Γιώργος Λαμπράκης: Και ξενυχτάνε και δεν πληρώνονται

γιώργος-λαμπράκης-και-ξενυχτάνε-και-δ-388956

Θύματα των περικοπών που έχουν επιβάλει στον ευαίσθητο τομέα της υγείας τα μνημόνια, έπεσαν για άλλη μια φορά οι νοσηλευτές του νοσοκομείου Βόλου, οι οποίοι περίμεναν ως Μάννα εξ Ουρανού την πληρωμή των δεδουλευμένων τους από αργίες νυκτερινά και εξαιρέσιμα, ωστόσο έμειναν με τη χαρά, καθώς το ποσό που έστειλε το υπουργείο Υγείας είναι ξανά κουρεμένο και μάλιστα αυτή τη φορά οι περικοπές φτάνουν και το 50%. Μπορεί η διοίκηση του Νοσοκομείου να ολοκλήρωσε εγκαίρως τις απαιτούμενες ενέργειες για την καταβολή, στα τέλη του μήνα, των οφειλόμενων εφημεριών και εξαιρέσιμων στο ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό του «Αχιλλοπουλείου», ωστόσο οι φωστήρες του υπουργείου Υγείας έβαλαν το χεράκι και κούρεψαν τη δαπάνη για το δεύτερο τρίμηνο του 2015 σε τέτοιο βαθμό, ώστε σε ότι αφορά στους νοσηλευτές, το τελικό ποσό που θα πάρουν τα χέρια τους αντιστοιχεί σε ένα γενναιόδωρο φιλοδώρημα και όχι στην αμοιβή ενός εργαζόμενου, ο οποίος προσφέρει τις υπηρεσίες του υπό αντίξοες συνθήκες σε έναν τόσο νευραλγικό τομέα.

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι πως από το συνολικό ποσό των 700.000 ευρώ που θα εκταμιευτούν στα τέλη Αυγούστου, οι 500.000 ευρώ, που αντιστοιχούν στις εφημερίες των γιατρών έχουν κουρευτεί κατά 10% περίπου, ενώ τα υπόλοιπα 200.000 ευρώ που αντιστοιχούν σε βάρδιες των νοσηλευτών έχουν κουρευτεί έως και 50%!

Οπως είναι φυσικό, το κλίμα στις τάξεις των εργαζομένων στο νοσοκομείο του Βόλου είναι κάτι παραπάνω από θερμό, καθώς διαπιστώνουν για άλλη μια φορά ότι ενώ προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αγόγγυστα, ενώ καλύπτουν τις ανάγκες του «Αχιλλοπουλείου» χωρίς να δημιουργείται κανένα απολύτως πρόβλημα, ενώ καταθέτουν καθημερινά την ψυχή τους ώστε να μην παρουσιαστεί η παραμικρή αρρυθμία, όταν έρχεται η ώρα να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους, το υπουργείο Υγείας τους αντιμετωπίζει σαν εθελοντές και όχι σαν επαγγελματίες. Προφανώς θεωρούν στο υπουργείο ότι στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας εργάζονται νύχτα και μέρα άνθρωποι, οι οποίοι δεν έχουν ανάγκες και υποχρεώσεις. Εκτιμούν ενδεχομένως ότι οι νοσηλευτές του «Αχιλλοπουλείου» που δεν μπορούν να πάρουν ούτε ρεπό εξαιτίας των ελλείψεων σε έμψυχο δυναμικό, δεν έχουν απόλυτη ανάγκη αυτά τα χρήματα, τα οποία επισημαίνουμε και πάλι, αποτελούν δεδουλευμένες αποδοχές και μάλιστα υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου γίνονται θεατές στο ίδιο έργο για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο, καθώς αντίστοιχες περικοπές έγιναν σε ανάλογες δεδουλευμένες αποδοχές τους και το 2014. Η στόχευση του υπουργείου είναι ξεκάθαρη: Να υπάρξουν οι μεγαλύτερες δυνατές περικοπές δαπανών στην υγεία, προκειμένου να εφαρμοστεί ο μνημονιακός σχεδιασμός που προβλέπει εξοικονόμηση πόρων ακόμη και σε τομείς όπου η ανθρώπινη ζωή θα έπρεπε να προστατεύεται σαν κόρη οφθαλμού. Ο απώτερος στόχος τους είναι η ολοκληρωτική αποδυνάμωση τμημάτων και κλινικών, όπου από τη στιγμή που δεν θα προβλέπονται οι αντίστοιχες δαπάνες για τη κάλυψη των υπηρεσιών τις νύχτες και τις αργίες, θα απασχολείται στο τέλος ένας νοσηλευτής για δεκάδες ασθενείς. Και όποιον πάρει ο χάρος!

Στο χέρι των εργαζομένων είναι να διεκδικήσουν την καταβολή του συνόλου των δεδουλευμένων τους. Αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα από τις δυναμικές κινητοποιήσεις που ετοιμάζουν μετά το Δεκαπενταύγουστο, τότε η επιλογή της δικαστικής οδού θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη. Εντύπωση πάντως προκαλεί η εκκωφαντική σιωπή των κυβερνητικών βουλευτών και σε αυτή τη διεκδίκηση. Τόσο πολύ τους έχουν απορροφήσει τα εσωκομματικά αδιέξοδα του ΣΥΡΙΖΑ;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου