Γιώργος Λαμπράκης: Η χαριστική βολή στην κατανάλωση

γιώργος-λαμπράκης-η-χαριστική-βολή-στ-417141

Με την πραγματική οικονομία γονατισμένη από το συνεχιζόμενο κλείσιμο των τραπεζών και τις επιχειρήσεις να ακροβατούν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας εξαιτίας της πλήρους αδράνειας σε κάθε μορφή παραγωγικής δραστηριότητας, η αγορά ετοιμάζεται να υποδεχθεί από τη Δευτέρα τις αυξήσεις – φωτιά σε μια σειρά βασικών ειδών διατροφής και πλήθους καταναλωτικών αγαθών. Χωρίς την παραμικρή προετοιμασία, όπως άλλωστε συμβαίνει στη χώρα μας όταν λαμβάνονται αποφάσεις μείζονος σημασίας για την καθημερινότητα του απλού πολίτη, το οικονομικό επιτελείο θέτει σε άμεση εφαρμογή την απόφαση της εθνικής αντιπροσωπείας για άμεση αναπροσαρμογή του ΦΠΑ έτσι ώστε να συγκεντρωθούν έσοδα, μήπως και καλυφθούν οι χαοτικές τρύπες του κρατικού προϋπολογισμού.

Τα έσοδα που προσδοκούν να εισπράξουν θα προέλθουν από τα συνήθη θύματα, τους καταναλωτές, οι οποίοι εκτός από την καθημερινή αγωνία τους για επιβίωση εν μέσω της υφιστάμενης φορολογικής καταιγίδας θα βρεθούν αντιμέτωποι και με οδυνηρές αυξήσεις σε μια σειρά βασικών καταναλωτικών αγαθών. Η ετήσια επιπρόσθετη επιβάρυνση για το κάθε νοικοκυριό αναμένεται να αγγίξει τα 700 ευρώ. Οσο δηλαδή ένας κάλος μισθός στον ιδιωτικό τομέα!

Το γεγονός ότι ήδη καταγγέλθηκαν στο Επιμελητήριο Μαγνησίας περιπτώσεις εμπόρων τροφίμων, οι οποίοι επεχείρησαν από χθες να πουλήσουν στο λιανεμπόριο προϊόντα με τον αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ, παρά το γεγονός ότι το νέο καθεστώς θα τεθεί σε ισχύ από Δευτέρα, επιβεβαιώνει την άποψη για την ύπαρξη επιτήδειων οι οποίοι σπεύδουν να επωφεληθούν μόλις παρουσιαστεί η κατάλληλη ευκαιρία. Τη δεδομένη χρονική συγκυρία δεν υπάρχει περίπτωση να μην εκμεταλλευτούν τις αρρυθμίες της αγοράς οι γνωστοί παράγοντες, από τη στιγμή μάλιστα που δεν υφίσταται στην ουσία ο ελεγκτικός μηχανισμός του κράτους. Οι υπηρεσίες του είναι υπό διάλυση εδώ και καιρό. Το τελευταίο διάστημα που η χώρα έφτασε στο χείλος της καταστροφής και εφόσον δεν υπάρχουν ούτε καύσιμα για να κινηθούν τα οχήματα των κλιμακίων ελέγχου της αγοράς, φανταστείτε τί έχει να γίνει από την ερχόμενη εβδομάδα όποτε και θα ισχύσουν οι νέες αυξημένες τιμές.

Την ίδια στιγμή, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της μεταποίησης αναμένεται να δεχθούν καίριο πλήγμα από τις αυξήσεις στο ΦΠΑ καθώς από τη μια στιγμή στην άλλη τα προϊόντα τους θα ακριβύνουν και θα γίνουν μη ανταγωνιστικά, σε σχέση με τα αντίστοιχα εισαγόμενα. Οι τιμές μιας σειράς τοπικών προϊόντων τα οποία έχουν κερδίσει τα τελευταία χρόνια την εμπιστοσύνη των καταναλωτών θα αυξηθούν σημαντικά καθώς οι παραγωγοί και οι μεταποιητές δεν θα καταφέρουν να απορροφήσουν τη μετάβαση στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ.

Ολα αυτά αποτελούν δυστυχώς ψιλά γράμματα για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο κλήθηκε με το πιστόλι στον κρόταφο, να προτείνει στη Βουλή την ψήφιση μιας σειράς αντιλαϊκών μέτρων. Η εθνική αντιπροσωπεία από την πλευρά της, υπό την απειλή της άτακτης χρεοκοπίας νομοθέτησε με συνοπτικές διαδικασίες, λαμβάνοντας τις πρώτες οδυνηρές αποφάσεις των προαπαιτούμενων για την δανειοδότηση της χώρας. Ετσι από τη Δευτέρα ξεκινά ένας πραγματικός οικονομικός Γολγοθάς για την πλειοψηφία της κοινωνίας. Και όλα αυτά επειδή ξοδεύτηκε πολύτιμος χρόνος σε διαπραγματεύσεις χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο. Επειδή η κυβέρνηση πορευόταν τόσους μήνες χωρίς σχέδιο. Επειδή οι τύχες ενός ολόκληρου λαού αφέθησαν στα χέρια ενός ετερόκλητου πολιτικού σχηματισμού, μεγάλο μέρος του οποίου σχεδίαζε την κατάληψη του Νομισματοκοπείου και τη σύλληψη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου