Γιώργος Λαμπράκης: Δικαστικές περιπέτειες και διοικητικές αρρυθμίες

γιώργος-λαμπράκης-δικαστικές-περιπέ-353573

Με μεγάλο ενδιαφέρον θα περιμένουν οι πολίτες της Μαγνησίας να επιβεβαιωθεί η δέσμευση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού ότι δεν πρόκειται να παραμείνει διοικητικά ακέφαλη η τοπική περιφερειακή ενότητα μετά την παραπομπή σε δική της Δωροθέας Κολυνδρίνη, η οποία τίθεται σε αυτοδίκαιη αργία. Με τα έργα του ΕΣΠΑ να βρίσκονται σε απόλυτη στασιμότητα και το σχεδιασμό της νέας προγραμματικής περιόδου να παραμένει στον αέρα, με ευθύνη της κεντρικής εξουσίας, το τελευταίο που χρειάζεται η πρωτεύουσα της ανεργίας είναι να προκύψουν και διοικητικά προβλήματα ακόμη και για ζητήματα με καθαρά υπηρεσιακό χαρακτήρα. Αναμφίβολα η δικαστική περιπέτεια της κας Κολυνδρίνη δεν θα ταλαιπωρήσει μόνο την ίδια αλλά ολόκληρο το νομό Μαγνησίας που αμέσως μετά την απραξία και την παράλυση του δημοσίου λόγω των βουλευτικών εκλογών, θα πρέπει να τρέξει με γοργούς ρυθμούς έτσι ώστε να μην μείνει στο περιθώριο των εξελίξεων.

Η κακοδαιμονία της περιοχής όχι μόνο συνεχίζεται αλλά κλιμακώνεται καθώς λίγο καιρό μετά το παραπεμπτικό βούλευμα για το δήμαρχο Βόλου, που θα οδηγήσει σε έκπτωση από το αξίωμά του, ένα ακόμη αιρετό πολιτικό στέλεχος μπαίνει σε δικαστικές περιπέτειες και τίθεται σε αργία. Σαφώς και οι δύο υποθέσεις δεν έχουν την παραμικρή ομοιότητα ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Δύο κορυφαία πολιτικά στελέχη χάνουν το δικαίωμα στην άσκηση εξουσίας και μια ολόκληρη περιοχή με τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα κινδυνεύει να μείνει ακέφαλη, θυμίζοντας ακυβέρνητο καράβι. Το μόνο θετικό είναι πως αυτές οι αρνητικές εξελίξεις λαμβάνουν χώρα εν μέσω μιας ακόμη προεκλογικής περιόδου, κατά την οποία το σύνολο σχεδόν των λειτουργιών του κράτους παραλύουν. Από τις πιο απλές αποφάσεις μέχρι και τα πιο σύνθετα ζητήματα παρατηρείται ήδη (και αυτό θα συνεχιστεί για τουλάχιστον έναν μήνα μετά τις επερχόμενες εκλογές και υπό την προϋπόθεση ότι θα σχηματιστεί κυβέρνηση από την 21η Ιανουαρίου και μετά), στασιμότητα. Αυτό, με δεδομένο το διοικητικό κενό στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας και την αναμενόμενη έκπτωση του δημάρχου Βόλου, εκτιμάται ότι θα μετριάσει τις αρνητικές επιπτώσεις για την περιοχή από τις δικαστικές περιπέτειες της κ. Κολυνδρίνη και του κ. Μπέου.

Στην περίπτωση της περιφερειακής ενότητας το κενό θα καλυφθεί από τον ίδιο τον περιφερειάρχη καθώς ο νόμος δεν προβλέπει την τοποθέτηση αντικαταστάτη, ενώ στην περίπτωση του δήμου Βόλου η ομάδα πλειοψηφίας (υπό την καθοδήγηση του Αχιλλέα Μπέου), θα εκλέξει το πρόσωπο που θα καλύψει τη θέση του δημάρχου. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση όμως αυτές οι ανακατατάξεις θα σημάνουν επιπρόσθετες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του όποιου σχεδιασμού έχει ήδη δρομολογηθεί. Τη δεδομένη χρονική συγκυρία η περιοχή δεν έχει το παραμικρό περιθώριο απώλειας χρόνου και ευκαιριών για την τόνωση της τοπικής ανάπτυξης. Ωστόσο, οι ρυθμοί με τους οποίους κινείται και αποφασίζει η ελληνική δικαιοσύνη δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την παραπάνω κοινή διαπίστωση. Σπανίως η ολοκλήρωση της εκδίκασης των ποινικών υποθέσεων επιτυγχάνεται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ιδίως η εκδίκαση της υπόθεση στην οποία φέρεται ως εμπλεκόμενος ο δήμαρχος Βόλου, αναμένεται να διαρκέσει για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Κατά συνέπεια τα μεγάλα και τα μικρότερα ζητήματα της περιοχής αναμένεται να τεθούν στο περιθώριο αλλά αυτό είναι κάτι που το γνώριζαν οι ψηφοφόροι στις εκλογές του Μαΐου του 2014. Ή μήπως όχι;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου