Γιώργος Λαμπράκης: Το τίμημα της αδιαλλαξίας

Τελευταία ενημέρωση: 2015-03-11, 15:30:26
Κυρίαρχο επιχείρημα της δημοτικής αρχής Βόλου προκειμένου να εγκριθεί ο επίμαχος κανονισμός ήταν η ανάγκη νοικοκυρέματος μιας άναρχης κατάστασης στο θέμα της άρδευσης
Γιώργος Λαμπράκης: Το τίμημα της αδιαλλαξίας

Το τίμημα της αδιαλλαξίας      

Τα χθεσινά τραγελαφικά γεγονότα στη ΔΕΥΑΜΒ, με την εισβολή δεκάδων αγανακτισμένων πολιτών οι οποίοι έχουν ξεσηκωθεί για το θέμα της άρδευσης, ήταν η φυσιολογική εξέλιξη της καλλιεργούμενης έντασης τους τελευταίους μήνες, ανάμεσα στη νέα διοίκηση της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης και στην κίνηση πολιτών για το νερό στο Πήλιο. Η αδιάλλακτη στάση και των δύο πλευρών σε ένα θέμα που επιχείρησε να διευθετήσει ανεπιτυχώς η προηγούμενη δημοτική αρχή, οδήγησε στις πρωτοφανείς καταστάσεις τις οποίες έζησαν όσοι βρέθηκαν χθες το μεσημέρι στα γραφεία της ΔΕΥΑΜΒ. Ενας αγανακτισμένος όχλος που μόλις ενημερώθηκε για τις επερχόμενες αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική στο θέμα της άρδευσης ένιωσε τη γη να χάνεται κάτω από τα πόδια του, ξεσηκώθηκε και αδιαφορώντας για την ισχυρή αστυνομική παρουσία και τη συνεχή επίκληση της εισαγγελικής παρέμβασης, εισέβαλε στη αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ, απαιτώντας να ανακληθεί ο επίμαχος σχεδιασμός. Από την άλλη πλευρά, η πλειοψηφούσα παράταξη που διοικεί την επιχείρηση ύδρευσης, αφού απέτυχε το προηγούμενο διάστημα να χαράξει μια κοινή συνισταμένη με τους άμεσα ενδιαφερόμενους στο επίμαχο θέμα, κατέληξε σε έναν κανονισμό άρδευσης που εκτοξεύει το κόστος χρήσης του νερού στα ύψη. Αυτή η εξέλιξη θα είναι καταστροφική για όσους από τους διαμαρτυρόμενους ζουν από την καλλιέργεια της γης. Αλλά και οι υπόλοιποι που απλά έχουν έναν μικρό κήπο στην αυλή του σπιτιού τους και καλλιεργούν λίγα οπωρολαχανικά από μεράκι, θα το σκεφτούν πολύ σοβαρά αν θα συνεχίσουν αυτή την ενασχόληση σε περίπτωση που υπερψηφιστεί τελικά μεθαύριο Παρασκευή ο νέος κανονισμός της άρδευσης. Κυρίαρχο επιχείρημα της δημοτικής αρχής Βόλου προκειμένου να εγκριθεί ο επίμαχος κανονισμός ήταν η ανάγκη νοικοκυρέματος μιας άναρχης κατάστασης στο θέμα της άρδευσης όπου σύμφωνα με τους υποστηρικτές του νέου σχεδιασμού, ελάχιστοι ή ακόμη και κανένας από τους διαμαρτυρόμενους, δεν πλήρωνε τα προηγούμενα χρόνια για το πότισμα των καλλιεργούμενων εκτάσεών του. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία δύο κατηγοριών κατοίκων στον διευρυμένο πλέον δήμο Βόλου. Αυτών που πληρώνουν κανονικά κάθε τρίμηνο στη ΔΕΥΑΜΒ τα προβλεπόμενα τέλη για τη χρήση του δικτύου και αυτών που θεωρούν το νερό όχι δημόσιο αγαθό αλλά ιδιοκτησία τους για την οποία μάλιστα δεν πρέπει να δίνουν λογαριασμό σε κανένα. Οσοι έχουν ξεσηκωθεί κατά του νέου κανονισμού άρδευσης υποστηρίζουν ότι διαχρονικά πλήρωναν στο δήμο για τη χρήση του δικτύου και πως οι σχεδιαζόμενες αλλαγές οδηγούν αφενός στην οικονομική τους αφαίμαξη και αφετέρου στην ιδιωτικοποίηση ενός δημόσιου αγαθού.

Οπως συμβαίνει σε κάθε σύγκρουση η αλήθεια πρέπει να βρίσκεται κάπου στη μέση και εκεί θα πρέπει να συναντηθούν οι δύο πλευρές. Στη μεθαυριανή συνεδρίαση της διοίκησης της ΔΕΥΑΜΒ αναμένουμε χαμηλούς τόνους και διάθεση για διάλογο από όλους, έτσι ώστε να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση. Μια λύση που και τα συμφέροντα της επιχείρησης ύδρευσης θα εξυπηρετεί και το λαϊκό αίσθημα θα ικανοποιεί. Μετά τα χθεσινά πρωτοφανή γεγονότα μέσα και έξω από το κτίριο της ΔΕΥΑΜΒ δεν είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την εκπλήρωση του παραπάνω σεναρίου, ωστόσο θέλουμε να πιστεύουμε ότι τόσο η δημοτική αρχή όσο και η κίνηση πολιτών για το νερό πήραν το μάθημά τους και δεν θα τροφοδοτήσουν ξανά το πολεμικό κλίμα το οποίο λίγο έλειψε να «γκρεμίσει» χθες το μεσημέρι το κτίριο μιας δημοτικής επιχείρησης που ανήκει πρώτα και πάνω απ’ όλα στο σύνολο των δημοτών.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
8
=