Γιώργος Λαμπράκης: Βούλιαξαν τη δημόσια εκπαίδευση

γιώργος-λαμπράκης-βούλιαξαν-τη-δημόσ-350833

Το ένα μετά το άλλο καταρρίπτονται τα αρνητικά ρεκόρ στον τομέα της δημόσιας εκπαίδευσης φέτος στη χώρα μας. Οι εκπαιδευτικοί χαρακτηρίζουν τη νέα σχολική χρονιά ως μια από τις δυσκολότερες της τελευταίας δεκαετίας. Για πρώτη φορά τα κενά των εκπαιδευτικών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση μπορούν να αγγίξουν ή ακόμη και να ξεπεράσουν τα 20.000, ενώ για πρώτη φορά από τη δεκαετία του ’60 δεν έχει γίνει ούτε ένας διορισμός εκπαιδευτικού. Ακόμη και στα πιο σκοτεινά χρόνια των μνημονίων με αντιλαϊκές, υποτίθεται, κυβερνήσεις στο τιμόνι της χώρας, γίνονταν κάθε χρόνο μερικές δεκάδες διορισμών ανά την Ελλάδα. Φέτος με την αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει διορισμός ούτε για δείγμα. Αυτό ίσως και να αποτελεί πανευρωπαϊκό αρνητικό ρεκόρ, όπως τα αναρίθμητα αντίστοιχα ρεκόρ που κατέχει, άνευ ανταγωνισμού, η χώρα μας σε όλους σχεδόν τους τομείς της λειτουργίας του κράτους. Ωστόσο, στον ευαίσθητο τομέα της εκπαίδευσης τα δεδομένα θα έπρεπε να είναι εντελώς διαφορετικά, τόσο σε ό,τι αφορά στο σχεδιασμό για τη νέα σχολική χρονιά, όσο και στην αντιμετώπιση των λειτουργικών προβλημάτων στα δημόσια σχολεία.

Αυτή τη στιγμή, στο παραπέντε κυριολεκτικά του νέου σχολικού έτους, επικρατεί το απόλυτο αλαλούμ στον τομέα των υπηρεσιακών μεταβολών. Κανείς δεν ξέρει πώς θα καλυφθούν τα χιλιάδες κενά δασκάλων και καθηγητών, ενώ στην ειδική και την προσχολική εκπαίδευση τα πράγματα είναι στην κυριολεξία τραγικά. Οσοι γονείς μικρών παιδιών δεν κατάφεραν, λόγω οικονομικών δυσχερειών, να τα εγγράψουν σε κάποιον ιδιωτικό ή δημοτικό βρεφονηπιακό σταθμό θα δουν τα βλαστάρια τους να μπαίνουν σε κληρωτίδα καθώς δεν υπάρχει ούτε το απαιτούμενο εκπαιδευτικό προσωπικό, ούτε οι προβλεπόμενες υποδομές για την απορρόφηση του συνόλου των παιδιών στην προσχολική εκπαίδευση. Βλέπετε ο υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εξάντλησε το μεγαλύτερο μέρος της σύντομης – ευτυχώς – θητείας του προσπαθώντας να υλοποιήσει της ιδεοληπτικές του αγκυλώσεις που παραπέμπουν στα καθεστώτα των Μπολσεβίκων. Που καιρός για τα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης; Αφήσαν και χάθηκε ολόκληρο το καλοκαίρι χωρίς να κουνήσουν ούτε το μικρό τους δαχτυλάκι. Ετσι φτάσαμε ένα δεκαήμερο πριν τον αγιασμό και κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πώς και υπό ποιες προϋποθέσεις θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά.

Το έργο αυτό το βλέπουμε να επαναλαμβάνεται κάθε Σεπτέμβρη. Φέτος ωστόσο η κατάσταση είναι σχεδόν απελπιστική και η πλήρης ευθύνη για αυτή την εικόνα βαρύνει αποκλειστικά τα στελέχη του υπουργείου Παιδείας. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για την εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει φέτος η δημόσια παιδεία. Μόνο εξηγήσεις υπάρχουν και συμπεράσματα για τις πραγματικές ικανότητες όσων αναρριχήθηκαν στην εξουσία με ψέματα και υποσχέσεις. Μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει βεβαίως ο λαός που ψήφισε τον περασμένο Γενάρη με γνώμονα την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, την επιστροφή της δέκατης τρίτης σύνταξης και την αύξηση του κατώτατου μισθού και όχι την ανάδειξη μιας ικανής κυβέρνησης που θα είναι προσγειωμένη στην πραγματικότητα και θα είναι σε θέση να επιλύσει αυτονόητα προβλήματα.

Επτά μήνες μετά οι φόροι παραμένουν και διευρύνονται, οι υποσχέσεις δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, τα μνημόνια παρατάθηκαν και η λειτουργία του κράτους επιδεινώθηκε. Την ίδια στιγμή, αυτοί που μας κορόιδεψαν, εκμεταλλευόμενοι την απόγνωση και την απελπισία του κοσμάκη, διατηρούν το θράσος τους και ζητούν όχι μόνο να τους ξαναψηφίσουμε αλλά απαιτούν να κυβερνήσουν αυτοδύναμα!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου