντικειμένου, μοιάζει να είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Οι αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις και η αποδεδειγμένη απροθυμία του πολιτικού κατεστημένου να συνεργαστεί για το καλό της χώρας, παραμερίζοντας τις δικές του επιδιώξεις, σχεδόν επιβεβαιώνουν στους ανθρώπους της πραγματικής οικονομίας ότι δεν υπάρχουν ελπίδες ανάκαμψης. Ακόμη και να προκύψει κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου ελάχιστα μπορούν να αλλάξουν σε ό,τι αφορά τη νοοτροπία ενός πολιτικού συστήματος που αποδεδειγμένα αντιμετωπίζει με εχθρικότητα και καχυποψία τον ιδιωτικό τομέα. Βάζει με απλά λόγια στο περιθώριο εκείνο τον οικονομικό παράγοντα που υπό συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και διασφάλισης της σταθερότητας στα φορολογικά ζητήματα μπορεί να πετύχει θαύματα και να δώσει ξανά στη χώρα τη χαμένη της αξιοπιστία.

Οι προσδοκίες των ανθρώπων της αγοράς από τις επερχόμενες εκλογές είναι από εξαιρετικά περιορισμένες έως ανύπαρκτες καθώς γνωρίζουν ότι το υπάρχον πολιτικό προσωπικό θα τους υποσχεθεί τα πάντα μέχρι την ώρα της κάλπης και την επομένη θα αρχίσει και πάλι τα ίδια τερτίπια, είτε εφαρμόζοντας αποφάσεις οι οποίες σκοτώνουν την αγορά, είτε επιτρέποντας την καλλιέργεια ενός αρρωστημένου κλίματος κατά του ιδιωτικού τομέα. Στο μεταξύ θα συνεχίσει να βολεύει τα δικά του παιδιά στον καταδικασμένο δημόσιο τομέα καθώς μόνο ένας κομματικός στρατός από βολεμένους και συνήθως αντιπαραγωγικούς εργαζόμενους μπορεί να εγγυηθεί τα υπουργικά χαρτοφυλάκια.

Σε τοπικό επίπεδο η ομοσπονδία επαγγελματοβιοτεχνών, θα έχει μια πρώτη ευκαιρία να διαπιστώσει τις μετεκλογικές προθέσεις των τοπικών υποψηφίων στο άτυπο ντιμπέιτ που διοργανώνει στα γραφεία της. Εκεί οι προσκεκλημένοι υποψήφιοι βουλευτές θα πρέπει να τοποθετηθούν με συγκεκριμένες θέσεις, σε συγκεκριμένα αιτήματα. Περιθώρια για θεωρητικές προσεγγίσεις που αποσκοπούν στην παραπλάνηση και την ωραιοποίηση καταστάσεων δεν υπάρχουν πλέον και όσοι εκ των συμμετεχόντων δεν το έχουν αντιληφθεί καλύτερα να μην παραστούν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου