Γιώργος Λαμπράκης: Σιωπή για τα πραγματικά προβλήματα

γιώργος-λαμπράκης-σιωπή-για-τα-πραγμα-347885

Στην παραπλανητική, για τους απλούς πολίτες, πεπατημένη της προεκλογικής περιόδου του περασμένου Γενάρη πορεύονται και στην παρούσα προεκλογική περίοδο τα κόμματα και οι υποψήφιοι στη Μαγνησία των εκρηκτικών κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων. Μπορεί η τρέχουσα προεκλογική περίοδος να ξεκίνησε πρόσφατα ωστόσο τα μέχρι στιγμής δείγματα κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι ότι τα τοπικά κομματικά επιτελεία θα επικεντρώσουν την προεκλογική τους ρητορική στα τοπικά προβλήματα. Ανεργία, οικονομική ύφεση, σταμάτημα όλων σχεδόν των έργων που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και μια αγορά που αργοπεθαίνει μέρα με τη μέρα, συνθέτουν ένα εφιαλτικό σκηνικό για την περιοχή που μάλλον έχει πάψει να ελπίζει ότι την επομένη των εκλογών μπορεί να αλλάξει η μοίρα αυτού του τόπου.

Τα αλλεπάλληλα, απογοητευτικά για τους πολίτες, αποτελέσματα των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων έχουν αποδυναμώσει την πίστη του κόσμου στα λεγόμενα κόμματα εξουσίας, ενώ όσο το τοπικό πολιτικό προσωπικό αποφεύγει επιμελώς να συζητήσει ανοικτά και με αίσθημα ειλικρίνειας για τα εκρηκτικά προβλήματα της περιοχής, τόσο θα χάνουν την εμπιστοσύνη τους οι ψηφοφόροι προς τους επίδοξους σωτήρες τους. Οι άνεργοι της περιοχής που συνωστίζονται καθημερινά έξω από τα γκισέ του ΟΑΕΔ, ελπίζοντας στη χορήγηση έστω ενός εξευτελιστικού επιδόματος που θα τους επιτρέψει να αγοράσουν λίγο φαγητό για τις οικογένειές τους, περιμένουν από τους τοπικούς υποψηφίους να τοποθετηθούν χωρίς περιστροφές στο σημαντικότερο πρόβλημα του νομού. Ζητούν ή μάλλον απαιτούν ξεκάθαρες απαντήσεις σε καυτά ερωτήματα για τις προοπτικές ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με αξιοπρεπείς αμοιβές και όχι πρόσκαιρης απασχόλησης με μισθούς πείνας.

Οι συνταξιούχοι που συντηρούν με τις πενιχρές συντάξεις τους ολόκληρες οικογένειες, αγωνιούν κάθε μήνα για το ύψος των αποδοχών τους. Εχουν χορτάσει από ανεδαφικές υποσχέσεις και δεσμεύσεις, οι οποίες ξεχνιούνται λίγο μετά την ανάληψή τους. Στην τοπική αγορά η παρατεινόμενη οικονομική ασφυξία έχει δημιουργήσει πρωτόγνωρες συνθήκες για τους επαγγελματίες. Τα καταστήματα κλείνουν το ένα μετά το άλλο και όσα ανοίγουν στη θέση τους έχουν περιορισμένο χρόνο λειτουργίας. Με αυτά τα δεδομένα ο ολοκληρωτικός οικονομικός θάνατος μιας αγοράς που μέχρι και πριν από λίγα χρόνια μεγαλουργούσε ενισχύοντας την τοπική οικονομία μέσα από τη διατήρηση και δημιουργία θέσεων εργασίας θα πρέπει να θεωρείται βέβαιος. Στην περιφέρεια της Μαγνησίας η απόλυτη στασιμότητα σε κάθε τομέα της καθημερινότητας των κατοίκων απλά επιβεβαιώνει την προδιαγεγραμμένη μοίρα των τοπικών κοινωνιών. Οι τελευταίες παρεμβάσεις υποδομής έγιναν μέχρι το 2009 μέσα από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ και από τότε δεν έχει αλλάξει τίποτα απολύτως. Κάποια έργα του ΕΣΠΑ που ήταν σε εξέλιξη σταμάτησαν το διάστημα του κυβερνητικού ναυαγίου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κάποια άλλα που παραδόθηκαν, βρίθουν κατασκευαστικών αστοχιών. Επιπρόσθετα το ζήτημα της φορολογίας των αγροτών που άνοιξε το νέο μνημόνιο απειλεί να καταστρέψει όσες προσπάθειες νέων, κυρίως, ανθρώπων ξεκίνησαν τα χρόνια της κρίσης.

Για όλα αυτά το τοπικό εκλογικό σώμα περιμένει στη σύντομη προεκλογική περίοδο του Σεπτεμβρίου ξεκάθαρες απαντήσεις και δεσμεύσεις. Τα πολιτικά αδιέξοδα των κομμάτων, οι μετεκλογικοί τους στόχοι, οι κρυφές επιδιώξεις των ηγετών τους και οι δεύτερες σκέψεις των στελεχών τους δεν ενδιαφέρουν την κοινωνία. Οσο πιο γρήγορα το αντιληφθούν τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη μας και να διαφυλάξουν τη μετεκλογική τους αξιοπρέπεια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου