Γιώργος Λαμπράκης: Πρακτικές που πληγώνουν την πόλη

γιώργος-λαμπράκης-πρακτικές-που-πληγ-500345

Οι Βολιώτες καλούνται να πληρώσουν το λογαριασμό για τις σημαντικές ζημιές που υπέστη η αίθουσα εκδηλώσεων του πρώην Δημαρχείου Αισωνίας στο Διμήνι του δήμου Βόλου, το απόγευμα της περασμένης Κυριακής. Ο πόλεμος μεταξύ αντιεξουσιαστών και χρυσαυγιτών που μαίνεται στην πόλη εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια, φούντωσε με αφορμή την εκδήλωση της Χρυσής Αυγής στο Διμήνι, στην αίθουσα που της έχει παραχωρηθεί άλλες δύο φορές στο παρελθόν για τη διοργάνωση ανάλογων εκδηλώσεων. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά καθώς είχε προγραμματιστεί μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση από αριστερές οργανώσεις και συλλογικότητες καθώς και από μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου, που μετέβηκαν στο σημείο με άγριες διαθέσεις και το πιο σημαντικό, πολύ πιο νωρίς από την προγραμματισμένη παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων. Το γεγονός ότι δεν είχαμε τραυματίες ή ότι δεν θρηνήσαμε ακόμη και θύματα από τις συμπλοκές μεταξύ χρυσαυγιτών και αντιφασιστών αποτελεί θαύμα.

Ωστόσο αυτοί που παραχώρησαν την αίθουσα για τη διοργάνωση της εκδήλωσης και αυτοί που είχαν την ευθύνη για την αστυνόμευση του χώρου έτσι ώστε να αποτραπούν δυσάρεστες καταστάσεις, πρέπει τώρα να εξηγήσουν στην τοπική κοινωνία τί πήγε στραβά και ο χώρος γύρω και μέσα από το πρώην δημαρχείο Αισωνίας μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Αναμένουμε επίσης τον απολογισμό των καταστροφών καθώς βεβαίως και το λογαριασμό για το ύψος των ζημιών, σε ένα δημοτικό κτίριο που κατασκευάστηκε από τους φόρους των πολιτών και συντηρείται από τα δικά τους δημοτικά τέλη. Ειλικρινά αδυνατούμε να αναληφθούμε τους λόγους που οδήγησαν στην παραχώρηση της αίθουσας, σε μια οργάνωση με γνωστές απόψεις για τη δημοκρατία, τη διαφορετικότητα και τον κοινοβουλευτισμό. Οπως επίσης αδυνατούμε να καταλάβουμε για ποιον λόγο η περιοχή γύρω από το πρώην δημαρχείο Αισωνίας δεν είχε αποκλειστεί από αστυνομικές δυνάμεις αρκετές ώρες πριν την άφιξη των Χρυσαυγιτών και των αντιφασιστών. Η μεγαλύτερη απορία μας όμως εντοπίζεται στο κάλεσμα των διοργανωτών της αντιφασιστικής συγκέντρωσης προς τους πολίτες του Βόλου, να δώσουν το παρών στο Διμήνι το απόγευμα της Κυριακής και να φωνάξουν κατά του φασισμού και των εγχώριων εκφραστών του. Ελάχιστοι αντελήφθησαν ότι το συγκεκριμένο κάλεσμα ήταν στην ουσία ένα πολεμικό προσκλητήριο για την εξόντωση του εχθρού. Τελικά την πλήρωσαν οι υποδομές του δήμου, όλων ημών δηλαδή, που αγανακτούμε για τη δράση της Χρυσής Αυγής αλλά μας εξαγριώνουν παράλληλα οι βανδαλισμοί, οι φθορές και οι ρήξεις μολότοφ κατά της δημόσιας περιουσίας.

Οι φασιστικές πρακτικές θα πάψουν να υφίστανται όταν οι εκφραστές τους απομονωθούν και σβήσουν σιγά – σιγά από τη μνήμη και τη συνείδηση των πολιτών. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να αποκατασταθεί η κοινωνική ηρεμία και η χώρα να ξαναβρεί τον οικονομικό βηματισμό της. Με συγκρούσεις, συμπλοκές και καταστροφές το μόνο που επιτυγχάνεται είναι να ενδυναμώνεται περαιτέρω το φασιστικό μέτωπο, στο οποίο παρέχεται και επιχειρηματολογία για την ύπαρξη και ανάπτυξη του. Οσο θα συνεχίσουν να επικρατούν στην ελληνική κοινωνία οι ασφυκτικές συνθήκες που κρατούν δέσμιες τις υγιείς δυνάμεις αυτού του τόπου, τόσο θα βρίσκουν έδαφος για να αναπτύσσονται οι ακραίες απόψεις της μισαλλοδοξίας και του εξτρεμισμού. Οταν δε αυτές οι απόψεις έχουν την ευκαιρία να αναπτυχθούν σε δημοτικούς χώρους, που στη συνέχεα καταστρέφονται, τότε σίγουρα βρισκόμαστε πολύ μακριά από την περιθωριοποίηση όσων εκμεταλλεύονται την περιρρέουσα ατμόσφαιρα ώστε να διχάσουν την κοινωνία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου