Γιώργος Λαμπράκης: Σταύρωση χωρίς Ανάσταση για την αγορά

γιώργος-λαμπράκης-σταύρωση-χωρίς-ανά-582883

Αντιμέτωποι με την οδυνηρή πραγματικότητα που έχουν διαμορφώσει οι αδιέξοδες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές της χώρας, βρίσκονται οι έμποροι και οι ξενοδόχοι στην τελική ευθεία για τη φετινή Πασχαλινή περίοδο. Η εικόνα και στους δύο κλάδους είναι κυριολεκτικά αποκαρδιωτική. Οι όποιες ελπίδες για ανάκαμψη και για μεταστροφή της αρνητικής ψυχολογίας των καταναλωτών, εξανεμίστηκαν κάπου μεταξύ των αμφίσημων τοποθετήσεων των κυβερνητικών στελεχών σχετικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και της εκβιαστικής στάσης των εταίρων, που αν δεν επιβάλουν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις δεν πρόκειται να επιτρέψουν στην ελληνική οικονομία να βγάλει το κεφάλι της πάνω από την επιφάνεια του νερού. Αυτό το κλίμα επηρεάζει άμεσα την αγορά που δεν είναι τίποτα άλλο από ψυχολογία και σταθερότητα. Οι συγκεκριμένοι παράγοντες είναι καθοριστικής σημασίας και όσο δεν εξασφαλίζονται τόσο απομακρύνεται η πιθανότητα να ορθοποδήσει η πραγματική οικονομία.

Οταν λίγες μέρες πριν το Πάσχα οι ξενοδόχοι ελπίζουν στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής προκειμένου να ανακάμψει η τουριστική κίνηση, ακόμη και στους λεγόμενους δημοφιλείς προορισμούς και όταν οι έμποροι, που αδυνατούν να χαράξουν μια κοινή γραμμή πλεύσης αναφορικά με τη λειτουργία της αγοράς σήμερα Κυριακή των Βαΐων, καταγράφουν το χειρότερο τρίμηνο της ιστορίας του κλάδου τους, από πλευράς αγοραστικής κίνησης, τότε αντιλαμβάνεστε ότι βρίσκονται σε οριακό σημείο δύο από τους σημαντικότερους κλάδους της πραγματικής οικονομίας. Δύο κλάδοι που συνεχίζουν να προσφέρουν δουλειά σε χιλιάδες εργαζόμενους και συμβάλουν με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις στα δημόσια έσοδα. Ολα αυτά βέβαια υπό συνθήκες λειτουργίας μιας φυσιολογικής οικονομίας και όχι υπό το ασφυκτικό καθεστώς που δημιούργησαν τα μνημόνια και συνεχίζει να τροφοδοτεί η παρατεταμένη αβεβαιότητα στην ημιθανή ελληνική οικονομία.

Από τη μια μεριά η ανεκδιήγητη κυβερνητική πολυγλωσσία πάνω σε ζητήματα φορολογίας και από την άλλη η αδυναμία παραγωγής έργου από τους υπουργούς, λόγω των ατέρμονων διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, παρατείνουν το νοσηρό κλίμα αβεβαιότητας που μπορεί να σκοτώσει ακόμη και μια υγιή οικονομία και όχι την ελληνική η οποία κρατιέται στη ζωή με μηχανική υποστήριξη, εδώ και τουλάχιστον μια πενταετία.

Ο ένας υπουργός ανακοινώνει αυξήσεις στον ΦΠΑ στους τουριστικούς προορισμούς, ο άλλος τον διαψεύδει. Η μια κυβερνητική ανακοίνωση δεσμεύεται για συγκεκριμένα μέτρα, σε ζητήματα που επηρεάζουν την πορεία των δημοσίων εσόδων, η άλλη δημιουργεί εντελώς διαφορετικά δεδομένα. Ο ένας αναιρεί τον άλλο και όλοι μαζί συμβάλουν με την πολυγλωσσία και την έλλειψη συντονισμού στην παράταση του μαρτυρίου για τους ανθρώπους της αγοράς. Οι προσδοκίες τους ότι θα έπαιρναν βαθιά ανάσα μετά την κυβερνητική αλλαγή κοντεύουν να διαψευστούν. Το φετινό Πάσχα υποτίθεται ότι θα ήταν καλύτερο από τα προηγούμενα, όταν η αγορά πορεύτηκε στο δικό της οικονομικό Γολγοθά. Αντίθετα, τα σημερινά δεδομένα δείχνουν ότι η Ανάσταση θα αργήσει πολύ. Οι σχεδόν καθημερινές εκτιμήσεις για επερχόμενη χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας, διευρύνουν το αδιέξοδο και επιτείνουν την αγωνία στην αγορά. Η με ρυθμούς χελώνας εξέλιξη των διαπραγματεύσεων δίνει την εντύπωση ότι τα διαπραγματευόμενα μέρη δεν βιάζονται ιδιαίτερα για την ολοκλήρωση των συζητήσεων. Αυτό ίσως να είναι λογικό από την πλευρά των εταίρων, που κωλυσιεργούν σκόπιμα ώστε να επιβάλουν το σχεδιασμό τους. Από την πλευρά όμως της ελληνικής αντιπροσωπίας περιμέναμε συντονισμένες και ξεκάθαρες κινήσεις και όχι την υιοθέτηση μιας τακτικής που αφενός παραπέμπει στη Βαβέλ και αφετέρου επιβεβαιώνει όσους προβλέπουν Σταύρωση χωρίς Ανάσταση για την αγορά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου