Γιώργος Λαμπράκης: Στη λαιμητόμο του ΦΠΑ καταναλωτές και επαγγελματίες

γιώργος-λαμπράκης-στη-λαιμητόμο-του-φ-415681

Στη λαιμητόμο του ΦΠΑ καταναλωτές και επαγγελματίες

Οι δραματικές αλλαγές που θα επιφέρουν στην κατανάλωση οι αυξήσεις σε μια σειρά βασικών ειδών, εξαιτίας της μετάβασης του ΦΠΑ στον υψηλό συντελεστή 23%, αναμένεται να γίνουν αντιληπτές πολύ σύντομα, προκαλώντας ένα καίριο πλήγμα σε ό,τι έχει μείνει ακόμη ζωντανό στην εγχώρια πραγματική οικονομία. Οι επιπτώσεις της φορολογικής καταιγίδας που έρχεται από αύριο θα πλήξουν τόσο τους καταναλωτές όσο και τους επαγγελματίες που ήδη γίνονται αποδέκτες της αγωνίας του κόσμου για την επόμενη μέρα. Οι πολίτες που τόσα χρόνια έχουν γονατίσει από τη ληστρική επιδρομή των εκάστοτε φορολογικών νομοσχεδίων και τους έκτακτους φόρους, οι οποίοι καθιερώθηκαν παρά τις δικαστικές αποφάσεις για την αντισυνταγματικότητα τους, καλούνται να σηκώσουν το κύριο βάρος μιας ακόμη φοροεπιδρομής στα μεσαία και τα χαμηλά εισοδήματα. Δεν φτάνει που η κατανάλωση έχει υποχωρήσει εντυπωσιακά την τελευταία πενταετία και η αγοραστική δύναμη υπέστη μια άνευ προηγουμένου καθίζηση, έρχεται τώρα ένα σαρωτικό κύμα ανατιμήσεων στην αγορά για να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στην λαϊκή τάξη.

Τα συνήθη υποζύγια όλων των φορολογικών επιδρομών βρίσκονται και πάλι στο στόχαστρο. Η μόνη διαφορά είναι πως αυτή τη φορά στο τιμόνι της χώρας βρίσκεται μια αριστερή κυβέρνηση, η οποία υποτίθεται ότι θα απέτρεπε την φορολογική στόχευση των αδυνάμων. Παραβλέψτε το παραπλανητικό περιτύλιγμα της ισόνομης κατανομής των φορολογικών βαρών που χρησιμοποίησαν προεκλογικά για να υφαρπάξουν την ψήφο μας. Και η παρούσα κυβέρνηση αποσκοπεί στο να γεμίσει τα άδεια κρατικά ταμεία αρπάζοντας το υστέρημα όσων δεν αντέχουν άλλο να πληρώνουν τα σπασμένα των αδιέξοδων μνημονιακών πολιτικών.

Σε ό,τι αφορά στην αγορά, ελάχιστες επαγγελματικές ομάδες θα καταφέρουν να απορροφήσουν την αύξηση στο ΦΠΑ και αυτό ώστε να αποφύγουν τον αφανισμό τους. Οπως οι ιδιοκτήτες καφέ και επιχειρήσεων εστίασης, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να μην επαναφέρουν τις τιμές στα προ διετίας επίπεδα. Η μοναδική ίσως θετική απόφαση της προηγούμενης συγκυβέρνησης για μείωση του συντελεστή από το 23% στο 13%, το καλοκαίρι του 2013 αναζωογόνησε τον κλάδο και δημιούργησε χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Τώρα η παρούσα συγκυβέρνηση που τράπηκε σε άτακτη φυγή προκειμένου να αποφύγει την άτακτη χρεοκοπία της χώρας και το δικό της πολιτικό αφανισμό, αφού υπέκυψε στις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών, εξαπολύει από αύριο ένα τσουνάμι ανατιμήσεων. Οι επαγγελματίες στο χώρο της πώλησης τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης βλέπουν το κακό να έρχεται. Τα πρώτα μηνύματα για την αναπόφευκτη πτώση στην κατανάλωση είναι κάτι παραπάνω από εμφανή και προκύπτουν από τους ίδιους τους καταναλωτές, οι οποίοι σκέφτονται να περικόψουν κι άλλο τις αγορές τους. Αρκετοί θα στραφούν σε ακόμη φθηνότερα και ενδεχομένως υποβαθμισμένης ποιότητας προϊόντα, ενώ οι υπόλοιποι θα επιδοθούν σε ένα ανελέητο κυνήγι ευκαιριών και προσφορών όπου οι μεγάλες αλυσίδες των σουπερ μάρκετ παίζουν στο δικό τους γήπεδο. Οι δυνατότητές τους να προσφέρουν βασικά είδη κατανάλωσης σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές είναι αδιαμφισβήτητες. Αυτό θα οδηγήσει μοιραία στη σταδιακή απαξίωση των συνοικιακών καταστημάτων, οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν θα έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τον ανταγωνισμό των πολυεθνικών αλλά και τη φορολογική λαίλαπα του τρίτου μνημονίου. Με αυτά τα δεδομένα οι αντοχές και η επιβίωση των μικρομεσαίων του κλάδου θα πρέπει να θεωρούνται προδιαγεγραμμένες. Ετσι θα καταγραφεί στην ιστορία πως η πρώτη αριστερή κυβέρνηση της χώρας και μια από τις ελάχιστες του ανεπτυγμένου κόσμου, οδήγησε στον αφανισμό την πάλαι ποτέ ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, αφού πρώτα κέρδισε τις εκλογές παρασύροντας στις ψευδαισθήσεις της έναν ευκολόπιστο και πολιτικά αναλφάβητο λαό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου