Γιώργος Λαμπράκης: Το μετέωρο βήμα μιας τουριστικής επένδυσης

γιώργος-λαμπράκης-το-μετέωρο-βήμα-μια-464432

Στο σημείο μηδέν αναφορικά με την αξιοποίηση της πλαζ των Αλυκών κινδυνεύει να βρεθεί ο Βόλος, μετά τις καταγγελίες του επενδυτή ότι στο δήμο κωλυσιεργούν και δεν του χορηγούν την απαιτουμένη άδεια για τη λειτουργία του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, το οποίο έχει κατασκευαστεί εντός των υποδομών της πλαζ. Λίγες μόλις ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση των εικόνων με τις καλαίσθητες ξαπλώστρες και τις ομπρέλες που έχουν αναπτυχθεί σε μεγάλο τμήμα της παραλίας, όπου μέχρι και πριν από λίγους μήνες η κατάσταση ήταν αποκαρδιωτική, προκύπτει μια ακόμη εμπλοκή αναφορικά με την πολύπαθη επένδυση που είναι σε θέση να αλλάξει προς το καλύτερο την τοπική οικονομία, αν αξιοποιηθεί όπως πρέπει. Δίχως τη λειτουργία του beach bar από το οποίο θα προκύψουν έσοδα, ο επενδυτής φέρεται διατεθειμένος να εγκαταλείψει οριστικά το σχεδιασμό του. Να μαζέψει δηλαδή τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες και να κλειδώσει την παραλία, σε περίπτωση που ο δήμος δεν αδειοδοτήσει το κατάστημα. Σε αυτό το ενδεχόμενο η περιοχή θα επιστρέψει σε ένα εξαιρετικά δυσάρεστο παρελθόν, όταν η πλαζ των Αλυκών είχε μετατραπεί από τουριστικό φιλέτο σε εγκαταλελειμμένο σκουπιδότοπο, με ρημαγμένες υποδομές και λεηλατημένες εγκαταστάσεις. Ολα αυτά δεν ισχύουν το φετινό καλοκαίρι, όπου μετά από μεγάλες καθυστερήσεις εξαιτίας της κτηματικής υπηρεσίας και των εσωτερικών προβλημάτων της κοινοπραξίας των επενδυτών χάθηκε πολύτιμος χρόνος.

Εδώ και δύο τουλάχιστον εβδομάδες η πλαζ των Αλυκών θυμίζει ξανά μια σύγχρονη ακτή κολύμβησης στην οποία υπάρχουν ακόμη αρκετές εκκρεμότητες αλλά σίγουρα η αρχή έχει γίνει και οι βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη και αξιοποίησή της έχουν τεθεί. Αν ναυαγήσει όλη αυτή η προσπάθεια για γραφειοκρατικούς λόγους τότε θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας και δεν θα υπάρχουν δικαιολογίες για αυτούς που φέρουν την ευθύνη. Οι δεσμεύσεις στελεχών της δημοτικής αρχής είναι ότι στην επόμενη συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου Βόλου, την προσεχή Δευτέρα, θα ληφθεί η απόφαση για την αδειοδότηση του καταστήματος στην πλαζ και στη συνέχεια ο επιχειρηματίας θα μπορέσει να το λειτουργήσει κανονικά. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα συμβεί και το σήριαλ της πλαζ των Αλυκών θα έχει αίσιο τέλος. Εξάλλου δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τη δικαστική διένεξη του δήμου με τον επενδυτή, που είχε σαν αποτέλεσμα την κατάθεση αγωγής κατά του εκμισθωτή, με την οποία ζητούνταν η αποβολή του και η ανάθεση στο δήμο της λειτουργίας της πλαζ. Το δικαστήριο ανέβαλε για το Σεπτέμβρη την εκδίκαση της υπόθεσης και η δημοτική αρχή απέδωσε στη δική της αντίδραση την ενεργοποίηση των αντανακλαστικών του επενδυτή.

Ο τελευταίος, απαλλαγμένος από τη διαμάχη του με τον έτερο της κοινοπραξίας, αποφάσισε να ασχοληθεί σοβαρά με την επένδυσή του. Από τις αποφάσεις του θα ωφεληθεί και ο ίδιος αλλά πολύ περισσότερο η περιοχή, που θα πάψει να ντρέπεται για την κατάντια μιας ακτής – κόσμημα, για τα τουριστικά πρότυπα της χώρας και θα αρχίσει να υπερηφανεύεται για την ύπαρξη μιας υποδομής, η οποία μπορεί να αποφέρει τεράστια προστιθέμενη αξία. Ολα αυτά όμως θα αποκτήσουν σάρκα και οστά εφόσον ξεπεραστούν τα εμπόδια που καταγγέλλει ο επενδυτής ότι υφίστανται και εφόσον ο δήμος από την πλευρά του ανταποκριθεί στη δική του υποχρέωση να αποφασίσει τάχιστα για την αδειοδότηση των νέων εγκαταστάσεων. Μέχρι τότε η πλαζ των Αλυκών θα πορεύεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου