Γιώργος Λαμπράκης: Μονόδρομος οι μετεκλογικές συνεργασίες

γιώργος-λαμπράκης-μονόδρομος-οι-μετε-362929

«Στις δημοκρατίες μπορεί να μην υπάρχουν αδιέξοδα αλλά στις επιχειρήσεις και στην πραγματική οικονομία όχι μόνο υπάρχουν αλλά διευρύνονται από τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις». Αυτή η φράση ανήκει στον πρόεδρο της ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Μαγνησίας Τρύφωνα Πλαστάρα και αποτυπώνει με τον πλέον εύγλωττο τρόπο τη δεινή κατάσταση της αγοράς και των λειτουργών της, των ανθρώπων δηλαδή που όχι μόνο δεν ήταν ποτέ κρατικοδίαιτοι, αλλά αντίθετα συντηρούν το δυσκίνητο γραφειοκρατικό κράτος με τους δυσβάσταχτους φόρους που καταβάλουν κάθε χρόνο. Οσοι λοιπόν ζουν καθημερινά τις δυσκολίες της πραγματικής οικονομίας και πασχίζουν να επιβιώσουν στη λαίλαπα των μνημονίων, έχασαν στην κυριολεξία τον ύπνο τους όταν αποφασίστηκε η παραίτηση της κυβέρνησης και η προκήρυξη, στην ουσία, προώρων εκλογών. Η συγκεκριμένη διαδικασία δεν εξυπηρετεί τίποτα άλλο παρά τις μικροκομματικές επιδιώξεις ενός αναχρονιστικού πολιτικού συστήματος και τις ανασφάλειες του κομματικού κατεστημένου, που για άλλη μια φορά επιβεβαίωσε όσους του επιρρίπτουν το κύριο μερίδιο της ευθύνης για το σημερινό κατάντημα της χώρας. Χωρίς να υπολογίσει τις συνέπειες για μια ασθμαίνουσα οικονομία από μια ακόμη εκλογική αναμέτρηση, οδηγεί το λαό ξανά στις κάλπες. Αφού δεν κατάφερε να συνεννοηθεί για τα αυτονόητα, προτάσσοντας το καλό των πολιτών και όχι την τροφοδότηση της δικής του πολιτικής ματαιοδοξίας, το πολιτικό προσωπικό της χώρας με τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του να έχουν το κύριο βάρος της επίμαχης επιλογής, καλούν το λαό να δώσει διέξοδο στα αδιέξοδα που δημιούργησαν οι ίδιοι με τις προεκλογικές τους υποσχέσεις και τις μετεκλογικές τους κυβιστήσεις.

Σε προηγούμενες προεκλογικές περιόδους η οικονομία παρέλυε για δύο μήνες, ένα μήνα πριν και ένα μήνα μετά τις κάλπες. Τότε ίσως να υπήρχαν τα περιθώρια για ένα δίμηνο αδράνειας της πραγματικής οικονομίας. Τώρα όμως που η κατάσταση είναι απελπιστική και η αγορά στέκεται στα πόδια της με ενέσεις παρηγοριάς κάθε άλλο παρά υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις και αναβολές. Οι εκκλήσεις των εκπροσώπων των επαγγελματιών για συναίνεση και συνεργασίες προτού χαθεί η κυβερνητική πλειοψηφικά στη Βουλή και πριν αποφασίσει ο πρωθυπουργός να πετάξει στο λαό το μπαλάκι της ευθύνης για το μέλλον της χώρας έπεσαν στο κενό. Τώρα ο Αλέξης Τσίπρας θέτει σαν κυρίαρχο στόχο της προεκλογικής του καμπάνιας τη διασφάλιση ισχυρής αυτοδυναμίας έτσι ώστε να υλοποιήσει απερίσπαστος την επίπονη συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο. Αυτό ο στόχος δεν είναι απλά ουτοπικός αλλά κυριολεκτικά άπιαστο όνειρο. Σε αυτό θα συντελέσει τα μέγιστα ο νέος πολιτικός φορέας που προέρχεται από τα σπλάχνα του ΣΥΡΙΖΑ και θα προσπαθήσει προεκλογικά να παρασύρει τους ψηφοφόρους στο παραλήρημά του για έξοδο από τα μνημόνια με ανώδυνο και αναίμακτο τρόπο.

Κατά συνέπεια η μόνη επιλογή για την επόμενη μέρα των εκλογών είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας έτσι ώστε να σταθεροποιηθεί η οικονομία και να ομαλοποιηθεί η αγορά. Εστω και κατ’ ανάγκη μπορεί να εισακουστεί η προεκλογική έκκληση των εκπροσώπων των επαγγελματικών κλάδων. Ετσι κι αλλιώς μετά και την ψήφιση του τρίτου μνημονίου ελάχιστα χωρίζουν πλέον τα λεγόμενα κόμματα εξουσίας. Και οι μεν και οι δε υπόσχονταν πριν τις εκλογές απαλλαγή της χώρας από το συγκεκριμένο βραχνά, ενώ μετεκλογικά όχι μόνο υπέγραψαν νέες δανειακές συμβάσεις αλλά προσπάθησαν να τις παρουσιάσουν και σαν επιτυχία!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου