Γιώργος Λαμπράκης: Το μετέωρο βήμα της μονάδας αλτσχάιμερ

γιώργος-λαμπράκης-το-μετέωρο-βήμα-της-398478

Το μετέωρο βήμα της μονάδας αλτσχάιμερ

Στις 11 Ιουνίου ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας νόσου Αλτσχάιμερ Βόλου κάλεσε τα τοπικά ΜΜΕ στις εγκαταστάσεις της μονάδας στο κέντρο της πόλης και παρουσίασε την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η συγκεκριμένη δομή, η οποία να σημειωθεί είναι πρότυπη στη χώρα μας. Τότε είχε απευθύνει έκκληση στο τοπικό πολιτικό προσωπικό να παρέμβει για τη σωτηρία της μονάδας από τον οικονομικό αφανισμό, καθώς οι οφειλές προς το προσωπικό και προς τρίτους είχαν αρχίσει να καθίστανται μη διαχειρίσιμες. Η αγωνία του ήταν έκδηλη για το μέλλον της μονάδας, όπου εξυπηρετούνται σε καθημερινή βάση 40 περίπου πάσχοντες από τη συγκεκριμένη νόσο, ενώ εργάζονται 25 άτομα προσφέροντας σημαντικές υπηρεσίες σε 24ωρη βάση. Μάλιστα είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας το κάθε άλλο παρά απίθανο ενδεχόμενο να μπει αργά ή γρήγορα λουκέτο στις υποδομές, καθώς η ασυνέπεια της επίσημης πολιτείας από τη μια και η αδιαφορία των τοπικών εκπροσώπων φορέων από την άλλη, είχαν δημιουργήσει μια προδιαγεγραμμένη κατάσταση. Σαράντα οκτώ ημέρες μετά, συναντήσαμε τυχαία χθες τον πρόεδρο της εταιρίας νόσου Αλτσχάιμερ. Σαν να μην πέρασε μια μέρα από την τελευταία μας επικοινωνία. Μας επανέλαβε τους φόβους και την αγωνία του για την τύχη της μονάδας, όπου οι οικονομικές υποχρεώσεις προς το προσωπικό συνεχίζουν να σωρεύονται, ενώ τα χρήματα που οφείλει το υπουργείο Υγείας εξακολουθούν να αγνοούνται.

Το μόνο που άλλαξε στη στάση του πρόεδρου είναι η ανοχή του προς το τοπικό πολίτικο προσωπικό, που με εξαίρεση το Βουλευτή της ΝΔ Χρήστο Μπουκώρο και την εκπρόσωπο των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων» Μαρίνα Χρυσοβελώνη, οι υπόλοιποι εκπρόσωποι της περιοχής, είτε στην εθνική αντιπροσωπεία, είτε στα κορυφαία θεσμικά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, δεν πήραν ούτε τηλέφωνο για να ενημερωθούν για το οικονομικό αδιέξοδο της μονάδας. Αυτή η στάση πληγώνει τους ανθρώπους που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην κοινωνική προσφορά και στην υλοποίηση πρωτοβουλιών, οι οποίες αποφέρουν τεράστια κοινωνική προστιθέμενη αξία.

Ούτε για τα μάτια του κόσμου δεν ενδιαφέρθηκαν οι τοπικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Απορροφημένοι από τα εσωκομματικά αδιέξοδα της παράταξής τους, καθώς και από τη βαθιά κρίση στην τοπική νομαρχιακή επιτροπή, το τελευταίο πράγμα που είχαν στο μυαλό τους όλο αυτό το διάστημα ήταν το μέλλον της εταιρίας Αλτσχάιμερ. Σε ότι αφορά στο δήμο Βόλου, δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι τα αποθέματα της κοινωνικής του ευαισθησίας εξαντλήθηκαν στη χορήγηση των προνοιακών επιδομάτων. Η περίπτωση της μονάδας αποδεικνύει ότι υπάρχουν στην πόλη και άλλες δομές που χρειάζονται ανάλογη στήριξη. Σε ότι αφορά στην περιφέρεια, η οποία τρέχει στο σύνολό του το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, θα περιμέναμε να ενεργοποιηθούν τα αντανακλαστικά των αρμόδιων υπηρεσιών, έτσι ώστε να σωθεί από τον αφανισμό μια δομή με τεράστια κοινωνική προσφορά.

Με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα, όπου οι έλεγχοι στη διακίνηση τραπεζικών κεφαλαίων έχουν δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση, η επόμενη μέρα της εταιρίας είναι άδηλη και το μέλλον των εργαζομένων και των πασχόντων προδιαγεγραμμένο. Τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει πλέον απελπιστικά και οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν θα είναι επώδυνες αν δεν υπάρξει κάποια θεαματική αλλαγή μέσα στο καλοκαίρι. Όσοι εκ των τοπικών εκπροσώπων του πολιτικού μας προσωπικού έχουν τη διάθεση να συμβάλλουν από τη δική τους σκοπιά στην προσπάθεια σωτηρίας της μονάδας, ας επισπεύσουν τις κινήσεις τους. Διαφορετικά μετά από λίγο καιρό η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη. Όσοι εξακολουθούν να αδιαφορούν, να είναι σίγουροι ότι η κοινωνία θα τους αποδώσει το μερίδιο των ευθυνών που τους αναλογούν, την ημέρα που θα πεταχτούν στο δρόμο οι 25 εργαζόμενοι και οι 40 πάσχοντες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου