Γιώργος Λαμπράκης: Μια αγορά εγκλωβισμένη στην κάλπη

γιώργος-λαμπράκης-μια-αγορά-εγκλωβισ-364873

Στη χειρότερη δυνατή οικονομική συγκυρία για τον τόπο και τη Μαγνησία, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παραιτείται και προκηρύσσει πρόωρες εκλογές, τις δεύτερες μετά την εκλογική αναμέτρηση του περασμένου Ιανουαρίου, ενώ αν υπολογιστεί και το δημοψήφισμα τότε μέσα σε λιγότερο από εννέα μήνες οι πολίτες καλούνται στις κάλπες για τρίτη φορά. Στην τοπική αγορά οι επαγγελματίες υποδέχθηκαν με δυσφορία και σε ορισμένες περιπτώσεις με αγανάκτηση την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών καθώς θεωρούν ότι το τελευταίο που χρειάζεται η αγορά αυτή την περίοδο είναι μια ακόμη εκλογική αναμέτρηση. Πολύ δε περισσότερο όταν οι περισσότεροι είναι πεπεισμένοι πως η νέα εκλογική αναμέτρηση αποφασίστηκε προκειμένου να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι για να προκύψει μια ισχυρή κυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει το βαρύ φορτίο της υλοποίησης του τρίτου μνημονίου.

Μετά από έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα όπου τα αδιέξοδα στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές οδήγησαν την οικονομία σε απόλυτη καθίζηση, ακολούθησε ένα εφιαλτικό καλοκαίρι με κλειστές τράπεζες και επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών που στραγγάλισαν ό,τι στεκόταν ακόμη όρθιο στην αγορά. Μόλις πέρασε από τη Βουλή η συμφωνία του τρίτου μνημονίου και εκταμιεύθηκε και η πρώτη δόση του νέου δανείου, η κυβέρνηση αντί να αναζητήσει συμμαχίες για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την αποκατάσταση της κανονικότητας στην αγορά, προκήρυξε εκλογές επιβεβαιώνοντας τις υποψίες των πολιτών ότι ουδέποτε ήταν έτοιμη να κυβερνήσει τον τόπο, ιδίως μέσα στο ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον των μνημονίων και τη διεθνή εικόνα απαξίωσης και ανυποληψίας της χώρας. Αφού έχασαν πολύτιμο χρόνο σε διαπραγματεύσεις που οδήγησαν σε ένα απίστευτο αδιέξοδο, αφού προκήρυξαν ένα δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα του οποίου ακυρώθηκε στην πράξη και αφού σύρθηκαν στην αποδοχή μιας συμφωνίας που υποθηκεύει το μέλλον των επόμενων γενεών και αλυσοδένει τα λαϊκά στρώματα, εγκαταλείπουν το πλοίο μπροστά στα πολιτικά αδιέξοδα που δημιούργησαν οι δικές τους πολιτικές επιλογές. Είτε από άγνοια, είτε από αδιαφορία και πολιτικό αμοραλισμό για τις εκρηκτικές ανάγκες της πραγματικής οικονομίας σέρνουν τη χώρα σε μια ένα εκλογική αναμέτρηση που θα πάει ακόμη πιο πίσω ένα έτσι κι αλλιώς ετοιμόρροπο οικονομικό οικοδόμημα. Χωρίς να έχει ληφθεί κανένα απολύτως μέτρο για την εξισορρόπηση της αγοράς και τη διασφάλιση εκείνων των προϋποθέσεων που θα αποτρέψουν καινούργια δράματα από το ερχόμενο Φθινόπωρο, ετοιμάζονται για μια ακόμη εκλογική αναμέτρηση προσδοκώντας σε αυτοδυναμία. Ξεχνούν φαίνεται ότι όσοι τους ψήφισαν τον περασμένο Γενάρη, πιστεύοντας τις ψεύτικες υποσχέσεις τους για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αποκατάσταση των αδικιών που έφεραν τα προηγούμενα μνημόνια, γνωρίζουν πλέον άριστα με ποιους έχουν να κάνουν. Εκείνο που δεν μπορεί να φανταστεί ο κόσμος είναι το οικονομικό τσουνάμι που έρχεται από το Φθινόπωρο, όταν τα αρχίσουν να καταφθάνουν τα μπιλιετάκια της εφορίας και οι πρώτες δόσεις που ΕΝΦΙΑ.

Οι άνθρωποι της αγοράς ξέρουν πολύ καλά τι τους περιμένει μέχρι τις εκλογές αλλά και αμέσως μετά την ολοκλήρωσή τους, όταν θα καταγραφεί το αδιέξοδο σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης. Οπως επίσης γνωρίζουν με ποιον τρόπο θα αποδώσουν ευθύνες στους υπαίτιους της σημερινής εφιαλτικής κατάστασης. Στην κάλπη δεν καταλήγουν μόνο οι ψήφοι όσων πίστεψαν σε υποσχέσεις αλλά και οι ψήφοι εκείνων που προσέρχονται στη γιορτή της δημοκρατίας συνειδητοποιημένοι για την επιλογή τους, μια επιλογή που στις επερχόμενες εκλογές θα αποτελέσει κόλαφο για τους θιασώτες του ανίκανου πολιτικού συστήματος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου